Perifeerisen verenkierron tutkimus

Alaraajojen verenkierron tutkimus

Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää alaraajojen valtimoverenkiertoa nilkka-varvastasolla sekä kävelyn vaikutusta verenkiertoon. Potilas lähetetään perifeerisen verenkierron tutkimukseen, jos hänen alaraajaoireistonsa epäillään johtuvan ahtauttavasta valtimotaudista.

Tutkimukseen valmistautuminen

Hengitystieinfektion tai muun äkillisen sairauden parantumisesta pitää olla kulunut vähintään kaksi viikkoa. Sairastuessa täytyy ottaa yhteyttä tutkimukseen lähettäneeseen poliklinikkaan tai osastoon viimeistään tutkimusta edeltävänä päivänä.

Lääkitystä koskevat tiedot ovat tärkeitä, joten mukaan on otettava luettelo tai lääkekortti käytössä olevista lääkkeistä. Säännöllistä lääkitystä voi jatkaa normaalisti, ellei tutkimukseen lähettävä lääkäri ole toisin määrännyt.

Alkoholia ei saa käyttää ainakaan vuorokauteen ennen tutkimusta. Tutkimuspäivänä ennen koetta ei saa tupakoida eikä juoda kahvia, teetä, kaakaota tai kolajuomia. Kaksi tuntia ennen koetta saa syödä kevyesti. Pyydämme välttämään hajusteiden käyttöä.

Tutkimukseen kannattaa varata aikaa 1–2 tuntia. Tutkimustilanteeseen ei yleensä voi ottaa mukaan saattajaa.

Tutkimuksen kulku

Potilas saapuu kutsussa mainittuna ajankohtana ja ilmoittautuu kliinisen fysiologian ja isotooppilaboratorion ilmoittautumisessa. Potilas ohjataan odotustilaan, josta hoitaja käy kutsumassa tutkimukseen.

Tutkimusta varten potilas riisuu ylävartalon paljaaksi, riisuu kengät ja sukat pois ja asettuu selinmakuulle. Olkavarsiin, nilkkoihin ja isovarpaisiin kiinnitetään verenpainemansetit ja rintakehälle sydänfilmitarrat.

Levon jälkeen mitataan verenpaineita olkavarsista sekä alaraajoista varvas- ja nilkkatasolta.

Useimmiten tutkimukseen liitetään rullamatolla lääkärin valvonnassa suoritettava, enintään 10 minuuttia kestävä kävelykoe. Kävelyn aikana huomioidaan kävelty matka sekä kävelyn aikana jalkoihin tulevat oireet.

Kävelyn jälkeen seurataan verenkierron muutoksia ja palautumista noin 15 minuutin ajan.

Tutkimuksen jälkeen

Tutkimusta valvonut kliinisen fysiologian lääkäri laatii tutkimuksesta lausunnon mittaustulosten perusteella. Potilas saa tutkimustuloksen häntä hoitavalta lääkäriltä.