Tays / gastroenterologia
Potilasohje 20.13.02
Sappirakon tähystysleikkaus
Tulosta ohje tästä
Sappirakko toimii näin
Sappineste muodostuu maksassa ja erittyy sieltä tiehyttä pitkin pohjukaissuoleen. Tiehyen kyljessä on sappirakko, jonne ylimääräinen neste varastoituu. Ruokailun yhteydessä rakko supistuu ja sappineste virtaa ruoan sekaan. Mikäli sappirakon seinämä on viallinen ja lisäksi sappineste on kiteytyvää, muodostuu rakkoon ns. kiviä. Tällöin rakon tiehyt tukkeutuu. Rakon lisäksi kiviä voi olla myös sappitiehyissä. Kivet aiheuttavat tyypillisen sappikohtauksen.
Sappikivien muodostuminen on yleinen sairaus. Noin 30 % ihmisistä sairastuu siihen elämänsä aikana.
Leikkauksen kulku
Oireita antavan sappikivitaudin ainoa hoito on leikkaus. Kivien lisäksi poistetaan myös sappirakko, jonne kivet helpoimmin muodostuvat. Perinteisessä leikkauksessa tehdään ylävatsalle pitkä viilto. Videokameroiden kehittyminen mahdollisti tähystysleikkauksen suorittamisen. Tällöin tarvitaan muutama lyhyt haava, joiden kautta rakko kivineen voidaan poistaa.
Jälkihoito
Koska leikkaushaavat ovat lyhyitä ja lähes kivuttomia, voi kotiin päästä jopa samana päivänä. Ainoastaan navanseudun haavassa on ompeleita ihon alla ja siksi sen paraneminen kestää pisimpään. Ompeleet poistetaan 5 – 7 vrk:n kuluttua leikkauksesta omassa terveyskeskuksessa tai neuvolassa terveydenhoitajan vastaanotolla.
Suihkussa voit käydä vuorokauden kuluttua leikkauksesta. Pesun jälkeen haavoja ei tarvitse suojata siteillä, mikäli ne eivät eritä. Saunomista tulisi välttää ompeleitten poistamiseen asti.
Sairausloman loputtua on kaikenlainen liikkuminen ja rasitus sallittua, edellyttäen että haavat eivät kipeydy. Jälkitarkastus tapahtuu tarvittaessa avohoidossa.
Ota yhteyttä lääkäriisi
Jos haavoihin tulee lisääntyvää punoitusta, turvotusta, kuumotusta, kipua tai sinulle nousee kuumetta, ota yhteyttä omaan lääkäriisi.
Muuta huomioitavaa
Osa potilaista saa sappikiviä myöhemmin uudelleen. Silloin kivet muodostuvat tiehyihin ja antavat yleensä samanlaisia oireita kuin sappirakonkin kivet. Kivut eivät kuitenkaan välttämättä liity ruokailuun. Mikäli oireet uusiutuvat, hakeudu omalle lääkärillesi tarvittavia tutkimuksia varten. Tarvittaessa joudutaan tekemään varjoainetutkimus sairaalassa, koska ultraäänitutkimuksessa ei pystytä varmuudella löytämään tiehyessä olevia kiviä.
Lisätietoja voit kysyä sinua hoitaneen osaston henkilökunnalta.