Tays / verisuonikirurgia
Potilasohje 20.26.08

Suonikohjujen ultraääniohjattu vaahtohoito

Tulosta ohje tästä

Toimenpide

Aluksi lääkäri merkitsee ultraäänen avulla käsiteltävät suonet ja pistoskohdat. Tämän jälkeen käyt makuulle toimenpidepöydälle. Suoneen laitetaan kanyyli ja lääkeaine ruiskutetaan suoneen. Ultraäänilaitteella varmistetaan vaahdon kulku suoneen ja leviäminen halutulle alueelle. Toimenpide on sinulle varsin kivuton.

Ennen toimenpidettä

Voit syödä ja juoda normaalisti.

Mikäli käytät Marevan-lääkitystä, pyydämme käymään toimenpideaamuna laboratoriossa INR-verikokeella. Lääkkeestä ei tarvitse pitää taukoa.

Ota ostamasi hoitosukka mukaan tullessasi toimenpiteeseen, hoitajat laittavat sen jalkaasi toimenpiteen loputtua.

Toimenpiteen jälkeen

Toimenpiteen jälkeen pääset kotiin. Normaalia on, että vaahdotuksen jälkeen jalassa esiintyy punoitusta, kuumotusta, ihon tummenemista ja lievää kipua, jotka häviävät vähitellen viikkojen tai kuukausien kuluessa.

Kevyt liikunta on suositeltavaa. Kävele, tee nilkkojen koukistus- ja ojennusliikkeitä. Vältä pitkään istumista ja seisomista.

Hoitosukkaa käytetään toimenpiteen jälkeen kolme vuorokautta yötä päivää. Sukan tarkoituksena on tehostaa lääkkeen vaikutusta.

Haavalapun ja sukan voi poistaa kolmen päivän kuluttua toimenpiteestä suihkun ajaksi. Saunaan voit mennä viikon kuluttua toimenpiteestä.

Vaahtohoidon jälkeen on kuukauden lentokielto.

Ota yhteyttä, jos jalassa tuntuu voimakasta kipua, huomattavaa turvotusta tai jalkaan ilmestyy kookas kivulias patti.

Yhteystiedot

Tays Keskussairaala: verisuonikirurgian poliklinikka, puhelin 03 31164938

Tays Sastamala: kirurgian poliklinikka arkisin kello 8–9, puhelin 03 311 62573, operatiivinen osasto, puhelin 03 311 62220. Kirurgian poliklinikka-aikoihin liittyvät tiedustelut arkisin kello 8–9, puhelin 03 311 62573.