Autonomisen hermoston tutkimus

Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää sydämen ja verenkiertoelimistön toimintakykyä säätelevän tahdosta riippumattoman hermoston toimintaa.

Autonomisen hermoston tutkimuksen aikana seurataan sydämen sykettä ja verenpainetta. Tutkimus kestää noin kolme tuntia.

Tutkimukseen valmistautuminen

Hengitystieinfektion tai muun äkillisen sairauden parantumisesta pitää olla kulunut vähintään kaksi viikkoa. Sairastuessa täytyy ottaa yhteyttä tutkimukseen lähettäneeseen poliklinikkaan tai osastoon viimeistään tutkimusta edeltävänä päivänä.

Säännöllistä lääkitystä voi jatkaa normaalisti, ellei tutkimukseen lähettävä lääkäri ole toisin määrännyt. Lääkitystä koskevat tiedot ovat tärkeitä, joten mukaan on otettava lääkekortti tai luettelo käytössä olevista lääkkeistä.

Alkoholia ei saa juoda yhteen vuorokauteen ennen tutkimusta. Ennen koetta ei saa tupakoida tai käyttää nikotiinivalmisteita. Ylimääräistä valvomista ja raskasta fyysistä rasitusta on vältettävä tutkimusta edeltävänä ja tutkimuspäivänä.

Pari tuntia ennen tutkimusta voi syödä kevyen aamupalan tai aterian. Kahvia, teetä, kola- tai muita piristäviä juomia ei kuitenkaan saa juoda. Pyydämme välttämään hajusteiden käyttöä.

Tutkimustilanteeseen ei ole mahdollista ottaa mukaan saattajaa.

Tutkimuksen kulku

Potilas saapuu kutsussa mainittuna ajankohtana ja ilmoittautuu kliinisen fysiologian ja isotooppilaboratorion ilmoittautumisessa. Potilas ohjataan odotustilaan, josta hoitaja käy kutsumassa tutkimukseen.

Potilaalle selvitetään kokeen yleinen kulku. Hänelle myös kerrotaan, miksi on välttämätöntä toimia tarkoin annettujen ohjeiden mukaan ja mitä ohjeiden noudattaminen merkitsee tuloksen luotettavuuden kannalta.

Aluksi rintakehälle liimataan sydänfilmin mittaustarrat sekä kiinnitetään sormeen ja olkavarteen verenpainemittari.

Ennen kutakin testiä hoitaja selostaa potilaalle lyhyesti lähinnä seuraavan testin kulun ja varmistaa, että tämä on ymmärtänyt, miten toimia. Tarpeen mukaan tutkittava henkilö harjoittelee tehtävän ennen testiä.

Sydämen sykettä ja verenpainetta mitataan viidellä yksinkertaisella testillä. Testit ovat kivuttomia.

Tutkimuksen jälkeen

Kliinisen fysiologian lääkäri laatii tutkimuksesta lausunnon mittaustulosten perusteella. Potilas saa tutkimustuloksen häntä hoitavalta lääkäriltä.