Reisivaltimon puhdistusleikkaus

Toimenpiteen tavoitteena on parantaa alaraajan verenkiertoa, vähentää kipua ja antaa edellytykset mahdollisten haavaumien ja kuolioiden parantumiselle.

Leikkaus tehdään yleensä selkäydinpuudutuksessa, joskus nukutuksessa. Leikkaushaava tulee nivustaipeeseen. Ahtautunut tai tukkeutunut osa suonta avataan ja valtimon sisäkalvo sekä sen alainen kalkkiplakki poistetaan. Lopuksi puhdistettu suoni ommellaan kiinni joko suoraan tai laajennuspaikkaa käyttäen.

Hoito leikkauksen jälkeen

Alaraajan verenkiertoa arvioidaan mittaamalla nilkkapaineet. Hengityksen tehostamiseksi aloitetaan tarvittaessa puhalluspulloharjoitteet. Liikkumisella on edullinen vaikutus toipumiseen, osaston henkilökunta auttaa sinut liikkeelle mahdollisimman pian toimenpiteen jälkeen. Sairaalassaoloaika on yleensä yhdestä kolmeen vuorokautta.

Haavan hoito ja peseytyminen

Haavasidos poistetaan yleensä toisena leikkauksen jälkeisenä päivänä, jolloin haavat myös suihkutetaan. Tämän jälkeen suihkussa on suositeltavaa käydä päivittäin.

Saunomisen voit aloittaa ompeleiden poiston jälkeen. Ompeleet tai hakaset poistetaan yleensä 7–10 vuorokauden kuluttua. Saat yksilölliset ohjeet kotiutuessasi.

Mahdolliset leikkauksen jälkeiset ongelmat

Leikkausalueen turvotus ja mustelmat ovat yleisiä ja normaaleja ilmiöitä leikkauksen jälkeen. Ole yhteydessä terveyskeskukseen tai hoitaneeseen yksikköön, mikäli sinulla esiintyy leikkausalueen verenvuotoa tai haavatulehduksen oireita, kuten kuume, haavan punoitus, kuumotus ja kipu tai lisääntynyt haavaeritys.

Toipuminen ja jälkitarkastus

Kotiutumisen jälkeen kevyt liikunta, kuten kävely, on suositeltavaa voinnin mukaan. Raskasta ponnistelua vaativaa kuntoilua on syytä välttää jälkitarkastukseen saakka.  Jälkitarkastus on yleensä noin kuukauden kuluttua toimenpiteestä

Yhteystiedot

  • Verisuonikeskuksen osaston kanslia: 03 311 64819
  • Hoidonsuunnittelija, arkisin kello 9–14: 03 311 64938