Julkaistu 15.12.2021

Päivitetty 2.11.2022

Ohjeita raskaana oleville ja synnyttäjille koronavirusepidemian (COVID-19) aikana

Raskaana olevat naiset ovat muuta väestöä alttiimpia ylipäätään infektioille ja koronavirusinfektion vaikealle tautimuodolle. Erityisen varovaisuuden, kasvomaskin käyttösuositusten ja suojaetäisyyksien noudattaminen, ihmisjoukkojen välttäminen ja rokotesuojan hankkiminen on suositeltavaa.

Suosittelemme vahvasti oman maskin käyttöä asioidessasi yksiköidemme hoitotiloissa (eli poliklinikan tutkimushuoneessa, synnytyshuoneessa, osaston potilashuoneessa).

Mikäli olet raskaana ja oireesi on hengitystieinfektio, sinun EI tule hakeutua naistentauti- ja raskauspäivystykseen, vaan hakeutua koronatestiin. Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueen potilaiden ohjeistuksen mukaan raskaus on syy hakeutua testiin myös oireiden ollessa lievät. Toimi näin koronaviruksen aiheuttamaa infektiota epäiltäessä

Ohje puolison läsnäolosta koronavirusepidemiakaudella >> 
Yleisiä kysymyksiä vastauksineen >>

Jos sairastat koronavirusinfektiota ja sinulla on:

 • Ajanvaraus äitiyspoliklinikalle tai äitiysultraan: Ota AINA ensin yhteys puhelimitse, älä tule sairaalaan ilman yhteydenottoa. Ensisijaisesti aikasi pyritään siirtämään, ja niissä tapauksissa, joissa käynti arvioidaan välttämättömäksi sairauden aikana, tarvitaan erityisjärjestelyt ja saat erilliset saapumisohjeet. Soita maanantaista perjantaihin klo 8–15 äitiyspoliklinikka-ajanvarausta koskien 03 311 66421 ja äitiysultran ajanvarausta koskien 03 311 58470
 • Raskauteen liittyvä ongelma, jonka arvelet tai tiedät vaativan päivystyskäyntiä raskauspäivystyksessä: SOITA AINA ensin päivystyksen takaisinsoittonumeroon 03 311 65942, viestin kuultuasi valitse nro 1.
 • Synnytys käynnistymässä: ennen saapumistasi synnytyssairaalaan soita 03 311 65942, viestin kuultuasi valitse nro 2.
 • Ota huomioon:
  • Oireista hengitystieinfektiota sairastavan tukihenkilön tulee jäädä kotiin. Koronavirusinfektiota sairastava tukihenkilö on estynyt tulemaan mukaan synnytykseen vähintään 5 vrk laskien oireiden alusta. Synnytykseen voi osallistua 6:ntena päivänä oireiden alusta lähtien, jos kuume on ollut 2 vrk poissa ja koronavirustaudin oirekuva on helpottumassa.
  • Koronaa sairastavan synnyttäjän tulee hakeutua oman sairaanhoitopiirinsä sairaalaan synnyttämään.

Mikäli puhelun jälkeen olet saanut ohjeet saapua joko naistentauti- ja raskauspäivystykseen (D-rakennus 3. krs) tai synnytysyksikköön (D-rakennus 4. kerros):

 • Käytä kertakäyttöistä, ns. kirurgista kasvomaskia jo kotoa lähtiessäsi, vältä julkisia kulkuneuvoja.
 • Kulje hissimatka omassa hississä (odota tyhjää hissiä ja informoi hissiin mahdollisesti muista kerroksista pyrkivät odottamaan seuraavaa).
 • Saapuessasi 3./4. kerroksen hissiaulaan desinfioi kätesi huolellisesti.
 • Pysy kaukana muista potilaista, sinut ohjataan eristyshuoneeseen.

Ohje puolison läsnäolosta koronavirusepidemiakaudella raskauden ja synnytyksen aikana sekä synnytyksen jälkeen

Maskisuositus kaikissa yksiköissämme

Puolisoa/tukihenkilöä koskee Taysin maskisuositus, jonka mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä vieraileville suositellaan kasvomaskin käyttöä sairaalan tiloissa, joissa tutkitaan tai hoidetaan potilaita. Maskin käyttöä suositellaan hoitotiloissa, eli poliklinikan vastaanottohuoneissa, synnytyshuoneissa ja potilashuoneissa, ja suositus kattaa kaikki alla mainitut yksiköt.

Osastoilla maskin saa riisua, kun pariskunta on keskenään huoneessaan.

Maski puetaan aina, kun hoitohenkilökunta saapuu huoneeseen.

Äitiyspoliklinikka, äitiysultra ja naistentauti- ja raskauspäivystys

 • Odottajalla voi olla mukanaan yksi tukihenkilö (puoliso tai muu henkilö) seulontatutkimuksissa äitiysultrassa sekä äitiyspoliklinikan ja raskauspäivystyksen käynneillä.
 • Tukihenkilöksi voi tulla vain terveenä. Mikäli tukihenkilö ei pysty käyttämään maskia, hänen on huolehdittava, että vähintään kahden metrin turvaväli muihin asiakkaisiin ja sairaalan henkilökuntaan säilyy.
 • Ota huomioon, että odotustiloissa oleskelu on sallittua ainoastaan potilaille ja vastaanotolle tulevalle tukihenkilölle.
 • HUOM! Lapsia ei saa tuoda yksikön tiloihin, ei edes odotusaulaan.

Raskaana olevien osasto

 • Raskaana olevien osastolla puoliso/tukihenkilö voi huoneesta riippuen olla vierailemassa tai yöpymässä. Puolison/tukihenkilön tulee olla täysin terve.
 • Perheen lapset saavat vierailla osastolla ollessaan täysin terveitä. Jos lapsella on nuhaa, yskää tai muita infektio-oireita, häntä ei saa tuoda osastolle.
 • Vanhemmat huolehtivat omien lastensa osalta turvaväleistä. Yksikön käytävillä liikkumista tulee välttää.
 • Muiden vierailujen osalta noudatetaan sairaalan yleistä käytäntöä, jonka mukaan enintään 2 henkilöä kerralla voi vierailla puolen tunnin ajan potilaan luona.

Synnytyksen aikana

Synnytykseen saa osallistua puoliso tai/ja muu synnyttäjän valitsema tukihenkilö/doula. Synnytyksessä mukana olevalta henkilöltä edellytetään, että hän on oireeton ja käyttää maskia. Jos synnytyksessä mukana oleva henkilö ei pysty käyttämään maskia, hänen tulee pitää omaehtoisesti kahden metrin turvaetäisyyttä hoitohenkilökuntaan.

 • Puoliso tai tukihenkilö voi olla läsnä synnytyksessä. Yksikön käytävillä ja yleisissä tiloissa on vältettävä kulkemista. Tukihenkilön on mahdollista käydä aterioimassa sairaalan alueella.
 • Mikäli synnytys päätyy keisarileikkaukseen, myös synnyttäjän tukihenkilö pääsee mukaan synnytysyksikön sisällä olevaan leikkaussaliin. Vaihtoehtoisesti hän voi, mikäli haluaa, jäädä odottelemaan leikkaussalin vieressä olevan tarkkailutilaan. Äidin leikkauksen jatkuessa puoliso voi ottaa lapsen ihokontaktiin. Leikkauksen päätyttyä äitiä ja vastasyntynyttä tarkkaillaan synnytysyksikön tarkkailutilassa, jonne myös puoliso on tervetullut. Tarkkailuajan jälkeen perhe siirtyy äiti-lapsiyksikköön.
 • Suunniteltuun leikkaukseen tuleva synnyttäjä saapuu terveen puolison tai tukihenkilön kanssa entisen käytännön mukaisesti synnytysyksikköön, jossa heidät ohjataan tarkkailutilaan ja sieltä leikkaussaliin. Leikkauksen aikainen ja jälkeinen hoito etenee samoin kuin keisarileikkaukseen päätyneessä synnytyksessä (ks. yllä).
 • Mikäli vastasyntynyt on sairas ja joutuu tämän vuoksi joko tarkkailu- tai osastohoitoon, puolison ja lapsen ensitapaaminen järjestetään kussakin tilanteessa yksilöllisesti, mutta jokainen puoliso pääsee näkemään vastasyntyneen lapsensa heti, kun se on mahdollista.

Synnytyksen jälkeinen hoito äiti-lapsiyksikössä tai Perheonnessa

Puoliso/tukihenkilö saa tilanteesta riippuen joko vierailla tai yöpyä äidin ja vauvan luona synnytyksen jälkeen. Tämä koskee äiti-lapsiyksikköä (osasto 2ab:tä) ja potilashotellin Perheonnea.

 • Puoliso/tukihenkilö voi huoneesta riippuen joko vierailla tai yöpyä äiti-lapsiyksikössä.
 • Jos tukihenkilö ei pysty käyttämään maskia, pyydämme häntä säilyttämään vähintään kahden metrin turvavälit henkilökuntaan.
 • Vauvan isosisarukset saavat vierailla osastolla ollessaan täysin terveitä. Vanhemmat huolehtivat omien lastensa osalta turvaväleistä. Jos lapsella on nuhaa, yskää tai muita infektio-oireita, häntä ei saa tuoda osastolle.
 • Isovanhempien vierailujen osalta noudatetaan sairaalan yleistä käytäntöä, jonka mukaan enintään 2 henkilöä kerralla voi vierailla puolen tunnin ajan potilaan luona.
 • Jos synnytyksen jälkeinen hoito tapahtuu kahden hengen huoneessa, tukihenkilö saa olla päiväaikana hoidossa mukana, mutta yöpyminen ei ole mahdollista.
 • Perhehuoneet täytetään synnytysyksiköstä käsin, eikä niitä voi varata etukäteen.
  • Perhehuonemaksuun sisältyy puolison ateriat, mutta päivävierailuin puolisonsa hoitoon osallistuvia suositellaan ottamaan mukaan huoneenlämmössä säilyvät eväät. Tukihenkilö voi halutessaan käydä myös aterioimassa sairaalan alueella.
  • Kahden hengen huoneissa käytetään potilaspaikan ympärillä väliverhoa, ja osassa huoneista tilaa jakaa myös kaapisto potilaiden välillä.

Seuraamme sairaanhoitopiirin alueen koronavirustilannetta. Jos tilanteessa tapahtuu merkitseviä muutoksia huonompaan suuntaan, rajoituksia voidaan joutua tiukentamaan.

Yleisiä kysymyksiä vastauksineen

Minulla on hengitystieoireita ja lähiaikoina tulossa äitiyspoliklinikka-aika, mitä teen?

Voit siirtää ajanvaraustasi takaisinsoittopalvelussamme arkisin kello 8-15 numerossa 03 311 66421, ajanvarausasioissa valitse numero 1.

Saako terveenä oleva puolisoni tulla mukaan äitiyspoliklinikan vastaanotolle, raskauspäivystykseen, raskausosastolle, synnytykseen ja synnytyksen jälkeiseen hoitoon?

Katso ohje puolison läsnäolosta koronavirusepidemiakaudella.

Puolisollani on hengitystieinfektio mutta ei kuumetta. Saako hän tulla mukaan synnytykseen?

Jos puolisolla on hengitystieinfektion oireita, kuten nuhaa, yskää, kurkkukipua tai kuumetta, puolison tulee jäädä kotiin. Synnyttäjä voi halutessaan pyytää mukaan muun, terveen tukihenkilön.

Puolisoni on koronassa. Saako hän tulla mukaan synnytykseen?

Koronavirusinfektiota sairastavan puolison tulee jäädä kotiin. Koronakaranteenin kesto on vähintään 5 vrk laskien oireiden alusta. Synnytykseen voi osallistua 6:ntena päivänä oireiden alusta lähtien, jos kuume on ollut 2 vrk poissa ja koronavirustaudin oirekuva on helpottumassa. Puolison ollessa sairaana synnyttäjä voi halutessaan pyytää mukaan muun, terveen tukihenkilön.

Saavatko vanhemmat lapseni ja vanhempani/appivanhempani vierailla sairaalassa synnytyksen jälkeen?

Vauvan isosisarukset saavat vierailla osastolla ollessaan täysin terveitä. Jos lapsella on nuhaa, yskää tai muita infektio-oireita, häntä ei saa tuoda osastolle.

Isovanhempien vierailujen osalta noudatetaan sairaalan yleistä käytäntöä, jonka mukaan enintään 2 henkilöä kerralla voi vierailla puolen tunnin ajan potilaan luona.

Onko minulla keskenmenoriski, jos sairastun koronavirusinfektioon?

Nykytiedon valossa virus ei lisää keskenmenoriskiä.

Onko minulla riski ennenaikaiseen synnytykseen, jos sairastun koronavirusinfektioon?

Koronavirusinfektion raskausaikana sairastaneilla äideillä on todettu jonkin verran korkeampi riski ennenaikaiseen synnytykseen. Riski liittyy pääosin tilanteisiin, joissa rokottamattoman äidin vakavan tautimuodon vuoksi päädytään lääketieteellisistä syistä synnyttämään lapsi ennenaikaisesti.

Voiko sikiö sairastua kohdussani, jos sairastun koronavirusinfektioon?

Nykytiedon valossa virus ei siirry helposti raskaana olevalta äidiltä sikiöön. Muutaman julkaistun tapausraportin valossa kohdunsisäinen tartunta on mahdollinen. Vastasyntyneiden oireet ovat kuvatuissa tapauksissa olleet pääosin lieviä ja nopeasti korjaantuvia.

Voiko vauvani saada epämuodostumia, jos sairastun koronavirusinfektioon?

Koronaviruksen ei tiedetä pääsevän istukan läpi, eikä koronavirusinfektion sairastaneiden äitien lapsilla ole todettu epämuodostumia.

Voinko ottaa koronavirusrokotuksen ollessani raskaana?

Koronavirusrokotuksen voi ottaa missä raskauden vaiheessa hyvänsä. Pelkästään Iso-Britanniassa ja USA:ssa rokotuksia on annettu raskaana oleville jo satoja tuhansia, eikä rokotuksen aiheuttamia haittavaikutuksia ole todettu. Sairaalaan vaikean koronavirusinfektion vuoksi joutuneista raskaana olevista on kansainvälisen tiedon mukaan 98 % ollut rokottamattomia.

Raskaana olevien ja imettävien koronarokotukset (THL)

Sairastuin koronainfektioon raskausaikana. Tarvitsenko lääkitystä laskimotukoksen estoon?

Lieväoireiseen tai oireettomaan koronavirusinfektioon ei tiedetä liittyvän merkittävää tukosriskiä eikä hyytymisenestolääkitystä tarvita. Riittävästä nesteytyksestä huolehtiminen ja pyrkimys olla liikkeellä ovat tärkeitä.

Yleisoireinen koronavirusinfektio (esim. kuume, lähes täyden vuodelevon tarve ≥ 3 päivää) saattaa vaatia pistoslääkityksen laskimotukoksen estoon niillä potilailla, joilla on tukokselle altistavia riskejä. Mikäli sinulla on alla mainittuja riskitekijöitä, ota puhelimitse yhteyttä oman kotikuntasi terveyskeskukseen tai neuvolaan lääkityksen tarpeen arviota varten:

 • aktiivisessa vaiheessa oleva reuma- tai suolistosairaus
 • diabetes ja siihen liittyvä munuaissairaus
 • lihavuus, BMI > 30 raskauden alkaessa
 • monisynnyttäjyys (aiempia synnytyksiä ≥ 3)
 • IVF/ICSI (keinoalkuinen raskaus)
 • laajat, polven yläpuolelle ulottuvat oireiset suonikohjut

Sairastuin koronainfektioon pian synnytyksen jälkeen. Tarvitsenko lääkitystä laskimotukoksen estoon?

Lieväoireiseen tai oireettomaan koronavirusinfektioon ei tiedetä liittyvän merkittävää tukosriskiä eikä hyytymisenestolääkitystä tarvita. Riittävästä nesteytyksestä huolehtiminen ja pyrkimys olla liikkeellä ovat tärkeitä.

Yleisoireinen koronavirusinfektio (esim. kuume, lähes täyden vuodelevon tarve ≥ 3 päivää) vaatii pistoslääkityksen laskimotukoksen estoon niillä potilailla, joilla on tukokselle altistavia riskejä. Jos sinulla on mikä hyvänsä riskitekijä yllä olevasta raskauden ajan listasta, ota puhelimitse yhteyttä oman kotikuntasi terveyskeskukseen tai neuvolaan lääkityksen aloittamiseksi. Lapsivuodeaika (kuusi synnytyksen jälkeistä viikkoa) on tukosalttiuden kannalta korkeariskisin aika.