Tays / gastroenterologia
Potilasohje 10.13.50

Merkaptopuriini –lääkityksen potilasohje

Merkaptopuriini on ns. immunosuppressiivinen lääke, joka vaikuttaa tulehduksellisissa suolistosairauksissa ja autoimmuunimaksasairauksissa tulehdusreaktiota vaimentavasti. Lääkkeen hoidollinen teho alkaa yleensä noin 2-4 kuukauden kuluttua lääkityksen aloittamisesta.

Annostus

Tablettien vahvuus on 50mg. Lääke aloitetaan pienellä annoksella sivuvaikutusten vähentämiseksi ja nostetaan yksilöllisesti isommaksi veriarvoja seuraten. Tavoiteannos on yleensä 1-1,5 mg/painokilo vuorokaudessa. Tabletit otetaan runsaan nesteen kera kerran päivässä aterian yhteydessä.

Huom! Jos käytössä on kihtilääkitys (Apurin, Zyloric, Allonol), tästä tulee kertoa lääkärille, koska merkaptopuriiniannos on tuolloin selvästi pienempi. Adenuric -kihtilääkitystä ei suositella käytettäväksi merkaptopuriinin kanssa.

Sivuvaikutukset

Hoidon alussa voi ilmetä pahoinvointia tai ylävatsakipuja. Lääkekuume tai haimatulehdus ovat mahdollisia sivuvaikutuksia ja voivat ilmaantua ensimmäisten hoitoviikkojen aikana. Verenkuvaa ja maksa-arvoja seurataan säännöllisesti mahdollisen luuydinvaikutuksen tai maksaärsytyksen varalta.

Joidenkin virusten ja bakteerien aiheuttamat tulehdukset voivat lisääntyä merkatopuriinin käytön aikana. Merkaptopuriini on aiheellista keskeyttää vaikeiden infektiotautien yhteydessä. Pitkäaikaiskäytössä merkaptopuriini voi lievästi lisätä imukudossyövän tai joidenkin ihosyöpien ilmaantumisriskiä, mutta yleisesti katsotaan, että lääkkeen hyöty ylittää lääkityksestä aiheutuvan lisääntyneen riskin.

Raskaus ja imetys

Merkaptopuriinia voidaan käyttää myös raskauden ja imetyksen aikana.

Rokotukset

Jäykkäkouristus-, hinkuyskä- ja kurkkumätärokotetehosteet tulee muistaa. Pneumokokkirokote suositellaan otettavaksi. Influenssarokotus suositellaan otettavaksi vuosittain. Eläviä heikennettyjä rokotuksia kuten keltakuumerokotusta voidaan tämän lääkkeen aikana antaa, jos lääke on yksinään käytössä. Jos merkaptopuriinin lisäksi on käytössä kortisoni tai muita vastustuskykyyn vaikuttavia lääkkeitä, lääkärin kanssa on keskusteltava rokotusmahdollisuudesta.

Huomioitavaa

Lääkehoidon aikana tulee suojautua auringolta. Ihon luomia tulee seurata ja poistaa tarvittaessa epäilyttävät luomet. Säännölliset hammastarkastukset tulee muistaa ja samoin säännölliset PAPA-kokeet naisilla. Lääkityksestä tulee aina mainita hoitohenkilökunnalle.

Seurantakokeet

Merkaptopuriinihoitoa aloitettaessa tai annosmuutoksen jälkeen verikokeita otetaan 2, 4 ja 8 viikon kuluttua hoidon aloituksesta ja sen jälkeen säännöllisesti 3-6 kuukauden välein: verenkuva (TVK) ja maksa-arvot (Alat).