Leikkaussali

Leikkaustoiminta

Kirurgia

Taysissa tehdään leikkauksia lähes kaikilla erikoisaloilla. Eniten kirurgisia toimenpiteitä on naistentaudeissa, korva-, nenä- ja kurkkutaudeissa, neurokirurgiassa, vatsaelinsairauksissa sekä tuki- ja liikuntaelinsairauksissa.

Taysissa tehdään leikkauksia Tays Keskussairaalan lisäksi Tays Hatanpäällä ja Tays Valkeakoskella. Keskussairaalaan on keskitetty erityisesti päivystysleikkaukset ja vaativa kirurgia. Hatanpäällä on vuodeosastohoitoa vaativaa kirurgiaa sekä lyhytjälkihoitoista ja päiväkirurgiaa. Valkeakoskella on pääasiassa päiväkirurgiaa.

Tays Sastamalassa ei ole anestesiaa vaativaa leikkaustoimintaa, mutta siellä tehdään paikallispuudutuksessa tehtäviä toimenpiteitä.

Potilaat tulevat alueen muiden sairaaloiden, terveyskeskusten tai yksityislääkärien lähettäminä sekä sairaaloidemme osastoilta ja poliklinikoilta.

Leikkauksen jälkeen sairaalahoidon tarve riippuu tehdystä toimenpiteestä. Päiväkirurgisista toimenpiteistä kotiudutaan jo samana päivänä ja lyhytjälkihoitoisista toimenpiteistä pääsääntöisesti seuraavana päivänä.

Isojen ja vaikeiden leikkausten jälkeen sairaalahoidon tarve voi olla useita päiviä. Kirurgisia potilaita hoidetaan kirurgian, naistentautien, korvatautien, neurokirurgian ja tuki- ja liikuntaelinsairauksien vuodeosastoilla.

Leikkauksen jälkeen toipilasaika jatkuu kotona vielä jopa useita viikkoja. Toipilasaikana neuvotaan välttämään raskaita ponnistuksia, lepäämään, syömään ravitsevaa ruokaa ja harrastamaan rauhallista liikuntaa, esimerkiksi kävelyä, voimien ja tilanteen mukaan.

Kotiutuessaan potilas saa tilanteeseensa sopivat kotihoito-ohjeet ja tiedon, mihin hän voi ottaa yhteyttä jos kotona ilmenee ongelmia.