Sairaalahygieniaohjeisto

Sairaalahygieniatoiminnan tavoitteena on vähentää infektioriskiä potilailla ja henkilökunnalla sairaalahoidon ja toimenpiteiden yhteydessä. Sairaalahygieniaohjeistoa ylläpitävät Taysin infektioyksikön asiantuntijat.

Infektioyksikkö antaa Pirkanmaan sairaanhoitopiirin toimipisteille ja Pirkanmaan alueelle asiantuntija-apua muun muassa tartuntatautien vastustamistyön kehittämiseen, epidemioiden ehkäisyyn ja selvittämiseen sekä henkilökunnan kouluttamiseen. Yksikön asiantuntijat tekevät myös infektioiden esiintymisselvityksiä ja jakavat tietoa osastoille.

Sairaalahygieniatoiminta Taysissa

Sairaalahygieniasta vastaa sairaalan johtava lääkäri. Hänellä on apunaan hygieniatyöryhmä, jonka nimeää johtajaylilääkäri. Hygieniatyöryhmän jäsenet edustavat omien erikoisalojensa asiantuntemusta.

Kaikki voivat ottaa yhteyttä hygieniatyöryhmään. Kirjallinen esitys, lausuntopyyntö, selvitys tai muu vastaava osoitetaan hygieniatyöryhmälle ja lähetetään hygieniatyöryhmän sihteerille.

Osastonhoitaja yhdessä osastonylilääkärin kanssa vastavat toimipisteensä hygieniatasosta. Heidän apunaan on hygieniayhdyshenkilö, joka nostaa esille toimipisteensä käsittelyä vaativia käytäntöjä.

Hygieniayhdyshenkilö osallistuu sairaalahygieniaan liittyvään koulutukseen ja ylläpitää toimipisteessään sairaalahygienian osaamista, huolehtii toimintaohjeiden tiedottamisesta ja noudattamisesta tehden yhteistyötä hygieniahoitajan kanssa.

Alueellinen infektioidentorjunta

Alueellinen infektioidentorjunta eli aluetyö on koko Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella tapahtuvaa tartuntatautien vastustamistyötä, johon kuuluu myös hoitoon liittyvien infektioiden seuranta ja torjunta sekä epidemioiden selvittämistyö. Järjestämme erilaisille sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoille koulutuksia paikallisesti ja alueellisesti.

Aluetyötä tekevät kolme hygieniahoitajaa ja infektiolääkäri:

Aluehygieniahoitaja Rauni Ikonen
Kunnat: Juupajoki, Jämsä, Kuhmoinen, Mänttä-Vilppula, Ruovesi, Tampere, Virrat

Aluehygieniahoitaja Heli Piirtola
Kunnat: Hämeenkyrö, Ikaalinen, Kihniö, Nokia, Parkano, Pirkkala, Sastamala, Vesilahti, Ylöjärvi

Aluehygieniahoitaja Miia Koskinen
Kunnat: Akaa, Kangasala, Lempäälä, Orivesi, Pälkäne, Urjala, Valkeakoski

Infektiolääkäri Janne Laine