Tays / verisuonikeskus
Potilasohje 20.27.00

Ohje kaulavaltimoahtauman vuoksi leikatulle potilaalle

Kaulavaltimoahtauman leikkaus

Kaulavaltimoahtauman leikkaushoidon tavoitteena on ennaltaehkäistä mahdolliset tulevat aivoverenkiertotapahtumat.

Puhdistusleikkauksessa valtimoa ahtauttava tai tukkiva kalkki poistetaan. Tarvittaessa suonta laajennetaan proteesi-/laskimopaikalla.

Leikkauksen jälkeen

Liikkuminen

Liikkumisella on edullinen vaikutus toipumiseesi. Osaston henkilökunta auttaa sinut liikkeelle jo leikkauksen jälkeisenä päivänä.

Kotiutumisen jälkeen liikkuminen on suositeltavaa voinnin mukaan. Raskasta ponnistelua vaativaa kuntoilua on syytä välttää kontrollipuheluun asti.

Haavan hoito ja peseytyminen

Leikkausalueen voi suihkuttaa toisena leikkauksen jälkeisenä päivänä. Tämän jälkeen haavan suihkuttelu on hyvä tehdä päivittäin.

Saunomisen voi aloittaa ompeleiden poiston jälkeen.

Ompeleet tai hakaset poistetaan 1–2 viikon kuluttua toimenpiteestä. Yksilölliset ohjeet saat kotiutuessasi.

Leikkausalueen turvotus ja mustelmaisuus ovat normaaleja ilmiöitä leikkauksen jälkeen jopa muutaman viikon ajan. Jos haavalla on tunnottomuutta, johtuu tämä pintahermojen vauriosta, joka tulee aikanaan todennäköisesti korjaantumaan. Ääni voi olla käheä leikkauksen jälkeen, käheys yleensä helpottaa muutamien viikkojen aikana.

Jos leikkausalueelle ilmaantuu voimakasta kuumotusta, kipua, haava erittää tai sinulle nousee kuume, ota yhteyttä terveyskeskukseen.

Noin kuukausi kotiutumisen jälkeen sairaanhoitaja soittaa sinulle kontrollipuhelun. Mikäli lääkäri määrää erillisen fyysisen poliklinikkakäynnin, kerrotaan siitä erikseen.

Lääkitys

Lääkityksesi saattaa muuttua leikkauksen jälkeen. Noudata kotiutuessasi saamiasi ohjeita.

Yhteystiedot

Verisuonikirurgian osasto, puhelin 03 311 64819

Hoidonsuunnittelija, arkisin kello 9–14, puhelin 03 311 64938