Tays Valkeakoski
Potilasohje VALS.20.03

Suonikohjuleikkaus Tays Valkeakosken sairaalassa

Tulosta ohje tästä

Yleistä

Alaraajojen pintalaskimoiden vajaatoiminnassa laskimot laajenevat, eivätkä laskimoläpät sulkeudu kunnolla. Seurauksena ovat useimmiten näkyvät suonten laajentumat eli suonikohjut. Suonikohjuista aiheutuva haitta arvioidaan oireiden sekä vastaanotolla tehtävien tutkimusten tulosten perusteella. Leikkaushoidossa laajentuneet ja vajaatoimintaiset laskimot poistetaan iholle tehtävien haavojen kautta.

Suonikohjuleikkaus

Leikkaus tehdään selkäpuudutuksessa päiväkirurgisena toimenpiteenä, eli sairaalaan tullaan leikkauspäivän aamuna ja sieltä kotiudutaan samana päivänä. Tarkemmat ohjeet sairaalaan tulosta ja kotiutumisesta ovat kutsukirjeessä.

Haavojen hoito

Jaloissa olevat joustositeet saa avata leikkauksen jälkeisen päivän iltana ja mennä suihkuun. Silloin haavojen suojasidokset poistetaan, mutta alla oleva paperiteippi kestää suihkun ja saa olla paikallaan ompeleiden poistoon asti. Haavoja ei saa saippuoida eikä hangata. Mikäli haavoista erittyy nestettä, laitetaan niiden päälle vielä sidetaitokset. Saunomista, kylpemistä ja uimista on vältettävä kaksi viikkoa. Leikkauksen jälkeen raajassa on mustelmia, kipeitä kyhmyjä ja joskus tunnottomia kohtia, mutta ne häviävät tavallisesti parissa kolmessa kuukaudessa.

Sidonta

Turvotuksen, verenvuodon ja veritulpan ehkäisemiseksi joustosidosta pidetään varpaiden tyvestä nivuseen vuorokauden ajan. Tämän jälkeen käytetään pitkää, reisimittaista lääkinnällistä hoitosukkaa ympäri vuorokauden viikon ajan ja sen jälkeen vielä viikon ajan päiväsaikaan. Hoitosukan voit hankkia hyvissä ajoin ennen leikkausta. Sairausloman pituus on 1 – 3 viikkoa leikkauksen laajuudesta, leikkausmenetelmästä ja työstä riippuen.

Ompeleiden poisto

Ompeleet poistetaan lääkärin määräämänä ajankohtana, yleensä viikon kuluttua leikkauksesta.

Liikunta

Kävely on sallittua ja suositeltavaa heti, kun vointisi sen sallii. Lenkkeilyn ja vastaavan liikunnan voit aloittaa kevyesti 1 – 2 viikon kuluttua leikkauksesta.

Yhteys lääkäriin, jos

– haavasta vuotaa jatkuvasti verta tai muuta eritettä
– haavalla on lisääntyvää kuumotusta, punoitusta tai turvotusta
– nousee yli 38 asteen kuume
– leikatussa jalassa on lisääntyvää pohjekipua tai turvotusta.

Yhteystiedot

Jos sinulla on ongelmia toipumisessa tai muuta kysyttävää, voit ottaa yhteyttä päiväkirurgiseen yksikköön, puhelin 03 311 67404 kello 7–20.

Elastisen tukisiteen sidontaohje

sidontaohje

  • Sidonta suoritetaan aamulla, suihkussa käynnin jälkeen, turvotuksen ollessa vähäisimmillään.
  • Sidonta aloitetaan jalkaterästä ja edetään kohti polvitaivetta kuvan mukaisesti varoen poimujen syntymistä.
  • Nilkan on hyvä olla suorassa kulmassa.
  • Eri sidoskerrosten on hyvä mennä vähintään 1/3 toistensa päälle.
  • Sidos kannattaa tehdä uudelleen, jos se löystyy.
  • Sidosta pidetään vuorokauden ajan. Sen jälkeen hoitoa jatketaan reisipituisella lääkinnällisellä hoitosukalla yötä päivää viikon ajan ja sen jälkeen päiväsaikaan viikon ajan.