Tays / plastikkaakirurgia
Potilasohje Hasa.20.70

Rintakehää maskulinisoivaan leikkaukseen tulevalle

Ennen leikkausta

Verenvuotoa lisäävien lääkkeiden (mm. Aspirin®, Disperin®, Marevan® ja Plavix®) sekä muiden uudempien verenohennuslääkkeiden tauotuksen arvioi lääkärisi vastaanottokäynnillä yksilöllisesti. Verenpainetaudin ja diabeteksen tulee olla hoitotasapainossa. Omega-3 ja muut luontaistuotteet tulee tauottaa kaksi viikkoa ennen leikkausta, jolla pyritään ehkäisemään leikkauksen jälkeistä verenvuotoa. Leikkauksen tehnyt lääkäri ohjeistaa kotiutuessa, milloin tauotetut lääkkeet aloitetaan uudelleen.

Tupakointi (mukaan lukien nikotiinituotteet) tulee lopettaa kokonaan kuusi viikkoa ennen ja neljä viikkoa jälkeen leikkauksen, koska ne nostavat komplikaatioriskit kolminkertaiseksi. Tupakoinnin jatkaminen on peruste perua leikkaus.

Perussairauksien (esimerkiksi diabetes, verenpainetauti, reuma) on tärkeätä olla hyvässä hoitotasapainossa.

Leikkaus

Rintakehää maskulinisoiva leikkaus tehdään potilaan niin toivoessa osana sukupuolenkorjausprosessia. Leikkauksessa rinnoista poistetaan rauhaskudosta, rasvaa ja ihoa. Samalla korjataan nännin paikka ja muoto maskuliinisemmaksi. Ennen leikkausta tehdään leikkauspiirrokset iholle tussilla. Leikkaustapa suunnitellaan potilaskohtaisesti yhteisymmärryksessä potilaan kanssa. Useimmiten rintakehän luonnollisemman muodon saavuttamiseksi valitaan suuremman arven tekniikka ns. kaksoiskaariviilto, mutta leikkaava lääkäri tekee suunnitelman yksilöllisesti riippuen kudosylimäärästä, ihon laadusta ja nännin paikasta.

Leikkaus kestää yleensä kaksi−kolme tuntia ja sairaalasta kotiudutaan leikkauspäivänä.

Komplikaatiot

Huomattava ylipaino (BMI yli 30) lisää komplikaatioita. Asia käydään läpi vastaanotolla ja potilasta kannustetaan painonpudotukseen. Laihduttaminen leikkauksen jälkeen vaikuttaa myös rintakehän muotoon ja ihoylimäärä voi lisääntyä. Tupakointi kasvattaa komplikaatioriskit kolminkertaiseksi. Myös muut nikotiinivalmisteet heikentävät ääreisverenkiertoa ja haavojen verenkiertoa ja ovat samalla tavalla haitaksi.

Leikkauksen komplikaatioita ovat jälkivuoto (2–5 %), kudosnesteen kertyminen (3–10 %), haavatulehdus (2–5 %) ja nännin tuntohäiriöt (5–100 %, riippuen valitusta tekniikasta) sekä nännin nekroosi (0.5–1 %), haavareunojen (10–20 %) ja rasvakudoksen (2–5 %) verenkiertohäiriöt. Rasvakudoksen verenkiertohäiriö johtaa kovettumiin, jotka voivat tuntua rinnassa kyhmyinä. Leikkaukseen liittyy laskimotulpan vaara. Mikäli potilaalla on erityisiä riskitekijöitä laskimoveritulppaan (ylipaino, aikaisemmin sairastettu laskimotulppa) hänelle annetaan leikkauksen jälkeen ihon alle pistettävää verenohennuslääkettä, joka jatkuu kotona 7–10 päivää.

Arpikasvu on yksilöllistä. Liiallista arpikasvua (arven punoitus, kutina ja kohoaminen) ehkäistään ja hoidetaan haavateipillä (Micropore), jota käytetään lääkärisi ohjeiden mukaisesti 3–4 kuukautta. Voimakkaampaa arpea voidaan hoitaa myös silikoniteipillä (Mepiform) tai silikonigeelillä (esimerkiksi KeloCote) useamman kuukauden ajan. Arpiin voi liittyä pysyvää hermokipua. Arvet ovat pysyvät, eikä niitä voida poistaa kokonaan millään keinolla, mutta ne vaalenevat useimmiten ajan myötä arven kypsyessä (1–2 vuoden aikana).

Leikkauksen jälkeen

Leikkauksesta kotiudutaan leikkauspäivänä, mutta joidenkin potilaiden kohdalla varaudutaan yhden yön seurantaan potilashotellissa. Leikkauksessa rintoihin laitetaan tarvittaessa laskuputket (dreenit) poistamaan verta ja kudosnestettä, ja ne poistetaan kudoserityksestä riippuen yleensä 1–3 vuorokauden kohdalla. Suihkuun saa mennä ensimmäisenä leikkauksen jälkeisenä päivänä. Jos nännit ovat siirretty kokoihonsiirteinä, tulee nännien pakettisidokset pitää kuivana ensimmäisen viikon ajan aina paketin purkuun saakka, joka tapahtuu TULES kirurgian haavanhoitohuoneella. Tämän jälkeen saa mennä vapaasti suihkuun ja yläraajojen liikelaajuuksia saa avata vapaasti. Pakettisidosten aikana rintakehä on hyvä pitää mahdollisimman paikoillaan siten, että yläraajoja ei nosteta yli vaakatason, jotta ihonsiirteet tarttuvat optimaalisesti. Haavateippejä (Micropore) pidetään 3–4 kuukautta, vaihto 1–2 viikon välein. Repsottavat ja veriset teipit voi poistaa ja vaihtaa uusiin. Mikäli haavateippi aiheuttaa punoitusta ja ärsytysoiretta iholla, täytyy teippihoito lopettaa.

Jos haava myöhemmin erittää, kannattaa teippi poistaa, suihkuttaa haavakohta ja peittää kuivalla sidetaitoksella. Haavojen erittely ja hidastunut paraneminen on varsin tavallista (10 prosentilla potilaista), koska haavat ovat pitkät ja ommelaineet saattavat nousta pintaan. Erityisesti haavojen nurkkakohdassa saattaa tulla pinnallista ihoaukiletta, jota joudutaan hoitamaan paikallisilla haavanhoitotuotteilla. Saunomista ja uimista ei suositella ennen kuin haavat ovat parantuneet.

Tukiliivejä käytetään neljän viikon ajan ympäri vuorokauden. Nukkumista selällään suositellaan neljän viikon ajan. Rintakehä muotoutuu ja iho supistuu 6–12 kuukauden ajan.

Sairauslomaa kirjoitetaan yleensä yksi kuukausi. Kaikkea liikuntaa voi harrastaa tuntemuksien mukaan ilman rajoituksia kuukauden kuluttua leikkauksesta.

Ompeleiden poisto

Mahdolliset nännin ympärillä olevat sulamattomat ompeleet poistetaan seitsemän vuorokauden kuluttua leikkauksesta. Pääosin haavoissa on sulavat ompeleet. Mikäli jokin ommelainekohta erittää ja kohdassa on näkyvissä ommelainetta pitäen haavaa auki ja eritystä yllä, pitää näkyvä ommelaine poistaa, kun leikkauksesta on kulunut pari viikkoa.

Jälkitarkastus

Jälkikontrolli sovitaan yleensä 3–4 kuukauden päähän leikkauksesta. Mikäli potilaalla on leikkauksen jälkeistä haavaongelmaa, voi potilas ottaa yhteyttä haavahoitajaan. Haavahoitaja arvioi mahdollisen jatkohoidon tarpeen ja ohjaa potilaan tarvittaessa leikanneen lääkärin vastaanotolle jo aiemmin.

Ota yhteyttä, jos

  • haavasta on runsasta verenvuotoa
  • rintakehällä esiintyy lisääntyvää kipua, kuumotusta, punoitusta tai turvotusta
  • haavasta on märkäistä vuotoa
  • sinulla on ollut kuumetta yli 38 astetta vuorokauden ajan

Yhteystiedot

Tays Keskussairaala

  • Ajanvaraus Tays Keskussairaalan plastiikkakirurgian poliklinikalle, puhelin 03 311 66668 maanantaista perjantaihin kello 9–14
  • Tuki- ja liikuntaelinkeskuksen leikkausosaston hoitaja, puhelin 03 311 64498
  • Tuki- ja liikuntaelinkeskuksen osasto, puhelin 03 311 66307

Voit ottaa yhteyttä myös

  • Oman alueesi terveysasemalle, työterveyshuoltoon tai terveyspalvelujen neuvontaan
  • Päivystysapuun puhelin 116 117 arkisin kello 15 jälkeen ja viikonloppuisin