Tays / gastroenterologia
Potilasohje 10.13.51

Vedolitsumabi –lääkityksen potilasohje (itsepistettävä)

Kauppanimi Entyvio®

Vedolitsumabi on α4β7-Integriinin estäjä, joka vaikuttaa valkosolujen viestijärjestelmän kautta. Lääke rauhoittaa suoliston tulehdusta.

Varotoimenpiteet ja tutkimukset ennen hoidon alkua

Ennen lääkehoidon aloittamista huomioidaan lääkitys ja muut sairaudet, pois suljetaan hoidon vasta-aiheet, kuten tuberkuloosi ja tehdään tarvittavat tutkimukset (röntgen ja verikokeet). Hampaat tulisi olla hoidettu ja rokotukset ajan tasalla.

Annostus

Vedolitsumabihoito aloitetaan antamalla vähintään kaksi annosta laskimonsisäisesti sairaalassa infuusiohoitoja antavassa yksikössä. Lääkettä voidaan antaa ainoana tulehduksellisen suolistosairauden lääkehoitona tai yhdistettynä muihin lääkkeisiin. Laskimonsisäisesti annettavan vedolitsumabin kerta-annos on 300 mg. Ensimmäisen hoitokerran jälkeen toinen annos annetaan kahden viikon kuluttua. Ensimmäinen ihonalainen injektio annetaan yleensä kuuden viikon kuluttua ensimmäisestä laskimonsisäisestä annoksesta. Tämän jälkeen lääkettä jatketaan 108 mg pistoksina kahden viikon välein. Lääke säilytetään jääkaapissa 2–8 asteen lämpötilassa, eikä se saa jäätyä. Matkalle lähtiessä lääke pakataan kylmälaukkuun. Käytetyt ruiskut tulee kerätä kovaan kannelliseen astiaan ja toimittaa apteekkiin. Tarvittaessa esitäytettyä ruiskua ja esitäytettyä kynää voidaan säilyttää poissa jääkaapista alkuperäisessä pakkauksessaan huoneenlämmössä (korkeintaan 25 °C) enintään seitsemän vuorokauden ajan.

Haittavaikutukset

Lääkkeen pistoskohdassa ja sen ympärillä voi esiintyä ohimeneviä ärsytysoireita, kuten punoitusta tai kutinaa. Lääkkeen antamisen aikana voi esiintyä päänsärkyä, kuumetta, nenän tukkoisuutta, yskää, kutinaa ja väsymystä. Yleensä oireet ovat lieviä ja nopeasti ohimeneviä.

Lääke lisää infektioriskiä. Vakavien infektiotautien esiintyminen hoidon yhteydessä ei ole yleistä. Lääkettä ei saa antaa, jos on akuutti infektio tai krooninen hoitamaton infektiotauti.

Huomioitavaa

Elävää, heikennettyä taudinaiheuttajaa sisältäviä rokotteita ei pidä antaa hoidon aikana. Lääkityksestä tulee aina mainita hoitohenkilökunnalle. Laboratoriokokeet otetaan hoidon alussa aina ennen jokaista infuusiota. Ihonalaisesti pistettävän hoidon aikana laboratoriokokeita otetaan kuuden kuukauden välein tai tarpeen mukaan. Ne sisältävät TVK, ALAT, Krea, CRP.

Raskaus ja imetys

Vedolitsumabin käyttöä raskauden tai imetyksen harkitaan potilaskohtaisesti. Suunniteltaessa raskautta Entyvio-hoidon aikana kannattaa olla yhteydessä omaan hoitopaikkaan.