Tays / gastroenterologia
Potilasohje 10.13.52

Vedolitsumabi –lääkityksen potilasohje (infuusio)

Kauppanimi Entyvio®

Vaikutustapa

Vedolitsumabi on α4β7-Integriinin estäjä, joka vaikuttaa valkosolujen viestijärjestelmän kautta.  Lääke rauhoittaa suoliston tulehdusta.

Varotoimenpiteet ja tutkimukset ennen hoidon alkua

Ennen lääkehoidon aloittamista huomioidaan lääkitys ja muut sairaudet, pois suljetaan hoidon vasta-aiheet, kuten tuberkuloosi ja tehdään tarvittavat tutkimukset (röntgen ja verikokeet). Hampaat tulisi olla hoidettu ja rokotukset ajan tasalla.

Annostus

Vedolitsumabi annetaan laskimonsisäisesti sairaalassa infuusiohoitoja antavassa yksikössä. Lääkettä voidaan antaa ainoana tulehduksellisen suolistosairauden lääkehoitona tai yhdistettynä muihin lääkkeisiin. Vedolitsumabin kerta-annos on 300 mg. Ensimmäisen hoitokerran jälkeen hoito uusitaan kahden viikon ja kuuden viikon kuluttua ensimmäisestä annoksesta. Tämän jälkeen hoitovaste arvioidaan, jos potilas on hyötynyt lääkityksestä, hoitoa jatketaan tavallisesti kahdeksan viikon välein. Annosta voidaan tarvittaessa nostaa tai annosväliä muuttaa. Hoitoa ohjataan tarvittaessa lääkepitoisuusmäärityksin. Hoito on pitkäaikaista.

Sivuvaikutukset

Lääkkeen antamisen aikana voi esiintyä päänsärkyä, kuumetta, nenän tukkoisuutta, yskää, kutinaa ja väsymystä. Yleensä oireet ovat lieviä ja nopeasti ohimeneviä.

Lääke lisää infektioriskiä. Vakavien infektiotautien esiintyminen hoidon yhteydessä ei ole yleistä. Lääkettä ei saa antaa, jos on akuutti infektio tai krooninen hoitamaton infektiotauti.

Huomioitavaa

Elävää, heikennettyä taudinaiheuttajaa sisältäviä rokotteita ei pidä antaa hoidon aikana. Lääkityksestä tulee aina mainita hoitohenkilökunnalle.

Seurantakokeet

Laboratoriokokeet otetaan infuusiohoidon alussa ennen jokaista infuusiota ja jatkossa 6-12 kuukautta hoidon aloituksesta ennen joka toista infuusiota. Ne sisältävät verenkuvan (TVK), maksa-arvon (ALAT), munuaisarvon (krea) sekä tulehdusarvon (CRP).

Raskaus ja imetys

Vedolitsumabin käyttöä raskauden tai imetyksen harkitaan potilaskohtaisesti. Suunniteltaessa raskautta Entyvio-hoidon aikana kannattaa olla yhteydessä omaan hoitopaikkaan.