Verisuonileikkauksen jälkeen

Instruction in Ukrainian (link opens in a new window as a .pdf file)

Suihkussa käynti ja saunominen

Suihkussa voit käydä ensimmäisestä leikkauksen jälkeisestä päivästä alkaen.

Saunomisen ja uimisen saa aloittaa varoen, kun ihon ompeleet tai haavahakaset on poistettu. Noudata sairaalasta saamiasi ohjeita ompeleiden ja hakasten poistossa.

Tulehdusriski

Lievät haavatulehdukset tai hidastunut leikkaushaavan paraneminen ovat kohtalaisen yleisiä verisuonileikkausten jälkeen, erityisesti nivusalueen haavoissa. Ota yhteyttä vuodeosastolle (puhelin 03 311 64819), jos leikkaushaavassa ilmenee tulehdusoireita, kuten kuume ja/tai haavan punoitus, kuumotus, kipu, lisääntyvä märkävuoto.

Joskus verisuonileikkauksissa käytetään keinomateriaalia eli verisuoniproteeseja. Verisuoniproteesien tulehdusriksi on onneksi pieni. On hyvä huomioida, että keinomateriaali on erityisen altis tulehduksille ensimmäisten viikkojen aikana. Huolehdi siksi henkilökohtaisesta hygieniastasi erityisen huolellisesti. Ihon tulehdukset ja haavaumat kannattaa hoidattaa viipymättä. Myös suun ja hampaiden terveys on tärkeää, ota herkästi yhteys hammaslääkäriin ongelmatilanteissa.

Liikunta

Toipilasaikana kevyt liikunta, kuten kävely, on sallittua ja suositeltavaa voinnin mukaan.  Jos vatsalla on leikkausarpi, varo kantamasta ja nostamasta raskaita kantamuksia poliklinikkakontrolliin saakka. Näin vähennät tyrän muodostumisen riskiä haava-alueelle.

Elintavat

Tukkiva valtimotauti eli ateroskleroosi on yleissairaus. Merkittävimmät riskitekijät ovat tupakointi, diabetes, veren koholla olevat rasva-arvot ja verenpainetauti. Tupakointi huonontaa verisuonitoimenpiteiden pitkäaikaistuloksia merkittävästi ja siksi tupakoinnin lopettaminen on erittäin tärkeää. Säännöllinen liikunta ja terveellinen ruokavalio ovat myös tärkeä osa valtimotaudin hoitoa. Noudata huolellisesti annettuja ohjeita verenpainetaudin ja diabeteksen hoidossa.

Seuranta leikkauksen jälkeen

Jälkitarkastus on yleensä noin kuukauden kuluttua toimenpiteestä. Jatkokontrollit verisuonikirurgian poliklinikalle ohjelmoidaan yksilöllisesti riippuen tehdyn toimenpiteen tyypistä.

Valtimotaudin riskitekijöiden ja liitännäissairauksien hoitoa ja seurantaa jatketaan terveyskeskuksessa. Jos sinulle on tehty alaraajan ohitusleikkaus, ota yhteyttä päivystykseen, jos leikattu alaraaja kipeytyy yhtäkkiä tai muuttuu viileäksi.