Body box -tutkimus, keuhkojen tilavuuksien määritys

Kehopletysmografia

Tutkimuksella saadaan selville keuhkojen tilavuudet ja sitä käytetään hengitysteiden ahtautumisasteen määrittelyssä.

Body box -tutkimukseen valmistautuminen

Hengitystieinfektion tai muun äkillisen sairauden parantumisesta pitää olla kulunut vähintään kaksi viikkoa. Sairastuessa täytyy ottaa yhteyttä tutkimukseen lähettäneeseen poliklinikkaan tai osastoon viimeistään tutkimusta edeltävänä päivänä.

Potilas saa kutsun mukana ohjeet mahdollisista lääketauotuksista. Tutkimukseen tullessa on otettava mukaan luettelo tai lääkekortti käytössä olevista lääkkeistä.

Alkoholin käyttö tutkimuspäivänä ja sitä edeltävänä päivänä on kielletty. Tupakoimatta on oltava kaksi tuntia ennen tutkimusta. Suklaata, kahvia, teetä, kaakaota, kola- tai muita piristäviä juomia ei saa nauttia neljään tuntiin ennen tutkimusta. Pari tuntia ennen tutkimusta voi syödä kevyen aamupalan tai aterian. Pyydämme myös välttämään hajusteiden käyttöä.

Tutkimus kestää 1,5–2 tuntia. Tutkimustilanteeseen voi ottaa mukaan saattajan.

Tutkimuksen kulku

Potilas saapuu kutsussa mainittuna ajankohtana ja ilmoittautuu kliinisen fysiologian ja isotooppilaboratorion ilmoittautumisessa. Potilas ohjataan odotustilaan, josta hoitaja käy kutsumassa tutkimukseen.

Mittausten aikana potilas istuu ilmatiiviissä ikkunallisessa kammiossa eli body boxissa ja hengittää spirometrialaitteeseen hoitajan ohjaamana. Tutkimus ei aiheuta kipua eikä mitään jälkiseurauksia.

Tutkimuksen jälkeen

Kliinisen fysiologian lääkäri laatii tutkimuksesta lausunnon mittaustulosten perusteella. Potilas saa tutkimustuloksen häntä hoitavalta lääkäriltä.