Tays Verisuonikeskus
Potilasohje

Faskiotomiahaavan kotihoito

Faskiotomiahaavalla tarkoitetaan lihaskalvojen aukaisua, joka on tehty lihasaitiopaineen nousun vuoksi, yleisimmin säären alueelle. Kohonnut aitiopaine on riski raajan verenkierrolle. Haava suljetaan yksilöllisen suunnitelman mukaan myöhemmin, joko ompelein/hakasin, ihosiirteellä tai lihaskielekkeellä.

Haavanhoito ja peseytyminen

Paljaana oleva lihas tulee pitää kosteana ja puhtaana. Hoida haavaa aina puhtain käsin ja vältä haavan tarpeetonta koskettelua. Haavan voi kotona huuhdella kädenlämpöisellä vedellä päivittäin. Kuivaa haavaa ympäröivä iho kevyesti puhtaalla pyyhkeellä. Lihaksen päälle laitetaan ensimmäiseksi silikoniverkko (esimerkiksi Silfex), seuraavaksi keittosuolalla kostutetut harsotaitokset ja näiden päälle imevä sidos esimerkiksi Mesorb väärinpäin (sininen puoli haavalle) pitämään kosteuden sisällä. Sidokset kiinnitetään kierreharsolla.

Sidosten täytyy pysyä kosteina jatkuvasti. Tarkista harsotaitosten kosteus puhtain käsin ja kostuta tarvittaessa keittosuolalla. Kostuttaminen ei vaadi sidosten vaihtoa, ellei haava ole erittänyt sidoksia läpimäriksi.

Suihkussa saa käydä normaalisti. Älä pese haavaa saippualla. Saunominen ja uiminen ovat kiellettyjä haavan ollessa auki.

Liikkuminen

Saat kotiutuessasi yksilölliset ohjeet liikkumisesta. Noudata mahdollisia liikkumisrajoituksia, jotta haavan paraneminen ei pitkity. Saat tarvittaessa apuvälineitä lainaksi omasta terveyskeskuksestasi tai kunnan apuvälinelainaamosta. Levossa ollessa raajan kohoasento hillitsee turvotusta. Tue raaja tyynyillä koholle yöksi.

Seuranta

Seuraa raajaa kotona ja ota yhteyttä hoitoyksikköön, mikäli raaja viilenee, ihon tai haavan värissä tapahtuu muutoksia, turvotus lisääntyy nopeasti, raajassa ilmenee tuntopuutoksia tai voimakasta kipua, johon määrätyt kipulääkkeet eivät auta.

Yhteystiedot                   

Tays keskussairaala: verisuonikirurgian vuodeosasto puhelin 03 3116 4819