Tays / gastroenterologia
Potilasohje 10.13.49

Atsatiopriini –lääkityksen potilasohje (Azamun®, Imurel®)

Vaikutustapa

Atsatiopriini on ns. immunosuppressiivinen lääke, joka vaikuttaa tulehduksellisissa suolistosairauksissa ja autoimmuunimaksasairauksissa tulehdusreaktiota vaimentavasti. Lääkkeen hoidollinen teho alkaa yleensä noin 2-4 kuukauden kuluttua lääkityksen aloittamisesta.

Annostus

Tablettien vahvuudet ovat 25 mg ja 50mg. Tavoiteannos on yleensä 2-3mg/kg/vrk. Lääkäri määrää annoksen. Yleensä aloitetaan annoksella 50mg/vrk 3-5 vrk ajan, sitten annosta nostetaan 100mg/vrk. Jatkoannostelu ohjataan verikoetulosten perusteella. Tabletit otetaan runsaan nesteen kanssa kerran päivässä (tai jaettuna kahteen annokseen) aterian yhteydessä.

Haittavaikutukset

Hoidon alussa voi ilmetä pahoinvointia tai ylävatsakipuja. Lääkekuume tai haimatulehdus ovat mahdollisia haittavaikutuksia ja voivat ilmaantua ensimmäisten hoitoviikkojen aikana.  Verenkuvaa ja maksa-arvoja seurataan säännöllisesti mahdollisen luuydinvaikutuksen tai maksaärsytyksen varalta. Joidenkin virusten ja bakteerien aiheuttamat tulehdukset voivat lisääntyä atsatiopriinin käytön aikana. Atsatiopriinihoito on aiheellista keskeyttää vaikeiden infektiotautien yhteydessä. Pitkäaikaiskäytössä atsatiopriini voi lievästi lisätä imukudossyövän tai joidenkin ihosyöpien ilmaantumisriskiä, mutta yleisesti katsotaan, että lääkkeen hyöty ylittää lääkityksestä aiheutuvan riskin.

Raskaus ja imetys

Atsatiopriinia voidaan käyttää myös raskauden ja imetyksen aikana.

Rokotukset

Jäykkäkouristus-, hinkuyskä- ja kurkkumätärokotetehosteet tulee muistaa. Pneumokokkirokote suositellaan otatettavaksi. Influenssarokotus suositellaan otettavaksi vuosittain. Eläviä heikennettyjä rokotuksia kuten keltakuumerokotusta voidaan tämän lääkkeen aikana antaa, jos lääke on yksinään käytössä. Jos atsatiopriinin lisäksi on käytössä kortisoni tai muita vastustuskykyyn vaikuttavia lääkkeitä, lääkärin kanssa on keskusteltava rokotusmahdollisuudesta.

Huomioitavaa

Lääkehoidon aikana tulee suojautua auringolta. Ihon luomia tulee seurata ja poistaa tarvittaessa epäilyttävät luomet. Säännölliset hammastarkastukset tulee muistaa ja samoin säännölliset PAPA-kokeet naisilla. Lääkityksestä tulee aina mainita hoitohenkilökunnalle. Jos on käytössä kihtilääkitys (Apurin, Zyloric, Allonol), on tästä kerrottava lääkärille, koska käytettävä atsatiopriiniannos on tuolloin selvästi pienempi. Adenuric-kihtilääkitystä ei suositella käytettäväksi atsatiopriinin kanssa.

Atsatiopriinihoitoa aloitettaessa tai annosmuutoksen jälkeen verikokeita otetaan 2, 4 ja 8 viikon kuluttua ja sen jälkeen säännöllisesti 3-6 kk välein. Turvakokeet ovat TVK ja Alat.