Tays / gastroenterologia
Potilasohje 20.13.15

Sappitiehytdreenin laittoon tai vaihtoon tulevalle potilaalle

Tulosta ohje tästä

Ennen toimenpidettä

Käy verikokeissa terveyskeskuksen laboratoriossa tai Fimlab Laboratoriot Oy:n toimipisteessä. Verikoepyynnöt ovat valmiina laboratoriossa. Voit syödä ja juoda normaalisti ennen verikokeita.

Ajanvarauksen Fimlab Laboratoriot Oy:n toimipisteisiin voi tehdä itse internetissä osoitteessa www.laboratorio.fi tai puhelimitse numerosta 010 808515. Ajanvarauspuhelin palvelee arkisin kello 8–15.30 (heinäkuussa 8–15). Fimlab Laboratoriot Oy:n useimmat toimipisteet palvelevat myös ilman ajanvarausta.

Valmistautuminen

Toimenpide on samana päivänä, joten ole syömättä edellisestä illasta lähtien. Vettä voit juoda.

Pidä Marevan-lääkkeestä taukoa kolme päivää ennen toimenpidettä. Tietyissä tilanteissa Marevan-tauon ajaksi järjestetään ns. siltahoito hepariinipistoksin, tästä saat tarvittaessa erilliset ohjeet.

Mikäli sinulla on käytössä Primaspan-, Aspirin-, Disperin- tai Asasantin-lääkitys, niiden käytössä pidä taukoa seitsemän päivää ennen toimenpidettä. Mikäli sinulla on Plavix- tai klopidogreelilääkitys, sen tauottaminen pitää varmistaa hoitavalta lääkäriltä.

Muut säännöllisesti käyttämäsi lääkkeet voit ottaa aamulla, lukuun ottamatta diabeteslääkkeitä ja edellä mainittuja verenohennuslääkkeitä.

Mikäli sinulla on antibioottiyliherkkyys, siitä on hyvä mainita osastolle tullessa.

Toimenpide

Sappitiehytdreenin eli PTD-dreenin (percutaneous transhepatic cholangioraphy / drainage) laitossa toimenpideradiologi vie paikallispuudutuksessa ohuen neulan ihon ja maksan läpi sappiteihin ultraääni- tai läpivalaisuohjauksessa. Samaa reittiä sappiteihin viedään laskuputki eli dreeni, joka varmistaa sappinesteen tyhjenemisen sappiteistä joko ulos keräyspussiin tai suoraan pohjukaissuoleen. Tarkoituksena on useimmiten laukaista tai hoitaa sappitietukos. Toimenpiteen jälkeen seuraamme vointiasi osastolla mm. dreenin laittoon liittyvän verenvuotoriskin takia. Varaudu olemaan sairaalassa seuraavaan päivään.

Jatkohoito

Sairaalassamme on käytössä erilaisia PTD-dreenejä. PTD-dreneeraus voi olla pysyvä tai väliaikainen tilanteesta riippuen. Saat toimenpiteen yhteydessä ohjeet jatkohoidosta ja dreenin huuhtelusta. Jos PTD-dreeniä pidetään paikallaan pidempään, se on vaihdettava noin kolmen kuukauden välein ja aikaisemmin, jos ilmaantuu merkkejä tukkeutumisesta tai dreenin liukumisesta pois paikaltaan. Osa PTD-dreeneistä voidaan myöhemmin poistaa tai korvata sisäisellä sappitieproteesilla.

Tiedustelut ja peruutukset

Voit tiedustella kutsua koskevia asioita tai tarvittaessa perua ajan mahdollisimman pian numerosta 03 311 66167 maanantaista perjantaihin. Osastohoidon aikana ja sen jälkeen tiedustelut numerosta 03 311 66347.

Muuta huomioitavaa

Osaston hoitopäivät ovat maksullisia. Maksut määräytyvät maksuasetuksen mukaisesti. Lähetämme laskun jälkikäteen. Käyttämättä ja peruuttamatta jääneistä ajoista perimme maksun 15 vuotta täyttäneiltä.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin sairaalat ovat opetussairaaloita, joten potilaiden hoitoon osallistuu sekä lääketieteen että sairaanhoidon opiskelijoita. Opiskelijoiden suorittamat tutkimukset ja toimenpiteet tapahtuvat pätevän lääkärin tai hoitajan valvonnassa. Potilaalla on oikeus kieltäytyä opetuspotilaana olosta.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin sairaalat ovat savuttomia. Tupakointi on sallittu vain siihen osoitetuilla paikoilla ulkotiloissa. Sairaaloiden kahvioissa ja kioskeissa ei myydä tupakkatuotteita.

Matkapuhelimet ja mobiililaajakaistat häiritsevät joidenkin hoito- ja tutkimuslaitteiden toimintaa, joten niiden käyttö sairaalassa on rajoitettua. Näiden laitteiden käyttö on kielletty leikkaussali-, tehohoito-, heräämö-, dialyysi- ja muissa tiloissa, joissa käytetään häiriytyviä laitteita kuten infuusiopumppuja potilaaseen kytkettynä.

Vuodeosastopotilailla on vuoteen vieressä henkilökohtainen puhelin, johon voi vastaanottaa puheluja. Henkilökohtaisen puhelimen numeron potilas saa osastolle tullessaan. Puhelimesta voi myös soittaa sairaalan ulkopuolelle puhelinkortilla. Puhelinkortteja myy Keskussairaalan kioskimyymälä.

Sairaala ei vastaa omaisuudestasi, joten pyydämme jättämään kotiin suuret rahasummat, korut sekä pankki- ja luottokortit.