Tays Hatanpää
Potilasohje Hasa.13.10

Tulehdukselliset suolistosairaudet ja rokotteet

Tämä ohje on tarkoitettu potilaille, joilla on todettu krooninen tulehduksellinen suolistosairaus (Colitis ulcerosa eli haavainen paksusuolen tulehdus tai Crohnin tauti).

Tulehduksellisten suolistosairauksien hoitoon saatetaan joutua käyttämään puolustuskykyyn vaikuttavia lääkkeitä (immunosuppressiiviset lääkkeet). Nämä lääkkeet rauhoittavat tulehdusta suolessa, mutta heikentävät puolustuskykyä erilaisia infektioita vastaan.

Ennaltaehkäisy

Infektioita voi välttää hyvällä käsi- ja ruokahygienialla ja välttämällä kontakteja tarttuvia sairauksia sairastaviin ihmisiin esimerkiksi flunssa-aikaan.

Kannattaa myös välttää turhia altistustilanteita, kuten suojaamattomia yhdyntöjä satunnaispartnereiden kanssa (mm. hepatiitti B, C, HIV-, herpes-, papilloomavirus-, klamydia-, tippuri- ja kuppainfektioriski). Näitä infektioita voi estää käyttämällä kondomia.

Ulkomaanmatkoilla kannattaa noudattaa yleisiä matkailijoiden ruokailusuosituksia, ja mikäli mahdollista, välttää mahdollisia alueella tunnettuja suurimpia infektioriskejä. Matkustaessa kannattaa noudattaa myös muita yleisiä suojautumiskeinoja, kuten hyönteistenpistoilta suojaava vaatetus ja jalkineet sekä alueelle suositeltu malarialääkityssuoja. Muista aina tarkistaa rokotustarpeesi ennen matkalle lähtöä.

Yleistä rokotuksista

Joitakin vakavia infektioita voidaan estää rokotuksin. Rokotusvaste voi kuitenkin olla heikompi, jos rokotus annetaan silloin, kun immunosuppressiiviset lääkkeet ovat käytössä. Koska etukäteen ei aina tiedä, kenelle tulevaisuudessa joudutaan immunosuppressiivisia lääkkeitä aloittamaan, suosittelemme, että kaikki potilaamme huolehtisivat rokotusasiansa kuntoon jo taudin varhaisvaiheessa.

Rokotukset ovat vapaaehtoisia.

Jos olet suomalainen ja asunut lapsuutesi ja nuoruutesi Suomessa eivätkä vanhempasi ole kieltäneet rokotuksia, olet saanut automaattisesti kansallisen suosituksen mukaiset rokotteet. Jos olet iäkkäämpi, olet oletettavasti sairastanut tavalliset lastentaudit ja saanut siten niille vasta-aineita.

Mikäli et ole kuulunut suomalaisen kansallisen rokotusohjelman piiriin (olet esimerkiksi syntynyt ja asunut lapsuutesi jossain muussa maassa) eikä rokotustietojasi ole tarkistettu, suosittelemme yhteydenottoa terveysasemalle rokotuskattavuutesi selvittämiseksi.

Rokotussuositus

Kurkkumätä ja jäykkäkouristus (dT)

  • Tehoste annetaan osana kansallista rokoteohjelmaa koulussa 14-15 –-vuotiaana.

  • dtap-rokote annetaan 25-vuotiaille (kurkkumätä- jäykkäkouristus- ja hinkuyskä)

  • dT-rokote (kurkkumätä- jäykkäkouristus) tehoste annetaan 45- ja 65-vuoden iässä, sekä tämän jälkeen 10 vuoden välein.

  • Rokotuksen voimassaolon voi varmistaa omasta terveyskeskuksesta tai työterveyshuollosta.

Influenssarokotus

  • Suosittelemme influenssarokotusta yleisen rokotusohjelman mukaisesti raskaana oleville ja yli 65-vuotiaille, jotka saavat sen terveysasemalta joka vuosi influenssakauden alkaessa.

  • Influenssarokotus voi yksilötasolla olla hyödyllinen myös muille. Työterveyshuolto voi arvioida työntekijöiden influenssariskiä ja antaa ohjeita rokotuksesta. Jotkut työnantajat kustantavat henkilökunnalleen influenssarokotteen. Terveet työikäiset voivat lääkärin reseptillä hankkia rokotteen apteekista.

Vesirokko

  • Valtaosa väestöstä sairastaa vesirokon lapsuus- tai nuoruusiässä.

  • Jos et ole sairastanut vesirokkoa, suosittelemme vesirokkorokotuksen ottamista, koska aikuisilla tauti voi olla huomattavan vaikea. Rokote on Itse kustannettava.

Tuhkarokko

  • Enemmistö ennen 1960-lukua syntyneistä on sairastanut tuhkarokon.

  • Jokaisella tulisi olla joko sairastetun taudin tai kahden MPR-rokotuksen antama suoja (vuodesta 1975 lähtien on annettu tuhkarokkorokotetta osana kansallista rokotusohjelmaa ja armeijassa on annettu MPR-rokote vuosina 1986–2000). Mikäli tästä suojasta ei ole varmuutta, suositellaan kahta MPR-rokotusta vähintään puolen vuoden, mutta mieluiten 2–3 vuoden välein terveysasemalla tai työterveyshuollossa.

HPV-rokote

  • Rokote on kuulunut kansalliseen rokotusohjelmaan 11-12-vuotiaille tytöille vuodesta 2013.

  • HPV-rokote suojaa papilloomaviruksen aiheuttamilta syöviltä ja vakavilta haitoilta. Rokotteella voidaan torjua erityisesti kohdunkaulan syöpää ja sen esiasteita.

  • Rokote tulisi antaa ennen ensimmäistä sukupuolikontaktia, mutta viitteitä on myös rokotteen tehosta henkilöillä, joilla on jo HPV-infektio.

  • Rokote on itse maksettava, mikäli ei ole saanut sitä osana kansallista rokotusohjelmaa.

Muista rokotteista

On olemassa useita muitakin rokotteita (esim. hepatiitti-A, hepatiitti-B, polio, meningokokki jne.), joita voit tarvita, mikäli tartuntariski on lisääntynyt työssäsi tai matkustaessasi tiettyihin maihin tai jos kuulut johonkin erityiseen riskiryhmään. Näissä tilanteissa suosittelemme kuhunkin tilanteeseen liittyvien rokotusten ottamista THL:n (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos) ohjeiden mukaan.