Tays / verisuonikirurgia
Potilasohje 20.26.03

Kotihoito laskimotoimenpiteen jälkeen

Tulosta ohje tästä

Sinulle on tehty suonikohjujen takia avoin pintalaskimoiden leikkaus tai pintalaskimoiden vaahtohoito. Leikkaushoidossa vialliset pintalaskimot on poistettu, vaahtohoidossa ne on tukittu ruiskuttamalla kovetusainetta suonensisäisesti.

Vältä haavojen tarpeetonta kastelua. Leikkaushoidon jälkeen voit käydä suihkussa ensimmäisestä leikkauksen jälkeisestä päivästä lähtien. Suonikohjujen vaahtohoidon jälkeen hoitosukan saa poistaa peseytymistä varten kolmen päivän kuluttua toimenpiteestä. Hoitomenetelmästä riippumatta saunomista tulee välttää viikon ajan toimenpiteen jälkeen.

Ompeleet voit poistattaa kahdeksan päivän kuluttua leikkauksesta terveyskeskuksessa tai neuvolassa.

Jalan sidonta

Hoitosukkaa pidetään viikon ajan yötä päivää ja tämän jälkeen viikko päiväsaikaan laskimoverenkierron tehostamiseksi. Vaihtoehtoisesti voit käyttää varpaiden tyvestä nivuseen saakka ulottuvaa sidosta.

Liikkuminen

Lähde liikkeelle leikkauksen jälkeen mahdollisimman pian. Näin voit välttää verisuonitukosten muodostumisen. Vaahtohoidon jälkeen pitää kävellä heti ja välttää ensimmäisen kolmen päivän aikana pitkäkestoista (useita tunteja) paikallaan oloa.

Laskimoverenkierron kannalta on jatkossa eduksi

  • liikkua paljon ja pitää ajoittain jalkoja kohoasennossa. Tämä tehostaa laskimoveren paluuta jaloista

  • käyttää tukisukkia tai puristussukkia joko säännöllisesti pystyssä ollessa tai aina silloin kun joutuu istumaan tai seisomaan pitkään

  • pudottaa painoa, mikäli olet ylipainoinen

On hyvä välttää

  • pitkäaikaista, yhtämittaista seisomista, istumista ja raskaitten kantamusten kantamista

  • runsasta auringonottoa, koska lämpö laajentaa verisuonia ja lisää turvotusta

Ota yhteyttä

verisuonikirurgian osastolle, puhelin 03 311 64819, jos leikkaushaavoihin ilmaantuu tulehdusoireita, kuten punoitusta, kuumotusta, lisääntyvää särkyä tai märkävuotoa. Vaahtohoidon jälkeen on tavallista, että hoidettujen suonten alueelle ilmaantuu kosketusarkuutta, kovettumia ja osalla ihon tummentumia. Nämä muutokset häviävät vähitellen viikkojen tai kuukausien kuluessa.