Tays / gastroenterologia
Potilasohje 10.13.57

Golimumabi –lääkityksen potilasohje

Lääkkeen kauppanimet

Simponi

Käyttöaiheet

Haavainen paksusuolitulehdus

Vaikutustapa

Golimumabi sitoo tulehduksen välittäjäainetta tuumorinekroositekijä alfaa, jolloin sen toiminta tulehdusreaktiossa estyy. Lääke rauhoittaa suoliston tulehdusta.

Varotoimenpiteet ja tutkimukset ennen hoidon alkua

Ennen lääkehoidon aloittamista huomioidaan lääkitys ja muut sairaudet, pois suljetaan hoidon vasta-aiheet, kuten tuberkuloosi ja tehdään tarvittavat tutkimukset (röntgen ja verikokeet). Hampaat tulisi olla hoidettu ja rokotukset ajan tasalla.

Annostus

Golimumabia annostellaan injektiokynän tai esitäytetyn ruiskun avulla ihon alle. Yleensä lääke pistetään itse. Lääkettä voidaan antaa ainoana tulehduksellisen haavaisen paksusuolitulehduksen lääkehoitona tai yhdistettynä muihin lääkkeisiin.

Golimumabin ensimmäinen annos on 200 mg ja toinen annos 100 mg annetaan kahden viikon kuluttua ensimmäisestä annoksesta. Jatkossa annostus on yleensä 50 mg neljän viikon välein alle 80kg painavilla ja 100 mg neljän viikon välein yli 80kg painavilla. Annosta voidaan tarvittaessa nostaa tai annosväliä muuttaa. Hoitoa ohjataan tarvittaessa lääkepitoisuusmäärityksin. Hoito on pitkäaikaista.

Sivuvaikutukset

Lääkkeen pistoskohdassa ja sen ympärillä voi esiintyä ohimeneviä ärsytysoireita, kuten punoitusta tai kutinaa. Nämä oireet ovat tavallisimpia hoidon alussa eivätkä yleensä anna aihetta erityisiin toimenpiteisiin. Golimumabi voi lisätä alttiutta virus- tai bakteeriperäisiin infektioihin. Hoitoa ei saa aloittaa tai jatkaa, akuutin tai kroonisen hoitamattoman infektiotaudin aikana.

Huomioitavaa

Elävää, heikennettyä taudinaiheuttajaa sisältäviä rokotteita ei pidä antaa hoidon aikana. Isojen toimenpiteiden yhteydessä hoidossa on syytä pitää taukoa, jonka pituus riippuu leikkauksen suuruudesta. Hoitotauosta on syytä neuvotella hoitavan lääkärin kanssa. Lääkityksestä tulee aina mainita hoitohenkilökunnalle.

Seurantakokeet

Laboratoriokokeet otetaan ennen hoidon aloitusta, neljä viikkoa hoidon aloituksen jälkeen ja ylläpitohoidossa aluksi kolmen kuukauden välein. Tilanteen pysyessä vakaana voidaan turvakokeiden seurantaa pidentää otettavaksi kuuden kuukauden välein. Ne sisältävät verenkuvan (TVK), maksa-arvon (ALAT), munuaisarvon (krea) sekä tulehdusarvon (CRP).

Raskaus ja imetys

Raskauden tai imetyksen aikana voidaan golimumabia käyttää tarvittaessa.