Vierailu vastasyntyneiden teho- ja tarkkailuosastolla

Osastolla ei ole erityisiä vierailuaikoja vaan toivomme, että vanhemmat viettävät mahdollisimman paljon aikaa yhdessä lapsensa kanssa ja osallistuvat hoitoon. Myös isovanhemmat tai erikseen sovittaessa muutkin läheiset voivat vierailla osastolla. Vieraita toivotaan olevan korkeintaan kaksi kerrallaan.

Yleensä aamuhoidoilla kello 8–10 välillä tehdään vauvoille aamupesut ja tarvittaessa punnitaan. Jos vanhemmat ovat tulossa hoitamaan vauvaansa, annetaan tämä heidän tehtäväkseen. Muutenkin vanhempia kannustetaan omatoimiseen vauvanhoitoon vauvan voinnin niin salliessa.

Lääkärinkierto tapahtuu potilashuoneissa aamupäivän aikana, yleensä kello 8.15 alkaen. Lääkärinkierron ja toimenpiteiden ajaksi vieraita pyydetään poistumaan potilashuoneista tietosuojan takia. Vanhemmille annetaan tietosuojan vuoksi kuulokkeet silloin, kun huoneessa puhutaan muun kuin oman lapsen asioista.

Osaston tiloissa täytyy kännykät, tabletit ym. matkapuhelinverkkoa hyödyntävät laitteet pitää suljettuina. Laitteita saa käyttää esimerkiksi hissiaulassa ja muissa sairaalan yleisissä tiloissa.

Vastasyntyneiden infektioherkkyyden takia osastolla ei voi vierailla sairaana. Päällysvaatteet tulee jättää pääaulan lukittavaan kaappiin. Suojavaatetusta ei tarvita, mutta käyttäkää kengänsuojia tai sisäkenkiä. Infektioiden ehkäisemiseksi kädet tulee pestä ja desinfioida osastolle tullessa, potilashuoneisiin mennessä sekä aina ennen ja jälkeen hoitotoimien. Infektioepidemioiden aikana voidaan alle kouluikäisten sisarusten vierailut osastolla joutua kieltämään.

Potilaista annetaan tietoja vain vanhemmille tai heidän luvallaan heidän nimeämilleen henkilöille. Vanhemmat voivat tiedustella lapsensa vointiin ja hoitoon liittyviä asioita henkilökunnalta ympäri vuorokauden tai sopia henkilökohtaisen keskusteluajan hoidosta vastaavan lääkärin kanssa.

Täysimetys on keskeinen tavoite vastasyntyneiden hoidossa. Äiti voi imettää aina, kun vauvan vointi sen sallii. Lapsentahtinen ruokinta on mahdollista, ellei jostakin syystä, kuten matalan verensokerin tai kasvun turvaamisen takia, ole tärkeää pyrkiä säännöllisyyteen ruokinnassa. Jos vauva ei jaksa imeä rintaa, äiti voi lypsää maitoa ja tuoda sen osastolle. Tällöin se voidaan antaa vauvalle pullosta tai nenä-mahaletkun kautta. Mikäli äiti pääsee sairaalasta kotiin ennen vauvaa, äidinmaitokeskuksesta voi lainata kotiin rintapumpun.