Julkaistu 24.3.2021

Ohjeita raskaana oleville ja synnyttäjille koronavirusepidemian (COVID-19) aikana

COVID-19 -infektio ei tämän hetken tiedon valossa lisää raskaushäiriöiden riskiä, eikä sen ole todettu aiheuttavan sikiöepämuodostumia. Raskaana olevat naiset ovat muuta väestöä alttiimpia ylipäätään infektioille ja koronavirusinfektion vaikealle tautimuodolle. Erityisen varovaisuuden, kasvomaskin käyttösuositusten ja suojaetäisyyksien noudattaminen sekä ihmisjoukkojen välttäminen on suositeltavaa.

Suosittelemme vahvasti oman maskin tai suu-nenäsuojuksen käyttöä asioidessasi yksiköissämme.

Mikäli olet raskaana ja oireesi on hengitystieinfektio, sinun EI tule hakeutua naistentauti- ja raskauspäivystykseen, vaan toimia koko väestölle annettujen ohjeistuksien mukaan ja hakeutua koronatestiin. Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueen potilaiden ohjeet löytyvät Tays.fi -sivustolta: Toimi näin koronaviruksen aiheuttamaa infektiota epäiltäessä

Ohje puolison läsnäolosta koronavirusepidemiakaudella >> 
Yleisiä kysymyksiä vastauksineen >>

Jos sairastat oireista hengitystieinfektiota, todettua koronavirusinfektiota tai olet karanteenissa ja sinulla on:

 • Ajanvaraus äitiyspoliklinikalle: Ota AINA ensin yhteys puhelimitse, älä tule sairaalaan ilman yhteydenottoa. Ensisijaisesti aikasi pyritään siirtämään, ja niissä tapauksissa, joissa käynti arvioidaan välttämättömäksi sairauden aikana, tarvitaan erityisjärjestelyt. Soita maanantaista perjantaihin klo 8–15 puh. 03 311 66421
 • Raskauteen liittyvä ongelma, jonka arvelet tai tiedät vaativan päivystyskäyntiä raskauspäivystyksessä: SOITA AINA ensin päivystyksen takaisinsoittonumeroon 03 311 65942, viestin kuultuasi valitse nro 1.
 • Synnytys käynnistymässä: ennen saapumistasi synnytyssairaalaan soita 03 311 65942, viestin kuultuasi valitse nro 2.
 • HUOM: Hengitystieoireinen tai karanteenissa oleva synnyttäjän tukihenkilö ei voi osallistua synnytykseen.

Mikäli puhelun jälkeen olet saanut ohjeet saapua joko naistentauti- ja raskauspäivystykseen (D-rakennus 3. krs) tai synnytysyksikköön (D-rakennus 4. kerros):

 • Käytä kasvomaskia jo kotoa lähtiessäsi, vältä julkisia kulkuneuvoja.
 • Saapuessasi 3./4. kerroksen hissiaulaan desinfioi kätesi huolellisesti.
 • Pysy kaukana muista potilaista, sinut ohjataan eristyshuoneeseen.

Ohje puolison läsnäolosta koronavirusepidemiakaudella raskauden ja synnytyksen aikana sekä synnytyksen jälkeen

Äitiyspoliklinikalla, äitiysultrassa sekä naistentauti- ja raskauspäivystyksessä rajoituksia

Pirkanmaa on siirtynyt koronaepidemian leviämisvaiheeseen. Tästä syystä polikliinisillä hoitokäynneilllä puolisoa/tukihenkilöä koskevat rajoitukset jatkuvat toistaiseksi. Näin ollen äitiysultran seulontakäynneille sekä äitiyspoliklinikan ja raskauspäivystyksen käynneille raskaana olevat saapuvat yksin. Tilannetta arvioidaan uudelleen epidemiatilanteen mukaisesti.

Ota huomioon, että myöskään odotustiloissa oleskelu ei ole sallittua muille kuin potilaille, jotta turvavälit pystytään säilyttämään.

Poikkeustapauksissa (esimerkiksi vakavasti sairas sikiö) voi puoliso olla mukana vastaanotolla maski ja 2 metrin turvaväli huomioiden. Äiti-vauvapoliklinikan käynneille sallitaan yksi vanhempi.

Jatkuva maskinkäyttösuositus kaikissa yksiköissämme

Puolisoa/tukihenkilöä koskee Taysissa 28.9.2020 voimaan tullut yleinen maskisuositus. Maskia suositellaan käytettäväksi hoitoyksiköihin saapumisesta alkaen sieltä poistumiseen saakka, ja suositus kattaa kaikki alla mainitut yksiköt.

Osastoilla pariskunnan ollessa keskenään huoneessaan maskin saa riisua.

Maski puetaan aina, kun hoitohenkilökunta saapuu huoneeseen. Edellytämme oman maskin käyttöä.

Raskaana olevien osasto

Raskaana olevien osastolla puoliso/tukihenkilö voi huoneesta riippuen olla vierailemassa tai yöpymässä. Puolison/tukihenkilön tulee olla täysin terve. Pyydämme säilyttämään turvavälit henkilökuntaan. Ylimääräistä käytävällä kulkemista pitää välttää.

Synnytys ja synnytyksen jälkeinen hoito

Synnytykseen saa osallistua puoliso tai muu synnyttäjän valitsema tukihenkilö, mikäli perhe asuu Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella tai on lähetetty sairaalaamme lääketieteellisin perustein. Synnytyksessä mukana olevalta henkilöltä edellytetään, että hän on oireeton, ei ole kahden viikon aikana palannut matkalta ja että hän pitää omaehtoisesti kahden metrin turvaetäisyyttä hoitohenkilökuntaan.

Synnytyksen jälkeen äidin ja vauvan luona saa olla puoliso/tukihenkilö. Vauvan isosisarusten, isovanhempien tai muiden vierailijoiden vierailut eivät ole koronaepidemian aikana sallittuja.

 • Synnytyshuoneeseen saavuttuaan puoliso tai tukihenkilö pysyy huoneessa poistumatta kesken synnytyksen. Yksikön käytävillä ja yleisissä tiloissa oleskelu ja edestakaisin kulkeminen on kielletty. Paikalla saa olla koko alatiesynnytyksen ja synnytyshuoneessa tapahtuvan synnytyksen jälkeisen seurannan ajan. Mukaan kannattaa varata huoneenlämmössä säilyvää evästä.
 • Mikäli synnytys päätyy keisarileikkaukseen, myös synnyttäjän tukihenkilö pääsee mukaan synnytysyksikön sisällä olevaan leikkaussaliin. Vaihtoehtoisesti hän voi, mikäli haluaa, jäädä odottelemaan leikkaussalin vieressä olevan tarkkailutilaan. Äidin leikkauksen jatkuessa puoliso voi ottaa lapsen ihokontaktiin. Leikkauksen päätyttyä äitiä ja vastasyntynyttä tarkkaillaan synnytysyksikön tarkkailutilassa, jonne myös puoliso on tervetullut. Tarkkailuajan jälkeen perhe siirtyy äiti-lapsiyksikköön.
 • Suunniteltuun leikkaukseen tuleva synnyttäjä saapuu terveen puolison tai tukihenkilön kanssa entisen käytännön mukaisesti synnytysyksikköön, jossa heidät ohjataan tarkkailutilaan ja sieltä leikkaussaliin. Leikkauksen aikainen ja jälkeinen hoito etenee samoin kuin keisarileikkaukseen päätyneessä synnytyksessä (ks. yllä).
 • Mikäli vastasyntynyt on sairas ja joutuu tämän vuoksi joko tarkkailu- tai osastohoitoon, puolison ja lapsen ensitapaaminen järjestetään kussakin tilanteessa yksilöllisesti, mutta jokainen puoliso pääsee näkemään vastasyntyneen lapsensa heti, kun se on mahdollista.
 • Synnytyksen jälkeisessä hoidossa puoliso/tukihenkilö voi huoneesta riippuen olla vierailemassa tai yöpymässä vierihoitoa tarjoavissa yksiköissä. Vauvan isosisarukset tai isovanhemmat eivät voi vierailla osastolla 2ab tai potilashotellin Perheonnessa.
  • Perhehuoneet täytetään synnytysyksiköstä käsin, eikä niitä voi varata etukäteen.
  • Mikäli synnytyksen jälkeinen hoito tapahtuu kahden hengen huoneessa, tukihenkilö saa olla päiväaikana hoidossa mukana, mutta yöpyminen ei ole mahdollista.
  • Perhehuonemaksuun sisältyy puolison ateriat, mutta päivävierailuin puolisonsa hoitoon osallistuvia suositellaan ottamaan mukaan huoneenlämmössä säilyvät eväät. Näin voidaan välttää edestakainen liikkuminen huoneeseen ja pois.
  • Kahden hengen huoneissa käytetään potilaspaikan ympärillä väliverhoa, ja osassa huoneista tilaa jakaa myös kaapisto potilaiden välillä.
 • Pyydämme synnytykseen ja synnytyksen jälkeiseen hoitoon osallistuvia tukihenkilöitä säilyttämään turvavälin hoitohenkilökuntaan.
 • Mikäli sairaanhoitopiirin alueen koronavirustilanteessa tapahtuu merkitseviä, uuteen epidemia-aaltoon viittaavia muutoksia, otetaan synnytyksen jälkeistä hoitoa koskevat rajoitukset uudelleen käyttöön.

Yleisiä kysymyksiä vastauksineen

Minulla on hengitystieoireita ja lähiaikoina tulossa äitiyspoliklinikka-aika, mitä teen?

Voit siirtää ajanvaraustasi takaisinsoittopalvelussamme arkisin kello 8-15 numerossa 03 311 66421, ajanvarausasioissa valitse numero 1.

Saako terveenä oleva puolisoni tulla mukaan äitiyspoliklinikan vastaanotolle, raskauspäivystykseen, raskausosastolle, synnytykseen ja synnytyksen jälkeiseen hoitoon?

Katso ohje puolison läsnäolosta koronavirusepidemiakaudella.

Puolisollani on hengitystieinfektio mutta ei kuumetta. Saako hän tulla mukaan synnytykseen?

Jos puolisolla on hengitystieinfektion oireita, kuten nuhaa, yskää, kurkkukipua tai kuumetta, puolison tulee jäädä kotiin. Synnyttäjä voi halutessaan pyytää mukaan muun, terveen tukihenkilön.

Saavatko vanhemmat lapseni ja vanhempani/appivanhempani vierailla sairaalassa synnytyksen jälkeen?

Koronavirusrajoitusten vuoksi synnyttäneen äidin luona vierailu on sallittua vain puolisolle tai tukihenkilölle.

Onko minulla keskenmenoriski, jos sairastun koronavirusinfektioon?

Nykytiedon valossa virus ei lisää keskenmenoriskiä.

Onko minulla riski ennenaikaiseen synnytykseen, jos sairastun koronavirusinfektioon?

Koronavirusinfektion raskusaikana sairastaneilla äideillä on todettu jonkin verran korkeampi riski ennenaikaiseen synnytykseen. Riski liittyy pääosin tilanteisiin, joissa äidin vakavan tautimuodon vuoksi päädytään lääketieteellisistä syistä synnyttämään lapsi ennenaikaisesti.

Voiko sikiö sairastua kohdussani, jos sairastun koronavirusinfektioon?

Nykytiedon valossa virus ei siirry helposti raskaana olevalta äidiltä sikiöön. Muutaman julkaistun tapausraportin valossa kohdunsisäinen tartunta on mahdollinen. Vastasyntyneiden oireet ovat kuvatuissa tapauksissa olleet pääosin lieviä ja nopeasti korjaantuvia.

Voiko vauvani saada epämuodostumia, jos sairastun koronavirusinfektioon?

Koronaviruksen ei tiedetä pääsevän istukan läpi, eikä koronavirusinfektion sairastaneiden äitien lapsilla ole todettu epämuodostumia.