Julkaistu 7.4.2020

Ohjeita raskaana oleville ja synnyttäjille koronavirusepidemian (COVID-19) aikana

COVID-19 -infektio ei tämän hetken tiedon valossa lisää raskaushäiriöiden riskiä, eikä sen ole todettu aiheuttavan sikiöepämuodostumia. Raskaana olevat naiset ovat muuta väestöä alttiimpia hengitystieinfektioille, joten erityisen varovaisuuden ja suojaetäisyyksien noudattaminen sekä ihmisjoukkojen välttäminen on suositeltavaa.

Mikäli olet raskaana ja oireesi on hengitystieinfektio, sinun EI tule hakeutua naistentauti- ja raskauspäivystykseen, vaan toimia koko väestölle annettujen ohjeistuksien mukaan. Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueen potilaiden ohjeet löytyvät Tays.fi -sivustolta: Toimi näin uuden koronaviruksen aiheuttamaa infektiota epäiltäessä

Ohje puolison läsnäolosta koronavirusepidemiakaudella >> 
Yleisiä kysymyksiä vastauksineen >>

Jos sairastat oireista hengitystieinfektiota, todettua koronavirusinfektiota tai olet karanteenissa ja sinulla on:

 • Ajanvaraus äitiyspoliklinikalle: soita maanantaista perjantaihin klo 8–15 puh. 03 311 66421
 • Raskauteen liittyvä ongelma, jonka arvelet tai tiedät vaativan päivystyskäyntiä raskauspäivystyksessä: SOITA AINA ensin päivystyksen takaisinsoittonumeroon 03 311 65942, viestin kuultuasi valitse nro 1.
 • Synnytys käynnistymässä: ennen saapumistasi synnytyssairaalaan soita 03 311 65942, viestin kuultuasi valitse nro 2.
 • HUOM: Hengitystieoireinen tai karanteenissa oleva synnyttäjän tukihenkilö ei voi osallistua synnytykseen.

Mikäli puhelun jälkeen olet saanut ohjeet saapua joko naistentauti- ja raskauspäivystykseen (D-rakennus 3. krs) tai synnytysyksikköön (D-rakennus 4. kerros):

 • Saapuessasi 3./4. kerroksen hissiaulaan:
  • Desinfioi kätesi huolellisesti.
  • Ota tarvikepöydältä maski ja suojaa sillä suu ja nenä.
  • Desinfioi tämän jälkeen kätesi uudestaan.
  • Pysy kaukana muista potilaista, sinut ohjataan eristyshuoneeseen.

Ohje puolison läsnäolosta koronavirusepidemiakaudella raskauden ja synnytyksen aikana sekä synnytyksen jälkeen

Suomen kaikki yliopistolliset sairaalat ovat synnyttäjiä, vastasyntyneitä ja henkilökuntaa koronavirustartunnalta suojatakseen päättäneet 6.4.2020 alkaen siirtyä pandemia-ajan yhtenäisiin rajoituksiin koskien puolison / tukihenkilön läsnäoloa raskauden, synnytyksen ja synnytyksen jälkeisen ajan hoidossa.

 • Synnyttäjän saapuessa synnytyshuoneeseen puoliso tai tukihenkilö saa olla mukana synnytyksessä, mikäli on täysin terve. Synnytyshuoneeseen saavuttuaan puoliso tai tukihenkilö pysyy huoneessa poistumatta kesken synnytyksen. Yksikön käytävillä ja yleisissä tiloissa oleskelu ja edestakaisin kulkeminen on kielletty. Paikalla saa olla koko alatiesynnytyksen ja synnytyshuoneessa tapahtuvan synnytyksen jälkeisen seurannan ajan.
 • Mikäli synnytys päätyy keisarileikkaukseen, synnyttäjä siirretään synnytysyksikön sisällä olevaan leikkaussaliin ja puoliso ohjataan leikkaussalin vieressä olevan tarkkailutilaan. Lapsen synnyttyä kätilö tuo vastasyntyneen puolison luokse. Äidin leikkauksen jatkuessa puoliso voi ottaa lapsen ihokontaktiin ja viettää hänen kanssaan kahdenkeskeistä aikaa. Leikkauksen päätyttyä äiti siirtyy leikkauksen jälkeiseen tarkkailuun samaan tilaan lapsen ja puolison kanssa. Kun äiti ja vauva siirtyvät äiti-lapsiyksikköön, puoliso lähtee kotiin.
 • Suunniteltuun leikkaukseen tuleva synnyttäjä saapuu terveen puolison tai tukihenkilön kanssa entisen käytännön mukaisesti synnytysyksikköön, jossa heidät ohjataan tarkkailutilaan. Äidin siirtyessä leikkaussaliin puoliso jää odottelemaan samaan tilaan, ja vastasyntynyt tuodaan hänen luokseen ihokontaktia ja kahdenkeskeistä tutustumista varten. Leikkauksen päätyttyä äiti siirtyy leikkauksen jälkeiseen tarkkailuun samaan tilaan. Kun äiti ja vauva siirtyvät äiti-lapsiyksikköön, puoliso lähtee kotiin.
 • Mikäli vastasyntynyt on sairas, ja joutuu tämän vuoksi joko tarkkailu- tai osastohoitoon, puolison ja lapsen ensitapaaminen järjestetään kussakin tilanteessa yksilöllisesti, mutta jokainen puoliso pääsee näkemään vastasyntyneen lapsensa heti, kun se on mahdollista.
 • Puoliso ei voi osallistua raskausajan ja synnytyksen jälkeisen ajan tutkimuksiin tai hoitoon eikä vierailla sairaalassa. Rajoitus koskee seuraavia yksiköitä: äitiyspoliklinikka, raskauspäivystys, raskaana olevien osasto, osasto 2ab, Perheonni, naistentautien poliklinikka, hormoni- ja lapsettomuuspoliklinikka ja Tays Hatanpään Äitiysultra.
 • Ohje äiti-vauvapoliklinikalle: Vain yksi vanhempi, joka on täysin terve, saattaa vauvan poliklinikkakäynnille
 • Epidemia-aikana suosimme mahdollisimman nopeaa kotiutumista aina kuin se on mahdollista äidin ja lapsen voinnin kannalta. Näin pyrimme minimoimaan perheen erottamisesta perheille aiheutuvaa haittaa.

Koska olemme rakentaneet perhekeskeistä hoitoa jo vuosia ja olleet sitoutuneita siihen, päätös on raskas myös meille, jotka hoidamme synnyttäjiä, vastasyntyneitä ja perheitä. Toivomme perheiltä ymmärrystä, sillä nämä valtakunnalliset rajoitukset on tehty perheiden parhaaksi ja terveyttä suojelemaan tänä poikkeuksellisena aikana.

Yleisiä kysymyksiä vastauksineen

Katso myös: Usein kysyttyjä kysymyksiä puolison tai tukihenkilön läsnäoloon liittyvistä ohjeista

Olen terve ja minulla on lähiaikoina äitiyspoliklinikka-aika. Onko se voimassa?

Jos sinulle ei ole tullut ilmoitusta ajan perumisesta tai siirtämisestä, aikasi on voimassa

Minulla on hengitystieoireita ja lähiaikoina tulossa äitiyspoliklinikka-aika, mitä teen?

Voit siirtää ajanvaraustasi takaisinsoittopalvelussamme arkisin kello 8-15 numerossa 03 311 66421, ajanvarausasioissa valitse numero 1.

Saako terveenä oleva puolisoni tulla mukaan äitiyspoliklinikan vastaanotolle, raskauspäivystykseen, raskausosastolle, synnytykseen ja synnytyksen jälkeiseen hoitoon?

Katso ohje puolison läsnäolosta koronavirusepidemiakaudella.

Puolisollani on hengitystieinfektio mutta ei kuumetta. Saako hän tulla mukaan synnytykseen?

Jos kyseessä on nuha ilman mitään muuta oiretta, saa tulla. Kaikissa muissa hengitystieinfektion oireissa puolison tulee jäädä kotiin. Synnyttäjä voi halutessaan pyytää mukaan muun, terveen tukihenkilön.

Onko minulla keskenmenoriski, jos sairastun koronavirusinfektioon?

Nykytiedon valossa virus ei lisää keskenmenoriskiä.

Voiko sikiö sairastua kohdussani, jos sairastun koronavirusinfektioon?

Nykytiedon valossa virus ei todennäköisesti siirry raskaana olevalta äidiltä sikiöön. Maaliskuun lopussa on julkaistu yksittäisiä havaintoja voinniltaan hyväkuntoisista vastasyntyneistä, joilla on epäilty kohdun sisäistä tartuntaa, mutta varmempaa tutkimusnäyttöä tästä vielä tarvitaan.

Voiko vauvani saada epämuodostumia, jos sairastun koronavirusinfektioon?

Koronaviruksen ei tiedetä pääsevän istukan läpi, eikä koronavirusinfektion sairastaneiden äitien lapsilla ole todettu epämuodostumia.