Tays Kuvantamiskeskus / Verisuonikeskus
Potilasohje

Verisuonten varjoainekuvaukseen ja suonensisäiseen toimenpiteeseen valmistautuminen

Ennen sairaalaan tuloa

Kaikista sairaalaan tulevista potilaista otetaan ennen toimenpidettä MRSA-bakteeriviljelynäyte nenästä ja nielusta ja tarvittaessa muita laboratoriokokeita.

Käy laboratoriokokeissa oman terveyskeskuksesi laboratoriossa tai jossakin Fimlab Laboratoriot Oy:n toimipisteessä kahden viikon sisään ennen kuvausaikaa. Pyynnöt ovat valmiina laboratoriossa. Tutkimukset eivät edellytä paastoa, joten saat syödä ja juoda normaalisti. Mikäli sinulla on Marevan-lääkitys, käy laboratoriokokeissa kuvausta edeltävänä päivänä.

Voit varata ajan Fimlabin toimipisteisiin osoitteessa www.laboratorio.fi tai puhelimitse numerosta 010 808515. Ajanvarauspuhelin palvelee arkisin kello 8–15.30 (heinäkuussa kello 8–15). Fimlabin useimmat toimipisteet palvelevat myös ilman ajanvarausta.

Lue valmistautumisohjeet hyvissä ajoin ennen sairaalaan tuloa.

Ole syömättä ja juomatta neljä tuntia ennen osastolle saapumista.

Jos käytössäsi on verensokerisensori (esimerkiksi Libre), joudutaan se poistamaan tutkimuksen ajaksi. Ota uusi sensori mukaan osastolle, jotta se voidaan asettaa takaisin heti tutkimuksen jälkeen.

Lääkitys

Voit ottaa säännöllisesti käyttämäsi lääkkeet aamulla veden kanssa, lukuun ottamatta nesteenpoistolääkkeitä. Älä ota metformiinia sisältäviä diabeteslääkkeitä (esimerkiksi Eucreas, Diformin, Glucophage, Janumet, Jentadueto, Komboglyze,  Metforem, Oramet, Segluromet, Synjardy, Velmetia, Xigduo) tutkimuspäivän aamuna ja kerro siitä hoitajalle tullessasi osastolle.

Mikäli sinulla on insuliinihoitoinen diabetes, voit pistää puolet normaalista insuliiniannoksestasi.

Mikäli käytössäsi on verenohennuslääkkeitä (esimerkiksi Marevan, Pradaxa, Xarelto, Eliquis, Lixiana, Klexane, Inhixa, Fragmin) ilmoita siitä verisuonikirurgian hoidonsuunnittelijalle numeroon 03 311 64938. Puhelu ohjautuu vastaajaan. Noudata vastaajan ohjeita, soitamme sinulle takaisin.

Ota sairaalaan mukaasi ajantasainen lääkelista sekä säännöllisesti käyttämäsi lääkkeet kuten insuliinikynät ja astmasuihkeet.

Saapuminen osastolle

Verisuonikirurgian osasto sijaitsee Tays Keskussairaalan D-rakennuksen toisessa kerroksessa. Ilmoittaudu tullessasi pääaulan automaatilla.

Varaa käyntiin aikaa koko päivä.

Sairaala ei vastaa omaisuudestasi, joten pyydämme sinua jättämään arvoesineet kotiin.

Tutkimus tai toimenpide

Tutkimus tai toimenpide tehdään yleensä paikallispuudutuksessa. Toimenpiteen aikana annetaan tarvittaessa kipulääkitystä. Tutkimuksen tai toimenpiteen jälkeen pistopaikka suljetaan joko suonensulkulaitteella tai käsin painamalla.

Tutkimuksen tai toimenpiteen jälkeen

Tutkimuksen tai toimenpiteen jälkeen sinua seurataan yleensä noin neljä tuntia vuodepotilaana. Pääset kotiin pääsääntöisesti samana päivänä. Joskus tilanne edellyttää pidempää seurantaa yön yli sairaalassa. 

Lääkäri kertoo jatkohoidosta ja kontrollikäynnistä tutkimuksen tai toimenpiteen jälkeen.  Autolla ajaminen on kiellettyä vuorokauden ajan toimenpiteen jälkeen.

Kotihoito

Jos sinulla kotiin päästyäsi ilmenee lämpöä, kipua, vuotoa tai runsasta turvotusta pistokohdassa, ota yhteys verisuonikirurgian osastolle puhelimitse 03 311 64819.

Raajaan saattaa tulla laajakin mustelma, joka hälvenee ajan myötä. Jos pistokohdasta vuotaa runsaasti verta, paina pistokohtaa voimakkaasti ja hakeudu välittömästi lähimpään ensiapuun.

Aloita kevyt liikunta mahdollisimman pian toimenpiteen jälkeen. Liikunta kohentaa yleiskuntoa ja hidastaa valtimokovetustaudin etenemistä. Vältä kuitenkin raskasta ponnistelua noin viikon ajan.

Suihkuun saat mennä tutkimusta tai toimenpidettä seuraavana päivänä ja saunaan seitsemän vuorokauden kuluttua.

Mahdollisista muutoksista lääkitykseen kerrotaan erikseen.

Tiedustelut ja peruutukset

Soita kutsua koskevat tiedustelut ja peruutukset numeroon 03 311 64938. Puhelu ohjautuu vastaajaan. Noudata vastaajan ohjeita, soitamme sinulle takaisin.

Mikäli sinulle tulee kysyttävää toimenpiteen jälkeen, soita verisuonikirurgian osastolle numeroon 03 311 64819.