Nenän ja sivuonteloiden sairaudet

Taysissa tutkimme ja hoidamme kaikenikäisiä potilaita, joilla on erilaisia ylähengitystiesairauksia.

Tulehduksellisissa ylähengitystiesairauksissa on usein kysymys äkillisestä, toistuvasta tai kroonisesta sivuontelotulehduksesta. Näitä ovat esimerkiksi poski- tai otsaontelotulehdus.

Ei-tulehduksellisissa ylähengitystiesairauksissa on kysymys esimerkiksi nenän tukkoisuudesta, nenäverenvuodosta, allergioista, kyynelteiden toimimattomuudesta sekä vammojen päivystyksellisistä korjauksista tai niiden jälkitilojen myöhäiskorjauksista.

Ylähengitysteissä esiintyy myös sekä hyvänlaatuisia että pahanlaatuisia kasvaimia, joiden tutkimus ja hoito on keskitetty Taysiin.

Potilaat tulevat Taysin poliklinikalle sisäisenä konsultaationa tai lähetteellä, jonka potilas voi saada omalääkäriltä, terveyskeskuksesta, työterveysasemalta tai yksityislääkäriltä.

Tutkimukset ja hoito Taysissa

Tutkimme ja hoidamme potilaita, joiden ylähengitysteiden oireiden takana tai syynä on tulehduksellinen tai ei-tulehduksellinen ylähengitystiesairaus. Ennen mahdollista leikkauspäätöstä potilaalle tehdään nenäkäytävien ja nenäonteloiden tähystys. Tarvittaessa tehdään ylähengitysteiden toiminnalliset mittaukset, otetaan tarvittavat koepalat ja tehdään nenän ja sivuonteloiden kartiokeila-, tietokonetomografia- tai magneettikuvaus.

Suuri osa nenäkäytävien ja sivuonteloiden leikkauksista voidaan tehdä päiväkirurgisina paikallispuudutuksessa tai nukutuksessa. Päiväkirurgiset toimenpiteet on keskitetty Tays Valkeakosken sairaalaan. Vaativimmat kirurgiset toimenpiteet teemme Tays Keskussairaalassa.

Erikoissairaanhoidon kirurgisina palveluina ylähengitystiesairauksiin tarjoamme:

  • Nenän sivuonteloiden leikkauksia
  • Nenän väliseinän leikkauksia (septoplastia)
  • Nenäkäytävien ja sivuonteloiden kasvainleikkauksia
  • Nenän kuorikkorakenteiden kirurgista hoitoa (kuorikkoresektiot)
  • Ulkonenän muovausleikkauksia (rhinoplastia)
  • Nenä- ja keskikasvojen murtumien leikkauksia
  • Kyynelteiden leikkauksia
  • Kallonpohjan kasvainten sekä reikien leikkauksia

Vastuuhenkilö

Osastonylilääkäri Jura Numminen