Välikorvan sairaudet

Taysissa tutkimme ja hoidamme kaikenikäisiä potilaita, joilla on välikorvasairauksia tai niistä johtuva kuulovika.

Tulehduksellisissa välikorvasairauksissa kuulovika johtuu useimmiten siitä, että tärykalvossa on reikä, joka vuotaa ajoittain tai toistuvasti märkää. Toistuvat tulehdukset saattavat myös pysyvästi vaurioittaa kuuloluita. Tärykalvoreiän kautta korvakäytävästä voi välikorvaan siirtyä ihohilsettä, joka aiheuttaa sinne niin sanotun hilsekasvaimen eli kolesteatooman. Hoitamattomana kolesteatooma laajenee, vaurioittaa kuuloluita ja voi aiheuttaa henkeä uhkaavia komplikaatioita.

Ei-tulehduksellisissa välikorvasairauksissa tärykalvo on useimmiten ehyt, mutta kuuloluuketju on huonosti liikkuva. Kuuloluissa voi myös olla synnynnäisiä poikkeavuuksia.

Potilaat tulevat Taysin korvakirurgiselle poliklinikalle sisäisenä konsultaationa kuulokeskuksesta tai lähetteellä, jonka potilas voi saada omalääkäriltä, terveyskeskuksesta, työterveysasemalta tai yksityislääkäriltä.

Tutkimukset ja hoito Taysissa

Hoidamme potilaita, joiden kuulovian syynä on tulehduksellinen tai ei-tulehduksellinen välikorvasairaus. Ennen mahdollista leikkauspäätöstä potilaalle tehdään korvan mikroskooppinen tutkimus, otetaan kuulokäyrä ja tarvittaessa tehdään korvien tietokonetomografiakuvaus.

Suuri osa välikorvasairauksien leikkauksista voidaan tehdä päiväkirurgisina paikallispuudutuksessa tai nukutuksessa. Korvien putkitukset, tärykalvon paikkausleikkaukset ja kuuloluiden korjausleikkaukset on keskitetty Tays Valkeakosken sairaalaan. Vaativimmat kirurgiset toimenpiteet teemme Tays Keskussairaalassa.

Erikoissairaanhoidon kirurgisina palveluina välikorvasairauksiin tarjoamme:

  • Korvien putkituksia lasten toistuvissa välikorvatulehduksissa
  • Tärykalvon paikkausleikkauksia
  • Kuuloluiden korjausleikkauksia
  • Välikorvan- ja kartiolisäkkeen saneerausleikkauksia
  • Luuankkuroitujen kuulokojeiden leikkauksia

Vastuuhenkilö

Ylilääkäri Juha-Pekka Vasama