Segmentaalinen verenpaineen mittaus

Neliraajaverenpaineen mittaus

Tutkimuksella selvitetään raajojen verenpaine-eroja, kun epäillään sydämen aortan ahtaumaa. Lapsilla tyypillinen syy neliraajaverenpaineen mittaukselle on havaittu sydämen sivuääni.

Tutkimukseen valmistautuminen

Tutkimusta ei voi tehdä äkillistä hengitystie-, suolisto- tai muuta infektiota sairastavalle. Sairastuessa on otettava yhteyttä tutkimukseen lähettäneeseen poliklinikkaan tai osastoon viimeistään tutkimusta  edeltävänä päivänä.

Mahdolliset lääkkeet voi ottaa normaalisti. Mukaan kannattaa ottaa lyhyet alushousut ja hihaton tai lyhythihainen paita.

Lapsilla olisi syytä välttää ennen tutkimusta kivuliaita toimenpiteitä kuten verikokeita. Samoin kylläinen vatsa ja kuiva vaippa auttavat pitämään lapsen rauhallisena.

Tutkimus kestää noin tunnin. Tutkimustilanteeseen voi ottaa mukaan saattajan. Pyydämme välttämään hajusteiden käyttöä tutkimukseen tullessa.

Tutkimuksen kulku

Potilas saapuu kutsussa mainittuna ajankohtana ja ilmoittautuu kliinisen fysiologian ja isotooppilaboratorion ilmoittautumisessa. Potilas ohjataan odotustilaan, josta hoitaja käy kutsumassa tutkimukseen.

Tutkittava lapsi tai aikuinen on makuulla mahdollisimman rauhallisessa lepotilassa. Hoitaja mittaa verenpaineen molemmista olkavarsista ja reisistä tai nilkoista.

Tutkimuksen jälkeen

Pyydettäessä kliinisen fysiologian lääkäri laatii tutkimuksesta lausunnon mittaustulosten perusteella. Potilas saa tutkimustuloksen häntä hoitavalta lääkäriltä.