Tays / gastroenterologia
Potilasohje 10.13.32

Haimapotilaan ruokavalio

Tulosta ohje tästä

Mitä tarkoittaa haiman vajaatoiminta?

Haima on elin, joka tuottaa ruuansulatusentsyymeitä ja insuliinia. Haiman vajaatoiminta voi johtua haimatulehduksesta, kasvaimista tai leikkauksista joissa joudutaan poistamaan koko haima tai sen osa. Haiman vajaatoiminta voi johtaa siihen, että rasvat ja muut ravintoaineet eivät imeydy kunnolla. Osalle kehittyy insuliinituotannon vähentymisen vuoksi sokeritauti eli diabetes, joka vaatii paitsi usein lääkehoitoa, ruokavalion osalta diabetesruokavaliota.

Ravintoaineiden imeytymishäiriön oireena voi olla rasvaripulia, kipuja, pahoinvointia ja täydenolon tunnetta. Rasvaripuli johtuu haimaentsyymien puutteesta: rasva ei pilkkoudu, eikä imeydy elimistöön. Rasvaripulissa uloste on vaaleaa, kuohkeaa ja pahanhajuista ja siinä voi olla näkyvää rasvaa, joka jää kellumaan veden pinnalle.

Haiman tuottamien ruuansulatusentsyymien puute voidaan todeta ulostenäytteestä. Sokeritasapainoa seurataan verikokeilla.

Haiman vajaatoiminnan hoito

Mikäli ulosteesta määritetty haiman oma ruuansulatusentsyymien pitoisuus ei ole riittävää, lääkäri määrää reseptillä kapselimuotoista haimaentsyymivalmistetta (kauppanimi Creon). Tämä parantaa ruuan ravintoaineiden imeytymistä. On erittäin tärkeää ottaa valmiste aina ruokailun yhteydessä, jotta entsyymit voivat hajottaa ravintoa, ja siten ravintoaineiden imeytyminen on mahdollista. Kun Creon -annostus on riittävä, rasvat ja muut ravintoaineet imeytyvät elimistöön, eikä uloste ole enää rasvapitoista.

Sokeritaudin hoidossa voidaan käyttää tablettilääkitystä ja insuliineja.

Haimapotilaan ruokavalio-ohjeet

Ruuan sulamista voidaan helpottaa vähäkuituisella ja vähärasvaisella ruokavaliolla. Kuituja voi vähentää mm. välttämällä tuoreraasteita, ruisleipää, leseitä ym. huonosti sulavia kuituja. Rasvoja kannattaa karsia ruokavaliosta ja niiden sopivuutta voi seurata mm. ripulioireita seuraamalla. Jos jokin ruoka-aine (kahvi, tee, kaali, pavut, herneet, sipulit, purjo, paprika, lanttu, omena) tuntuu aiheuttavan vatsaoireita, sitä kannattaa välttää. On kuitenkin tärkeää syödä monipuolista ravintoa ja turvata riittävä energiansaanti.

Ruokavalion tukena voi käyttää täydennysravintojuomia. Jos rasvan imeytymisen kanssa on ongelmaa, käytetään mehumaisia lisäravinnejuomia. Valmisteita on laaja valikoima. Voit pyytää hoitajalta niistä esitteitä. Jatkossa saat niitä apteekista.

Myös rasvaliukoisten vitamiinien imeytyminen usein häiriytyy, joten monivitamiinivalmisteita voidaan suositella. D-vitamiini ja kalsiumlisä ovat usein tarpeen.

Leikatuilla potilailla esiintyy usein pahoinvointia, oksentelua ja suolenvetovaikeutta. Leikkauksessa on voitu poistaa haiman lisäksi suolta ja vatsalaukkua. Oireet helpottavat vähitellen, kun leikkauksesta kuluu aikaa. Alkuaikana kannattaa syödä pieniä aterioita kerrallaan, säännöllisesti.

Alkoholin käyttö tulee lopettaa, mikäli olet sairastanut alkoholiperäisen haimatulehduksen, sillä jatkossa pienikin määrä alkoholia voi aiheuttaa haimatulehduksen uusimisen.