Lasten päivystys

Tays Keskussairaalan lasten päivystyksessä tutkimme ja hoidamme ympärivuorokautisesti kiireellistä apua ja hoitoa tarvitsevia alle 16-vuotiaita lapsia ja nuoria. Tapaturman, vatsakivun tai psyykkisen syyn vuoksi tulevat lapset hoidetaan Tays Ensiapu Acutassa.

Jos lapsi sairastuu äkillisesti arkipäivänä päiväaikaan, vie hänet kotikuntasi terveysasemalle tai muulle lääkäriasemalle. Tarvittaessa lapselle kirjoitetaan sieltä lähete Tays lasten päivystykseen. Iltaisin, öisin ja viikonloppuisin hoidamme myös muita kiireellistä hoitoa tarvitsevia lapsia, jotka eivät voi odottaa hoitoa terveysaseman avautumiseen asti.

Henkeä uhkaavissa tilanteissa, esimerkiksi jos lapsi on tajuton, kouristava tai vaikeassa hengenahdistuksessa, voitte tulla ambulanssilla ilman lähetettä. Ambulanssin henkilökunta osaa kuljettaa oikeaan hoitopaikkaan.

Tays Valkeakosken päivystys hoitaa alueensa lapsipotilaita ympäri vuorokauden kaikkina päivinä.

Tarkista kotikuntasi päivystysohjeet täältä: Mihin päivystykseen?

Yhteystiedot

 • Olemme muuttaneet uuteen lasten ja nuorten sairaalaan, osoite Tays Keskussairaala, Teiskontie 35, L-rakennus, 1. kerros
 • Omalla autolla saapuessa kätevintä on saapua pysäköintihallin kautta. Hallista on hissiyhteys lasten ja nuorten sairaalaan. Pysäköintihallin osoite on Kuntokatu 2, Tampere. Hallin kautta onnistuu myös saatto- ja jättöliikenne. Hallissa voi pysäköidä tai asioida ensimmäiset 30 minuuttia maksutta.
 • Julkisilla kulkuneuvoilla tultaessa sisäänkäynti on Taysin uuden pääaulan kautta. Pääsisäänkäynnin osoite on Elämänaukio 2. Aukio on tarkoitettu vain kevyelle liikenteelle. Pääaula on avoinna kello 6–22. Oven ollessa suljettu soita ovikelloa.
 • Päivystykseen kannattaa soittaa ennen kuin tulee vastaanotolle iltaisin, öisin ja viikonloppuisin. Numero 03 311 63345 palvelee arkisin kello 14–7 ja viikonloppuisin sekä arkipyhinä ympäri vuorokauden.
 • Muutoin sairaanhoitaja VAIN kiireellisissä erikoissairaanhoidon päivystysasioissa: 03 311 65713
 • Terveyspalvelujen neuvonta 03 10023 (kello 7–22) auttaa lastasi koskevissa kysymyksissä. Palvelu on tarkoitettu Tampereen ja Oriveden asukkaille.

Ketä lasten päivystyksessä hoidetaan?

Tays lasten päivystyksessä hoidettavia tilanteita ovat esimerkiksi:

 • tajuton tai hengittämätön lapsi
 • lapsen hengenahdistus
 • lapsen kouristuskohtaus
 • käärmeenpureman saanut lapsi
 • sähköiskun saanut lapsi
 • lasten päivystykselliset sisätautiongelmat
 • pikkulapsen ripuli-oksennustauti
 • alle kolmen kuukauden ikäisen lapsen kuume.

Kun on kyse tapaturmasta, kuten putoamisesta, liikenneonnettomuudesta, palovammasta tai muusta selvästi kirurgista hoitoa vaativasta ongelmasta, vie lapsi Tays Ensiapu Acutaan.

Hoito lasten päivystyksessä

Yleensä terveyskeskus- tai yksityislääkäri lähettää lapsen tai nuoren lastentautien päivystykseen, kun hän arvioi tämän tarvitsevan erikoissairaanhoidon tutkimuksia tai hoitoa. Myös kaikki mahdollista osastohoitoa tarvitsevat lapset lähetetään lasten päivystyspoliklinikalle lääkärin arvioon. Näitä lapsia hoidamme lasten päivystyksessä ympäri vuorokauden kaikkina päivinä.

Hoidamme päivystyspotilaita lääketieteellisen kiireellisyyden perusteella. Lapsen äkillisen sairauden ja oireen selvittely sekä hoidon tarve määräytyvät oireiden ja lapsen voinnin ja iän mukaan. Keskimääräinen hoitoaika on 3–4 tuntia. Lasta ei voi jättää yksin päivystyspoliklinikalle, vaan huoltajan on oltava hänen kanssaan koko ajan.

Jos lapsi sairastaa vesirokkoa, asiasta on ilmoitettava heti ulko-ovella.

Vastuuhenkilöt

Apulaisylilääkäri Merja Helminen
Osastonhoitaja Eeva Kääriä