Tays / verisuonikirurgia
Potilasohje 20.26.11

Verisuonikirurgiseen leikkaukseen valmistautuminen

Tulosta ohje tästä

Verisuonileikkauksen tavoitteena on hidastaa sairauden etenemistä, parantaa verenkiertoa, vähentää kipuja ja hoitaa mahdolliset haavaumat ja kuoliot. Onnistuneen lopputuloksen aikaan saamiseksi on tärkeää, että myös itse valmistaudut huolellisesti leikkaukseen ottamalla huomioon seuraavaa:

Nautintoaineet

Lopettamalla tupakoinnin edistät leikkaustulosten paranemista huomattavasti, ja valtimokovetustautisi eteneminen hidastuu. Pitkäaikainen ja runsas alkoholin käyttö laskee peruskuntoasi ja näin hidastaa toipumista.

Ulkoilu

Ulkoilemalla runsaasti parannat peruskuntoasi. Samalla myös hengitys- ja verenkiertoelimistön suorituskyky kohenee.

Ylipaino

Välttämällä lihomista helpotat verenkierto- ja hengityselimistösi työskentelyä, sillä jokainen ylimääräinen kilo aiheuttaa lisätyötä elimistölle.

Yritä laihduttaa mikäli olet ylipainoinen, sillä runsaasta ylipainosta on haittaa leikkauksen tekniselle suorittamiselle ja toipumiselle leikkauksen jälkeen. Laihduttaminen normaalipainoon on edullista myös veren kolesteroliarvojen kannalta.

Siirtymällä vähärasvaiseen ja kasviksia runsaasti sisältävään ruokavalioon voit estää valtimokovettumistautisi etenemistä.

Hampaat

Hoidata hampaasi ennen leikkausta. Näin vähennät huomattavasti tulehdusriskiä leikkauksen jälkeen, erityisesti jos leikkauksessa käytetään verisuoniproteesia.

Iho

Pyri hoitamaan ihoasi niin, että se on ehjä leikkaukseen tullessasi. Rikkoutunut iho voi olla tulehdusreitti leikkauksen jälkeen.

Sokeritasapaino

Mikäli olet diabeetikko, hoida sokeritasapainosi kuntoon. Tämä edistää haavojen paranemista ja toipumista leikkauksesta.

Lääkitys

Ota sinulle määrätyt lääkkeet ohjeiden mukaisesti ja leikkauskutsun saatuasi noudata siinä annettuja ohjeita lääkityksen suhteen.

Yhteystiedot

Mikäli sinulla ilmenee kysyttävää, voit ottaa yhteyttä verisuonikirurgian osastolle,
puhelin 03 311 64819.