Tays / gastroenterologia
Potilasohje 10.13.45

Tofasitinibi (Xeljanz®)

Tofasitinibi on ns. immunosuppressiivinen lääke, joka estää elimistön tulehdusreaktioita voimistavan solujen januskinaasi (JAK) -viestintäreitin toimintaa ja vähentää haavaisen paksusuolentulehduksen aktiivisuutta. Lääkehoidon teho alkaa yleensä varsin nopeasti, jo parin viikon kuluessa hoidon aloituksesta.

Rajoitukset

Ennen lääkehoidon aloittamista huomioidaan lääkitys ja muut sairaudet, pois suljetaan hoidon vasta-aiheet, kuten sydämen vajaatoiminta, laskimotukosalttius tai keuhkoveritulppa. Valmistetta ei tule myöskään käyttää, jos on käytössä yhdistelmäehkäisypillerit tai hormonikorvaushoito. Hampaat tulisi olla hoidettu ja rokotukset ajan tasalla.

Annostus

Hoito aloitetaan annoksella 10 mg kahdesti päivässä 8 viikon ajan ja jatketaan sitten annoksella 5 mg kahdesti päivässä. Lääke otetaan suun kautta joko ruuan kanssa tai tyhjään mahaan. Tarvittaessa lääkkeen voi murskata ja ottaa veden kanssa.

Haittavaikutukset

Hoitopaikkaan tulee olla yhteydessä, mikäli hoidon aikana (etenkin aloitusannoksella 10 mg kahdesti vrk:ssa) ilmaantuu hengenahdistusta, rintakipua, yläselän kipua tai veriyskää. Nämä voivat olla oireita keuhkoveritulpasta. Lääkehoito lisää vaikutusmekanisminsa takia mahdollisuutta saada viruksen tai bakteerin aiheuttama infektio ja infektiot voivat olla tavanomaista vakavampia. Vyöruusu voi aktivoitua hoidon aikana ja aiheuttaa kivuliaan, rakkuloivan ihottuman. Vyöruusuun sopivien oireiden ilmaantuessa tulee viiveettä ottaa yhteyttä hoitavaan tahoon viruslääkehoidon aloittamiseksi.

Tofasitinibi-hoito tulee keskeyttää kuumeisen infektion yhteydessä ja sen jatkamisesta tulee kysyä hoitavalta lääkäriltä. Kuumeisen infektion yhteydessä lääkäriin tulee hakeutua tavanomaista herkemmin. Tofasitinibi-lääkitykseen voi liittyä muutoksia verisolujen määrässä, kolesteroliarvoissa ja munuaisten toiminnassa ja näitä on seurattava hoidon aikana. Lääkehoitoon voi liittyä myös päänsärkyä, nivelkipuja ja ylähengitysinfektioita.

Huomioitavaa

Elävää, heikennettyä taudinaiheuttajaa sisältäviä rokotteita ei pidä antaa hoidon aikana.                                                                                                                               

Lääkityksestä tulee aina mainita hoitohenkilökunnalle. Ennen hoidon aloitusta, 1-2 kuukautta hoidon aloituksesta ja sitten noin 3 kuukauden välein tutkitaan verikokeet: TVK, Alat, Afos, Krea. Kolesteroliarvot tarkastetaan ennen hoitoa ja 3 kuukautta hoidon aloituksesta.

Raskaus ja imetys

Tofasitinibia ei saa käyttää raskauden tai imetyksen aikana. Naisten, jotka voivat tulla raskaaksi, on käytettävä ehkäisyä hoidon aikana ja vähintään neljän viikon ajan hoidon jälkeen.