Tays / kirurgia
Potilasohje 20.13.04

Tyräleikkauksen jälkihoito kotona

Sinulle on tehty tyräleikkaus.

Haavan hoito

Haavalla oleva sidos poistetaan leikkauksen jälkeisenä päivänä. Sen jälkeen voit antaa haavan olla ilman sidosta. Ilma edistää paranemista. Puhdista haava suihkuttelemalla haalealla vedellä. Älä hankaa haavaa. Mikäli haavasta tihkuu eritettä, laita siihen harsotaitos suojaksi. Pikasidelaastarit eivät ole suositeltavia, koska ne ovat tiiviitä ja hautovat haavaa.

Ompeleiden poisto

Saat lääkäriltä ohjeen siitä koska haavan ompeleet voi poistaa. Varaa lähimmän neuvolan terveydenhoitajalta tai terveyskeskuksesta aika ompeleiden poistoa varten.

Ompeleiden poiston jälkeen voit saunoa. Vältä kuitenkin alkuun kovien löylyjen ottamista. Kuumuus lisää verekkyyttä haava-alueella ja aiheuttaa painetta haavassa.

Vältä ponnistelua

Vältä sairauslomasi aikana raskaiden taakkojen nostamista ja kantamista. Voimakasta ponnistelua on myös syytä varoa. Sopivaa toipilasajan liikuntaa on rauhallinen kävely ulkona.

Ruokavalio

Monipuolinen, säännöllinen ruokailu edistää toipumista. Se estää myös mahdollista ummetusta. Ummetusta voit välttää juomalla runsaasti nesteitä ja syömällä kuitupitoista ravintoa.

Paluu normaaliin elämään

Sairausloman loputtua voit aloittaa työnteon ja jatkaa elämää tavalliseen tapaasi. Haavasi on silloin parantunut ja se kestää siihen kohdistuvat rasitukset.

Ota yhteyttä

Mikäli haavaan tulee leikkauksen jälkeen tulehduksen merkkejä, ota yhteys terveydenhoitajaan, terveyskeskukseen tai yksityiseen lääkäriin. Tulehduksen merkkejä ovat: turvotus, punoitus, kuumotus, kuume ja särky.

Voit kysyä

Tays Keskussairaala: gastroenterologian osasto 2, puhelin 03 311 66347

Tays Valkeakoski: operatiivinen vuodeosasto, puhelin 03 311 67365, tai päivystys, puhelin 03 311 67394