Tays / tuki- ja liikuntaelinkeskus
Potilasohje 20.00.57

Päiväkirurginen toimenpide Tays keskussairaalassa

Instruction in Ukrainian (link opens in a new window as a .pdf file)

Ilmoittaudu toimenpiteeseen ilmoittautumisautomaatilla Tays Keskussairaalan pääaulassa ensimmäisessä kerroksessa. Ilmoittautuminen tapahtuu näyttämällä Kela-kortin, ajokortin tai kutsukirjeen viivakoodia ilmoittautumisautomaattiin. Siirry ilmoittautumisen jälkeen Leikoon, joka sijaitsee D-rakennuksen seitsemännessä kerroksessa.

Jos sinulla on ongelmia itseilmoittautumisessa, ilmoittaudu Leikon tuloaulassa.

Ole hyvä ja varaa käyntiä varten aikaa koko päivä. Lääketieteellisistä syistä johtuen varaudu myös mahdolliseen yön yli kestävään osastohoitoon.

Syöminen ja juominen

Leikkausta edeltävänä päivänä voit syödä normaalisti klo 24 saakka.

Toimenpideaamuna sinun tulee olla syömättä ja juomatta vähintään kuusi tuntia ennen ilmoittautumisaikaa. Vettä tai laimeaa, kirkasta mehua (ei hedelmälihaa) voit juoda kaksi (2) desilitraa kaksi (2) tuntia ennen sairaalaan saapumista.

Alkoholin nauttiminen toimenpidettä edeltävänä tai toimenpidepäivänä ei ole sallittua.

Toimenpide peruuntuu / siirtyy toiseen ajankohtaan, mikäli ohjetta ei ole noudatettu.

Lääkitys

Ota toimenpideaamuna säännöllisesti käyttämistäsi lääkkeistä vain:

Tiedon, mitä säännöllisesti käyttämistäsi lääkkeistä voit toimenpidepäivän aamuna ottaa, saat kutsukirjeessä tai viimeistään toimenpidettä edeltävänä päivänä tekstiviestillä. Soitamme sinulle, jos lääkityksessä, terveydentilassa tai aikataulutuksessa on tarkistettavaa.

Ota ohjeistetut lääkkeet kaksi (2) tuntia ennen ilmoittautumisaikaa.

Jos sinulle on leikkausjonoon asettamisen jälkeen aloitettu veren hyytymisominai-suuksiin vaikuttavia lääkkeitä (esimerkiksi Marevan, Plavix, Pradaxa, Xarelto, Primaspan, Aspirin) tai muu pysyvä lääkitys, ilmoita asiasta poliklinikalle mahdollisimman pian kutsun saatuasi. Omega 3 -valmisteet on hyvä tauottaa muutamaa viikkoa ennen toimenpidettä.

Laboratoriotutkimukset

Ilmoittamasi terveydentilan perusteella laboratoriotutkimuksille ei ole tarvetta toimenpidettä edeltävästi.

Käy laboratoriokokeissa kutsussa/lähetteessä mainittuna ajankohtana Fimlabin toimipisteessä tai oman terveyskeskuksen laboratoriossa. Laboratoriokokeita varten ei tarvitse olla ravinnotta.

Voit varata näytteenottoajan sekä tarkistaa Fimlabin toimipisteet ja aukioloajat netissä osoitteesta fimlab.vihta.com tai soittamalla arkisin kello 7−18 numeroon 010 808 515.

Puhtaus ja ihon kunto

Peseydy huolellisesti toimenpidettä edeltävänä iltana tai leikkauspäivän aamuna tulehdusriskin vähentämiseksi. Mikäli sinua on ohjattu pukemaan tukisukat leikkauspäivän aamuna, käy suihkussa edellisenä iltana. Lue ohje ”Toimenpiteeseen valmistautuminen kotona” huolellisesti.

Leikkausalueen ihon tulee olla ehjä toimenpidepäivänä. Esimerkiksi haava, ihottuma, palovamma ja kynsivallin tulehdus ovat este toimenpiteelle.

 • käden alueen toimenpiteissä rakennekynnet ja kynsilakka tulee olla poistettu ennen toimenpidepäivää

 • jalkapotilailla varpaanväleissä ei saa olla ihorikkoa. Puhdista varpaanvälit huolellisesti edellisenä iltana. Poista mahdollinen kynsilakka varpaankynsistä.

 • kasvojen alueen toimenpiteisiin pitää tulla ilman meikkiä

 • korut ja lävistykset tulee poistaa jo kotona ennen toimenpidettä

 • pitkät hiukset tulee sitoa kiinni
   
 • yläraajapotilas: Mikäli olet diabeetikko ja käytössäsi on FreeStyle Libre jatkuva glukoosinseurantajärjestelmä, niin huomioi, että Libre sensori ei ole leikattavan yläraajan kanssa samassa olkavarressa.

Ota yhteyttä poliklinikalle hyvissä ajoin ennen toimenpidepäivää, jos sinulla on ongelmia leikkausalueen ihon kunnon kanssa.

Äkillinen sairastuminen ja muut sairaudet

Ilmoita mahdollisimman pian poliklinikalle

 • jos sairastut äkillisesti lähellä toimenpidepäivääsi (esimerkiksi nuha, kuume, yskä), iltaisin ja viikonloppuisin yhteydenotot osastolle
 • jos terveydentilassasi on leikkausjonoon asettamisen jälkeen tapahtunut muutoksia (esimerkiksi sydäninfarkti, astma, diabetes).
 • Jos olet sairastanut Covid -19 infektion alle neljä viikkoa ennen suunniteltua toimenpidettä tai olet ollut sairaalahoidossa Covid -19 viruksen vuoksi ota yhteyttä poliklinikalle. 

Mukaan sairaalaan

 • Kyynärsauvat, jos leikkaus kohdistuu jalan alueelle. Kyynärsauvat saat lainaksi oman terveyskeskuksen apuvälineyksiköstä. Poikkeuksena Tampere, jonka apuvälineyksikkö sijaitsee Kalevassa, osoitteessa Tursonkatu 4
 • Mahdolliset päivälääkkeet, myös esimerkiksi tarvittavat astmasuihkeet
 • Käytössäsi olevat apuvälineet esimerkiksi silmälasit, kuulokoje, hammasproteesit ja CPAP-laite koteloineen
 • Esimerkiksi oma kirja, jotta saat ajan kulumaan paremmin
 • Löysät ja helposti puettavat vaatteet, koska kotiutuessasi toimenpidealueella voi olla suurehko sidos.

Älä ota sairaalaan arvoesineitä tai suurta rahasummaa, sillä sairaala ei vastaa mukana tuomistasi arvoesineistä ja rahoista.

Valmistele kotiutuminen

Toimenpiteen jälkeinen kotona pärjääminen on hyvä miettiä etukäteen

 • varmista, että kotisi on turvallinen ja tarvittavat tavarat ovat helposti saatavilla
 • ennakoi ruokatarpeesi
 • arvioi selviytymistäsi kotiaskareissa toimenpiteen jälkeen. Järjestä tarvittaessa apua läheisten, kunnan kotihoidon tai yksityisen palveluntuottajan kanssa.

Omat potilastiedot

Voit katsoa potilastietojasi ja voimassa olevat reseptisi Omakanta-palvelusta www.omakanta.fi. Palveluun kirjautumiseen tarvitset pankkitunnukset, sähköisen henkilökortin tai mobiilivarmenteen.

Muuta

Leikossa sinun tulee kyetä huolehtimaan itsestäsi omatoimisesti ennen toimenpidettä. Jos se ei ole mahdollista, ota edeltävästi yhteys poliklinikalle.

Pysäköintihallissa on varattu alue saattoliikenteelle. Pysäköintihalli on maksuton 30 minuuttia sisäänajosta. Sieltä on myös esteetön kulkuyhteys suoraan pääaulaan.

Mikäli varattu aika ei sovi tai haluat perua toimenpiteen, ilmoita asiasta mahdollisimman pian poliklinikalle. Perustellusta syystä voit siirtää toimenpidettä kerran, useampi siirto johtaa toimenpidejonosta poistamiseen.

Verkkopalvelusta https://www.terveyskyla.fi/leikkaukseen saat ohjeita ja vinkkejä leikkaukseen valmistautumiseen ja siitä toipumiseen.

Kotiutuminen

Kotona pitää / tulee olla aikuinen henkilö auttamassa toimenpiteen jälkeen yhden vuorokauden ajan. Jos et saa aikuista henkilöä avuksi, ota yhteyttä poliklinikalle.

Autolla ajaminen on kiellettyä ensimmäisen vuorokauden aikana toimenpiteestä. Jos mahdollista, järjestä itsellesi kotimatkaa varten saattaja. Kotiin voit lähteä saattajan kyydillä tai KELA-taksilla, kun kotiuttava hoitaja antaa luvan. Taksilla kotiuduttaessa ei tarvita erikseen saattajaa. 

Omainen tai läheinen voi tiedustella kotiutumisestasi matkapuhelinnumerostasi tai Leikosta, puhelin 044 472 8571.

Yhteydenotot

Tuki- ja liikuntaelinkeskus, poliklinikka

 • käsikirurgia, puhelin 03 311 65825
 • ortopedia (myös olkapäät), puhelin 03 311 65310
 • plastiikkakirurgia, puhelin 03 311 66668
 • sarkooma, puhelin 03 311 64905
 • selkäkirurgia, puhelin 03 3116 5276

Käytössämme on takaisinsoittopalvelu. Toimi vastaajan ohjeen mukaan, soitamme sinulle takaisin.