Vapaa hoitopaikan valinta

Voit valita Tampereen yliopistollisen sairaalan erikoissairaanhoidon tutkimus- ja hoitopaikaksesi mistä tahansa päin Suomea. Terveydenhuoltolakiin perustuva potilaan valinnanvapaus koskee kiireetöntä hoitoa. Tarvitset Taysin hoitoon lääkärin tai hammaslääkärin lähetteen.

Tuhannet suomalaiset ovat valinneet Taysin erikoissairaanhoidon hoitopaikakseen myös Pirkanmaan ulkopuolelta. Valinnanvapauttaan käyttäneet potilaat arvostavat erityisesti Taysin asiantuntemusta, hoidon laatua ja nopeaa hoitoon pääsyaikaa.

Kun lääkäri on todennut erikoissairaanhoidon tutkimuksen tai hoidon tarpeen, sinulla on oikeus vaikuttaa siihen, mihin sairaalaan sinut lähetetään. Voit hakeutua Taysiin potilaaksi terveyskeskuksen, sairaalan, työterveyshuollon tai yksityisen lääkärin lähetteellä mistä tahansa Suomessa.

Erikoissairaanhoidon valinnanvapaus koskee kiireetöntä sairaalassa annettavaa erikoislääkärien tekemää tutkimusta tai hoitoa. Päivystyksellistä hoitoa vaativat tilanteet eivät kuulu vapaan valinnan piiriin. Päivystyksellistä hoitoa jokainen saa oman asuinkuntansa päivystyspisteestä tai sairauden laadusta riippuen sairaalasta. Lue lisää: Mihin päivystykseen?

Vapaa hoitopaikan valinta koskee myös Pirkanmaan sairaanhoitopiirin tytäryhtiöitä Tekonivelsairaala Coxaa ja Tays Sydänsairaalaa. EU:n potilasdirektiivin perusteella Taysiin voi hakeutua potilaaksi myös ulkomailta.

Taysin potilaita hoidetaan yliopistosairaalan yksiköissä Tampereella, Valkeakoskella, Sastamalassa tai Nokialla. Sisäisen työnjaon vuoksi Taysin eri toimipisteitä ei voi valita suoraan hoitopaikakseen. Kaikkien Taysin yksiköiden sekä tytäryhtiöiden lähetteet lähetetään Taysiin.

Kela korvaa sairauden vuoksi tehdyt matkat edelleen lähimpään hoitopaikkaan. Lähin hoitopaikka erikoissairaanhoidossa on Kelan mukaan yleensä koti- tai oleskelupaikkakunnan keskus- tai yliopistosairaala.

Tays Keskussairaalassa hoidettavat potilaat voivat hyödyntää sairaalan alueella sijaitsevaa Norlandia Tampere -hotellia. Potilashotelli voi monissa tilanteissa olla myös osa hoitojaksoa, ja siellä läheinenkin voi yöpyä potilaan kanssa.

Valinnanvapauspotilaiden palveluneuvonta

Jos harkitset meitä hoitopaikaksesi tai sinulla on kysymyksiä valinnanvapaudesta, voit ottaa yhteyttä palveluneuvojaamme. Voit kysyä Taysiin, Coxaan tai Tays Sydänsairaalaan hoitoon hakeutumisesta puhelimitse, sähköpostilla tai sähköisellä lomakkeella. Kerromme sinulle esimerkiksi lähetekäytännöistä, hoitoon pääsyn odotusajoista, asiantuntemuksestamme ja majoittumisesta potilashotelliin. Palveluneuvojaltamme voit kysyä tietoa myös meillä jo hoidettujen potilaiden asiakastyytyväisyydestä eri erikoisaloilla.

Palvelemme valinnanvapauspotilaita puhelimitse numerossa 03 311 67 000 arkisin kello 9–11 ja 12–14 (muina aikoina nauhoitettu tiedote) ja sähköpostilla palveluneuvonta(at)tays.fi.

Palveluneuvontamme vastaa kirjalliseen yhteydenottoon kahden arkipäivän kuluessa. Palvelemme myös ruotsiksi ja englanniksi.