Tays Hatanpää
Potilasohje Hasa.13.35

Peräaukkoon kohdistuneen toimenpiteen jälkeen

Tulosta ohje tästä

Peräaukon limakalvo on herkästi turpoava. Turvotus häviää vähitellen. Muutamien viikkojen ajan saattaa suolentoiminnan yhteydessä tihkua limaista, veristä eritettä. Haavaeritys voi vaatia suojasiteen käyttöä housuissa.

Suihkuttele peräaukkoa wc- käyntien yhteydessä. Suihkutuksen jälkeen on tärkeää huolellinen kuivaus taputellen, vältä alueen hankaamista

Raskasta ja ponnistelevaa urheilua kannattaa välttää 1-2 viikkoa. Voit ulkoilla ja liikkua normaalisti voinnin mukaan.  Liikunta edesauttaa suolen toimintaa. Istuminen on sallittua, mutta alkupäivinä kannattaa välttää pitkää yhtäjaksoista istumista.

Saunaan ja uimaan voi mennä 2 viikon kuluttua toimenpiteestä. Sukupuolielämää suosittelemme välttämään heti toimenpiteen jälkeisinä päivinä.

Syö kuitupitoista ruokaa, kuten kokojyvä- tai ruisleipää, vihanneksia ja juureksia. Juo paljon vettä, sillä kuidut imevät sitä itseensä ja tekevät ulosteesta pehmeää ja helpommin ulostettavaa. Tarvittaessa voit käyttää kuitulisää (esim. Vi-siblin) ja/tai pehmittävää ulostuslääkettä (esim. Pegorion, ei Laxoberonia)

Ota yhteyttä Vatsakeskukseen arkisin kello 8-14, numeroon 03 311 58210, jos

  • haava-alueella on lisääntyvää kipua, turvotusta, punotusta ja kuumotusta

  • haavasta on runsasta verenvuotoa ja /tai märkäistä vuotoa

  • kuumetta on yli 38 astetta

  • kipu estää ulostamisen

Kiireellisissä tapauksissa ja muina aikoina ota yhteyttä oman alueen päivystykseen