Lasten päivystys

Tays Keskussairaalan lasten päivystyksessä tutkimme ja hoidamme ympärivuorokautisesti kiireellistä apua tarvitsevia alle 16-vuotiaita lapsia ja nuoria. 3.9.2018 alkaen hoidamme suurimman osan virka-ajan ulkopuolella kiireellistä hoitoa tarvitsevista lapsista lasten päivystyksessä. Vain tapaturman, vatsakivun tai psyykkisen syyn vuoksi tulevat lapset hoidetaan Tays Ensiapu Acutassa.

Jos lapsi sairastuu äkillisesti arkipäivänä päiväaikaan, vie hänet kotikuntasi terveysasemalle tai muulle lääkäriasemalle. Tarvittaessa lapselle kirjoitetaan sieltä lähete lastentautien päivystyspoliklinikalle.

Tays Valkeakosken päivystys hoitaa alueensa lapsipotilaita ympäri vuorokauden kaikkina päivinä.

Tarkista kotikuntasi päivystysohjeet täältä: Mihin päivystykseen?

Ketä lasten päivystyksessä hoidetaan?

Lasten päivystyspoliklinikalla hoidettavia tilanteita ovat esimerkiksi:

 • tajuton tai hengittämätön lapsi
 • lapsen hengenahdistus
 • lapsen kouristuskohtaus
 • käärmeenpureman saanut lapsi
 • sähköiskun saanut lapsi
 • lasten päivystykselliset sisätautiongelmat
 • pikkulapsen ripuli-oksennustauti
 • alle kolmen kuukauden ikäisen lapsen kuume.

Kun on kyse tapaturmasta, kuten putoamisesta, liikenneonnettomuudesta, palovammasta tai muusta selvästi kirurgista hoitoa vaativasta ongelmasta, vie lapsi Tays Ensiapu Acutaan.

Henkeä uhkaavissa tilanteissa, esimerkiksi jos lapsi on tajuton, kouristava tai vaikeassa hengenahdistuksessa, voitte tulla ambulanssilla ilman lähetettä. Ambulanssin henkilökunta osaa kuljettaa oikeaan hoitopaikkaan.

Hoito lasten päivystyksessä 3.9.2018 alkaen

Yleensä terveyskeskus- tai yksityislääkäri lähettää lapsen tai nuoren lastentautien päivystykseen, kun hän arvioi tämän tarvitsevan erikoissairaanhoidon tutkimuksia tai hoitoa. Myös kaikki mahdollista osastohoitoa tarvitsevat lapset lähetetään lasten päivystyspoliklinikalle lääkärin arvioon. Näitä lapsia hoidamme lasten päivystyksessä ympäri vuorokauden kaikkina päivinä.

3.9.2018 alkaen hoidamme lasten päivystyksessä myös muita kiireellistä hoitoa tarvitsevia lapsia, jotka eivät voi odottaa hoitoa terveysaseman avautumiseen asti. Tapaturman, vatsakivun tai psykiatrisen arvion vuoksi tulevat lapset hoidamme edelleen aina Tays Ensiapu Acutassa.

Hoidamme päivystyspotilaita lääketieteellisen kiireellisyyden perusteella. Lapsen äkillisen sairauden ja oireen selvittely sekä hoidon tarve määräytyvät oireiden ja lapsen voinnin ja iän mukaan. Keskimääräinen hoitoaika on 3 – 4 tuntia. Lasta ei voi jättää yksin päivystyspoliklinikalle, vaan huoltajan on oltava hänen kanssaan koko ajan.

Jos lapsi sairastaa vesirokkoa, asiasta on ilmoitettava heti ulko-ovella.

Yhteystiedot

 • Tays Keskussairaala, Teiskontie 35, C-rakennus, 1. kerros
 • Sisäänkäynti Taysin sisäpihalta samasta ovesta kuin synnytyspäivystykseen
 • Päivystykseen kannattaa soittaa ennen kuin tulee vastaanotolle iltaisin, öisin ja viikonloppuisin. Numero 03 311 63345 palvelee arkisin kello 14–7 ja viikonloppuisin sekä arkipyhinä ympäri vuorokauden.
 • Muutoin sairaanhoitaja VAIN kiireellisissä erikoissairaanhoidon päivystysasioissa: 03 311 65713 
 • Terveyspalvelujen neuvonta 03 10023 (klo 7–22) auttaa lastasi koskevissa kysymyksissä.

Vastuuhenkilöt

Apulaisylilääkäri Merja Helminen
Osastonhoitaja Eeva Kääriä