Tays Hatanpää
Potilasohje Hasa.13.08

Suolihuuhtelun suorittaminen

Tavoite

Säännöllisesti tapahtuvan huuhtelun avulla säädellään suolen toimintaa. Tavoitteena on saada suoli toimimaan huuhtelun yhteydessä. Huuhtelu suoritetaan samaan aikaan päivästä, aluksi päivittäin noin 1–2 viikon ajan. Myöhemmin riittää huuhtelu joka toinen päivä, mikäli se on suolen toiminnan kannalta riittävä. Voit tehdä huuhtelun myös tarvittaessa. Lääkärin luvalla huuhteluhoitaja aloittaa huuhtelun ohjauksen ja neuvonnan.

Huuhtelun suorittaminen

 1. Laita huuhtelupussiin sopiva määrä (1000–1500 ml) lämmintä, noin 37-asteista vettä. Tarvittaessa voit lisätä suolaa 1rkl / 1000 ml vettä. Kerrallaan suolessa pysyy n. 300–500 ml vettä. Tarvittaessa voit toistaa huuhtelun useamman kerran saman istunnon aikana, kunnes saat suolen tyhjentymään.

 2. Aseta huuhtelupussi olkavarsitason yläpuolelle (esimerkiksi pyyhekoukkuun), jotta veden virtausnopeus olisi riittävä. Huuhtelu suoritetaan yleensä istuen WC-istuimella.

 3. Yhdistä huuhtelukartio tai katetri huuhtelupussiin ja täytä vedellä. Liukasta kartio öljyllä tai perusvoiteella. Käy tarvittaessa virtsalla. Laita kertakäyttökäsine käteesi.

 4. Vie kartio (tai katetri) varovasti peräaukosta sisään kartion reunaan asti. Kartiota tulee pitää kädellä paikoillaan. Mikäli käytät ns. ”ballonki-katetria”, purista ilmatyynyä, jolloin ballonki täyttyy. Sulje ilmatyynyn sulkija, jotta ilma pysyy ballongissa ja katetri pysyy paikoillaan.

 5. Anna veden virrata tasaisesti. Sulkijan avulla säädät veden nopeutta. Veden antonopeus on noin 1000 ml / 5–7 minuuttia. Tarvittaessa vedentulon voi hetkeksi keskeyttää.

 6. Poista kartio peräsuolesta tai tyhjennä ballonki-katetrin ballonki ilmasta ja vedä katetri varovasti ulos. Yritä pitää vesi sisällä puristamalla pakaroita yhteen muutaman minuutin ajan, tarvittaessa auta käsillä. Suoli tyhjenee noin 15–30 minuutin sisällä, aluksi tyhjeneminen on epäsäännöllistä.

 7. Huuhtele pussi ja pese kartio tai katetri miedolla pesuaineliuoksella, ja aseta ne kuivumaan. Avaa pussin korkki ja sulkija.

Huuhtelu ei saa aiheuttaa

 • pahoinvointia
 • huimausta
 • sydämentykytystä
 • vilunväristyksiä
 • vatsakipuja tai kouristuksia
 • Jos edellä mainittuja oireita ilmenee, keskeytä huuhtelu ja tarkista veden lämpötila ja virtausnopeus. Yritä hetken kuluttua uudelleen. Jos oireet uusiutuvat, lopeta huuhtelu siltä kerralta.

Ongelmatilanteissa voit ottaa yhteyttä huuhteluhoitajaan ma – pe kello 8–14, puhelin 044 485 8570 tai ma – to kello 8–10 ja pe kello 9–11, puhelin 03 311 58570.