Tays / gastroenterologia
Potilasohje 10.13.20

Kapselitähystys

Kapselitähystyksessä kuvataan ohutsuolen seinämiä suolistossa suolen liikkeiden mukana kulkevalla kapselikameralla.

Täytä oheinen kyselylomake ja palauta se hoitajalle tullessasi tutkimukseen.

Valmistautuminen

Kerro lääkärille, jos sinulla on nielemisvaikeuksia tai suoliston tukosoireita.

Lopeta rautalääkkeen käyttö neljä päivää ennen tutkimusta. Älä myöskään syö siemeniä, pähkinöitä, marjoja tai moniviljavalmisteita tutkimusta edeltävän neljän päivän aikana.

Syö tutkimusta edeltävänä päivänä ainoastaan nestemäistä ruokaa, esimerkiksi löysää puuroa, velliä, viiliä, kiisseliä, mehukeittoa tai sosekeittoa ja juotavaa. Älä syö tutkimuspäivän aamuna mitään, noudata tyhjennysohjeita.

Mikäli sinulla on insuliinihoitoinen diabetes etkä ole saanut ohjetta insuliinin annostelusta ennen toimenpidettä, ota yhteyttä tähystävään yksikköön.

Jotta ohutsuoli olisi kauttaaltaan tyhjä eritteistä, juo kaksi litraa Vistaprep-liuosta tutkimusta edeltävänä iltana. Tämän jälkeen voit juoda vielä kirkkaita juotavia (vesi, omenamehu, päärynämehu, tee tai kahvi ilman maitoa) sekä ottaa mahdolliset käytössäsi olevat lääkkeet. Tyhjennysaineet voit hakea maksutta arkisin tähystysyksiköstä (ota tämä ohje mukaan kun haet tyhjennysaineita) tai voit ostaa myös omalla kustannuksella tyhjennysaineet apteekista ilman reseptiä.

Tupakointi on kielletty 24 tuntia ennen tutkimusta, koska tupakointi ärsyttää mahan limakalvoa ja lisää mahanesteiden erittymistä.

Toimenpiteeseen voi tulla vain terveenä. Mikäli sinulla on hengitystieinfektion oireita, kuten yskää, nuhaa tai kuumetta, ota yhteyttä ajan varanneeseen toimipisteeseen ajan siirtämistä varten.

Tutkimuspäivän aamuna

Voit juoda yllä mainittuja kirkkaita juotavia. Aamulääkkeesi voit ottaa vielä kahta tuntia ennen tutkimusta.

Pukeudu löysiin, kaksiosaisiin vaatteisiin jotta seurantalaitteet saadaan kiinnitettyä vatsalle. Useimmiten käytössä on laitevyö, joka kiinnitetään ihoa vasten.

Tutkimuksen kulku

Sairaanhoitaja kiinnittää vatsalle seurantalaitevyön, joka yhdistetään tallentimeen. Tallennin on pieni tietokone olkalaukussa, jonka saat kannettavaksesi.

Sinulle annetaan nieltäväksi kapseli. Kapselin nielaisemisen jälkeen on suotavaa nauttia yllä mainittuja kirkkaita juotavia noin lasillinen puolen tunnin välein. Neljän tunnin kuluttua saat syödä ja ottaa tarvittavat lääkkeesi.

Seurantalaitteita pidetään noin kahdeksan tuntia. Tutkimuksen aikana on varottava taivutuksia ja kumartelua sekä rasitusta, joka aiheuttaa hikoilua. Tutkimuksen ajan voit oleskella sairaalan alueella tai lähteä esimerkiksi kaupungille tai kyläilemään. Seurantalaitteet poistetaan kun hoitaja on todennut kapselin olevan paksusuolessa. Tarvittaessa kuvausta voidaan jatkaa noin kello 17 asti.

Kun kapselikuvaus on saatettu alkuun, voi kuvauspäivän viettää myös kotona ja palauttaa laitteet poliklinikalle illalla tai seuraavana aamuna, jos tilanne tutkimuslaitteiden suhteen sen sallii.

Tutkimuksen jälkeen

Tutkimuksen jälkeen saat syödä normaalisti.

Kapseli on kertakäyttöinen ja poistuu elimistöstä ulosteen mukana. Ennen kapselin poistumista on varottava menemästä voimakkaan sähkömagneettikentän lähelle (magneettikuvauslaitteet, amatööriradiot), koska kapselikamerassa on metalliosia ja magneettikentässä sen kulku suolessa voi häiriintyä.

Mahdolliset haittavaikutukset

Tutkimukseen liittyy pieni suolitukoksen vaara. Jos et pysty varmasti sanomaan, että kapseli on poistunut elimistöstäsi, ja sinulla esiintyy tutkimuksen jälkeen selittämätöntä pahoinvointia, vatsakipua tai oksentelua, ota yhteys hoitavaan yksikköön.

Raskaus

Mikäli olet raskaana, ota yhteys tähystävään yksikköön ennen tutkimusta.

Yhteystiedot

Kutsua koskevat tiedustelut ja mahdolliset ajanperuutukset alla olevista numeroista. Käytössämme on takaisinsoittopalvelu.

  • Tays Keskussairaala: 03 311 66694
  • Tays Hatanpää: 03 311 58210
  • Tays Sastamala: 03 311 62893
  • Tays Valkeakoski: 03 311 67399 (hoitaja) tai 03 311 67315 (sihteeri) arkisin kello 8–14.30