Pneumonia
Keuhkokuume
Keuhkokuume eli pneumonia on bakteerin tai viruksen aiheuttama keuhkokudoksen tulehdustila. Hoitona on antibioottilääkitys, joka rajuoireisessa taudissa aloitetaan sairaalassa suonensisäisenä tiputuksena. Taysissa hoidamme keuhkokuumepotilaita, joilla on runsaasti yleisoireita, hengenahdistusta, sekavuutta tai laskenut tajunnantaso.
Aikuisilla suurin osa pneumonioista on bakteerin aiheuttamia. Yleisin aiheuttaja on Streptococcus pneumoniae -bakteeri, muita yleisiä ovat mykoplasma ja influenssa. Taudinaiheuttaja saadaan yleensä pisaratartuntana mikrobia kantavan henkilön aivastuksesta tai yskäisystä.
Tyypillisiä oireita ovat nopeasti nouseva kuume, kylki- tai vatsakipu, uutena alkanut tai pahentunut yskä ja hengenahdistus. Hyvin iäkkäillä sekavuus sekä poikkeuksellinen väsymys ja sairauden tunne voivat olla ainoat oireet.
Suomessa sairaalan ulkopuolella sairastuu vuosittain noin 50 000 henkilöä keuhkokuumeeseen. Lähes puolelle sairastuneista hoito on aloitettava sairaalassa. Lisäksi noin 5 000 sairastuu vuosittain sairaalahoidon aikana keuhkokuumeeseen.
Tutkimukset päivystyksessä
Keuhkokuume-epäily on aina tutkittava päivystyksellisesti. Jos siis epäilee itsellään tai läheisellään keuhkokuumetta, on hakeuduttava lääkäriin. Terveyskeskuslääkäri lähettää potilaan tarvittaessa päivystykseen.
Päivystyksessä tehdään alkututkimukset, jotka sisältävät lääkärin tutkimuksen, verikokeet ja keuhkokuvan, jos sitä ei ole vielä otettu. Tämän jälkeen arvioidaan, tarvitseeko potilas paikkaa Taysin osastolla vai voidaanko hänet hoitaa joko kotona tai esimerkiksi terveyskeskuksen vuodeosastolla.
Keuhkokuumeen hoito Taysissa
Keuhkokuumeen hoitona on aina antibioottilääkitys, joka kestää potilaan iän, ammatin ja taudin mukaan 7–21 vuorokautta, joskus kauemminkin. Sairaalassa annamme antibiootin useimmiten laskimonsisäisenä infuusiona eli tiputuksena. Seuraamme tulehdusarvojen eli CRP:n ja valkosolujen määrän laskua ajoittain verikokeilla.
Jos potilaalla on kovasti yskää, voidaan antaa yskänlääkettä. Jos potilas on kovin limainen eikä saa itse limaa ylös, fysioterapeutti auttaa tyhjennysyskityksessä.
Tarvittaessa voidaan ottaa uusi keuhkokuva. Voinnin parantuessa ja tulehdusarvojen ollessa selvässä laskussa voimme kotiuttaa potilaan. Kotona antibioottikuuri on syötävä loppuun ohjeen mukaan.
Toipuminen kotona
Alkuun kotona on syytä ottaa rauhallisesti ja välttää suuria fyysisiä ponnisteluja ja saunomista. Liikkeelläolo on kuitenkin suositeltavaa. Sairauslomaa voi tarvittaessa saada 7–10 vuorokautta.
Keuhkokuumeen paraneminen kestää paljon pidempään kuin tavallisen flunssan. Väsymystä ja yleiskunnon alentuneisuutta voi jatkua useita viikkoja, vanhuksilla jopa kuukausia.
Mikäli voinnissa tapahtuu käänne huonompaan, kuume nousee uudelleen tai tulee samoja oireita kuin keuhkokuumeen alussa, ei hoito ehkä ole tehonnut. Tällöin on syytä kääntyä lääkärin puoleen, jotta tilanne voidaan arvioida uudelleen.
Vastuuhenkilöt
Ylilääkäri Seppo Saarelainen