Tays / ortopedia
Potilasohje  20.21.53

Kotiohjeita lannerangan luudutusleikkauksen jälkeen

Lannerangan luudutusleikkaus tehdään rangan tukevoittamiseksi tai virheasennon korjaamiseksi. Hoito perustuu rangan omaan luutumisen ja tuen muodostumiseen, "luonto luuduttaa". Luutumisen tueksi kirurgi kiinnittää leikkauksessa nikamat toisiinsa sitä varten kehitetyllä ruuvi-tanko -kiinnityslaitteistolla. Tämä mahdollistaa aikaisen liikkeellelähdön, mutta varsinainen luutuminen kestää jopa vuoden.

Kivunhoito

Lannerangan luudutusleikkauksen jälkeen esiintyy tavallisesti kipua. Kova kipu voi hankaloittaa liikkumista, heikentää unen laatua ja hidastaa paranemista. Tämän johdosta ottakaa teille määrättyä kipulääkettä säännöllisesti ja ennakoivasti oireiden mukaan. Aristus saattaa kestää jopa kuukausia. Kipulääkitys lievittää kipua ja edistää paranemista mahdollistaen liikkumisen. Mikäli kipulääke ei sovi teille, ottakaa yhteyttä hoitavaan lääkäriin sen vaihtamiseksi. Myös kylmäpakkausta voi käyttää kivun lievitykseen.

Mikäli leikkaushaava erittää vielä kahden viikon jälkeen tai jos erittäminen haavalta alkaa uudelleen, ota yhteyttä leikanneeseen yksikköön.

Lepo

Selkä-, kylki- ja vatsamakuu ovat sallittuja asentoja levätä ja rentoutua. Kylkimakuulla nukkuessanne laittakaa tyyny jalkojen väliin, jolloin selkä pysyy suorassa. Tarpeen mukaan tyynyjä voidaan käyttää tukena myös muissa nukkuma-asennoissa. Leikkauksen jälkeen ylösnouseminen vuoteesta tapahtuu kylkimakuun kautta kuukauden ajan leikkauksen jälkeen.

Kuntoutuminen

Istuessa alaselkään kohdistuu suurempi rasitus kuin seistessä. Välttäkää leikkauksen jälkeen yli puoli tuntia kestävää yhtäjaksoista istumista noin kahden viikon ajan. Lisätkää sen jälkeen istumisaikaa vähitellen. Saatte istua normaalilla tukevalla selkänojallisella tuolilla, mutta aluksi voi olla helpompaa istua korotetulla tuolilla. Muistakaa istua selkä suorana, jalat maahan tuettuna. WC:ssä saatte istua normaalisti.

Selän ääriasennot voivat kipeyttää selkää ja siksi on hyvä välttää voimakkaita eteen ja taakse taivutuksia sekä kiertoja noin kolmen kuukauden ajan leikkauksen jälkeen. Nämä rajoitukset on hyvä huomioida myös sukupuolielämässä. Raskaiden (yli viisi kilogrammaa) taakkojen nostaminen ja kantaminen ei ole suositeltavaa.

Parasta liikuntaa leikkauksen jälkeen on kävely. Pyrkikää kävelemään rennosti. Kävelysauvojen käyttö on sallittua. Kuntopyöräilyn voitte aloittaa kuukauden jälkeen. Kuntoutuminen vie useita kuukausia. Autolla ajoa tulee välttää vähintään kahden ensimmäisen viikon ajan. Ajaminen on sallittu, kun liikkuminen muutoin sujuu ongelmitta.

Liikuntaharrastukset

Liikunnan annostelu perustuu jokaisen omaan kuntoon.

  • kaksi kuukautta leikkauksesta on sallittua tasamaahiihto, tanssi, vesivoimistelu, -juoksu, kuntosaliharjoitukset, ryhmäjumppa, pyöräily ja uinti
  • kolme kuukautta leikkauksesta voit aloittaa liikunnan vapaasti, mukaan lukien hölkkä, soutu, laskettelu ja palloilulajit. Operatööri saattaa tietyissä tilanteissa kehottaa vielä välttämään rajuimpia kontaktilajeja aina puoleen vuoteen asti.