Julkaistu 31.10.2022

Sähkökatkoon varautumisohje hengitysapuvälineen käyttäjälle

Jos käytät keuhkosairautesi vuoksi hengitysapuvälinettä, tarkista alta toimintaohjeet sähkökatkon varalta.

Happihoito

Jos sinulla on keuhkosairautesi takia käytössä hapenantolaite, mutta et tarvitse tai käytä happilisää jatkuvasti, ei lyhyt (2-4 tunnin) sähkökatkos aiheuta vaaraa elimistöllesi eikä vaadi toimenpiteitä. Pärjäät hyvin tuon ajan ilman happilisää. Ota tarvittaessa ennakoivasti yhteyttä hoitoyksikköösi lisäohjeiden saamista varten virka-aikana ma-pe klo 9-15 asiantuntijahoitaja puh. 044 4722050. Jos sinulla on happirikastimen lisäksi käytössä liikkumishappi (nestemäinen happi/happipullot/akullinen matkahappirikastin), voit käyttää tätä sähköstä riippumatonta happea sähkökatkon ajan. Katso happiletkun liitosohje alla olevasta kuvasta.

Ohje liikkumishapen käyttöön. Kiinnitä happiletku kuvan osoittamalla tavalla. Avaa virtaus säiliön päältä.

 Mikäli sinulla ei ole edellä mainittua sähköstä riippumatonta liikkumishappea käytössäsi ja tarvitset happilisää isolla virtauksella ympäri vuorokauden, voit soittaa ambulanssin kotiin arvioimaan tilannetta. Ambulanssissa on aina happipullot käytettävissä.

Kaksoispaineventilaattori (2PV)

Mikäli käytössäsi on kaksoispaineventilaattori (2PV-laite) vain yöaikaan, mahdollisten sähkökatkosten aikana ei tarvita vara-akkua. Mahdollisen sähkökatkon aikana sisäänhengitys kulkee maskissa olevan turvaventtiilin kautta, vaikka laite sammuisikin etkä siihen heräisi.

Mikäli tarvitset kaksoispaineventilaattoria vähintään 20 tuntia vuorokaudessa tai pystyt olemaan vain 1-2 tuntia ilman kaksoispaineventilaattoria, todennäköisesti tarvitset vara-akkua sähkökatkoksen yhteydessä. Huolehdi, että kotona oleva vara-akku on aina ladattuna.

Mikäli edellä mainitun käytön ylittyessä sinulta vielä puuttuu vara-akku, ole ennakoivasti yhteydessä Taysin hengitysvajausyksikköön puh. 050 9130957 virka-aikana ma-pe klo 9-15.

Kaksoispaineventilaattori
Kaksoispaineventilaattori

Uniapnean hoitoon käytettävä CPAP-laite

Sairaalan luovuttamissa uniapnean hoitolaitteissa ei ole akkua. Mikäli sinulla on käytössäsi CPAP- tai ASV-laite uniapnean hoidoksi, pärjäät lyhyet sähkökatkokset ilman laitetta. Mikäli sähkökatko tulee nukkuessasi, et voi tukehtua maskin kanssa, vaan hengitys onnistuu maskin turvaventtiilin kautta, vaikka et heräisi.

Päivitetty 3.11.2022: Päivitetty ja täydennetty ohjetta kauttaaltaan.