Tays / verisuonikirurgia
Potilasohje 20.26.21
Ihonsiirteen kotihoito-ohje
Sinulle on tehty ihonsiirto haavan paranemisen edistämiseksi.
Ihonsiirteen hoito
Toimenpiteessä ihonsiirteen suojaksi on asetettu haavasidokset tai alipaineimulaite (esimerkiksi Pico). Ensimmäinen sidosvaihto tehdään 3−5 vuorokauden kuluttua, jolloin myös yleensä poistetaan ihonsiirteen kiinnittämiseen käytetyt hakaset. Tämän jälkeen ihonsiirteelle vaihdetaan imeviä sidoksia 1−2 päivän välein lääkärin antaman ohjeen mukaan.
Ennen haavahoitoa pese kädet huolellisesti ja poista sidokset varovasti. Jos alimmaiset sidokset ovat tarttuneet haavapintaan kiinni, suihkuta ne irti vedellä tai irrota ihoöljyn avulla. Suihkuta ihonsiirrealuetta noin minuutin ajan, jolloin kuivunutta karstaa voi samalla pehmentää ja irrottaa. Pesun jälkeen kuivaa alue puhtaalla pyyhkeellä kevyesti taputtelemalla.
Ihonsiirteen päällä on suositeltavaa käyttää tarttumatonta sidosta suojana hankaukselta ja iskuilta. Mikäli ihonsiirteeltä on tullut haavaeritystä, aseta uusi tarttumaton haavasidos. Erityksen loputtua hoidoksi riittää pesun jälkeinen rasvaus kevyellä, kosteuttavalla perusvoiteella tai ihoöljyllä. Ihonsiirtokohtaa on hyvä rasvata lisäksi aina, kun se on pinnaltaan kuiva. Säännöllinen rasvaus kevyesti hieroen pitää ihonsiirteen joustavana ja lievittää kutinaa.
Ihonottokohdan hoito
Ihonottokohdan suojaksi asetetaan toimenpiteessä kalvo tai vaahtosidos, joka poistetaan 10 vuorokauden kuluttua. Sen jälkeen ihonottokohtaa voi pestä vedellä ja tarvittaessa suojata imevällä sidoksella, jos haavaeritys jatkuu. Erityksen loputtua ihoaluetta suositellaan rasvaamaan pesun jälkeen perusvoiteella tai ihoöljyllä.
Toimenpiteessä ihonottokohtaan laitettu kalvo saa kastua. Jos kalvon reunat irtoavat, kannattaa nämä tiivistää uudella kalvolla irtoamisen estämiseksi. Mikäli kalvo kuitenkin irtoaa kokonaan, tulee tämä vaihtaa uuteen. Jos ihonottokohtaan on laitettu vaahtosidos, tulee tämä suojata vedeltä suihkuun mentäessä.
Mikäli kalvon alle kertyy runsaasti verta tai kudosnestettä, voi lääkäri tai hoitaja tarvittaessa poistaa tämän neulalla ja ruiskulla. Ota tässä tapauksessa yhteys verisuonikirurgian osastolle lisäohjeista.
Liikkuminen
Noin viikon kuluttua leikkauksesta lähes kaikki rauhalliset liikkeet ovat yleensä sallittuja. Rauhallinen kävely on hyvä liikuntamuoto. Tarvittaessa lääkäri voi kuitenkin yksilöllisesti määrätä vuodelepoa edistämään ihonsiirteen tarttumista. Rajuja urheilulajeja on vältettävä yleensä kuukauden ajan, ellei lääkäri ohjeista toisin.
Saunominen ja uiminen
Saunominen ja uiminen on sallittua, kun ihoalueet ovat täysin parantuneet. Silloinkin kuumia löylyjä tulisi aluksi välttää, koska ihonsiirre ei hikoile kuten terve iho.
Ihon ulkonäkö
Parantuessaan ihonsiirre ja ihonottokohta ovat aluksi tummanpunaisia, mutta muuttuvat muutamien kuukausien aikana vaaleiksi, lähes normaalin ihon värisiksi.
Tulehduksen merkkejä ovat ihonsiirrealueella tai sen ympäristössä esiintyvä punoitus, kuumotus, turvotus, kipu tai pahanhajuinen eritys ja lämmön nousu yli 38 asteen. Ota tällöin yhteys lähimpään päivystykseen.
Tuore ihonsiirre on herkkä lämpötilan vaihtelulle; kylmälle, kuumalle ja auringonvalolle. Iho on suojattava suoralta auringonvalolta noin vuoden ajan vaatteilla tai aurinkovoiteella, jonka suojakerroin on vähintään 20.
Yhteystiedot
- Verisuonikirurgian osasto, kanslia, puhelin 03 311 64819
- Hoidonsuunnittelija arkisin kello 9−14, puhelin 03 311 64938