Anomanometria

Peräsuolen paineenmittaus

Tutkimuksessa selvitetään paineen mittauksella peräsuolen ja sen sulkijalihaksen toimintaa sekä häiriöitä, kuten pidätyskyvyn puutetta tai ummetusta. Tutkimus saatetaan tehdä myös ennen peräsuolen alueen leikkausta.

Anomanometriaan valmistautuminen

Tutkimusta ei voi tehdä äkillistä hengitystie-, suolisto- tai muuta infektiota sairastavalle. Sairastuessa on otettava yhteyttä tutkimukseen lähettäneeseen poliklinikkaan tai osastoon viimeistään tutkimusta edeltävänä päivänä.

Tutkimus ei vaadi erityisiä esivalmisteluja, normaali suolen tyhjentyminen riittää.

Tutkimustilanteeseen voi ottaa mukaan saattajan. Pyydämme välttämään hajusteiden käyttöä tutkimukseen tullessa.

Lapsen valmistautuminen

Lapsen tulisi ulostaa tutkimuspäivänä normaalisti ennen tutkimusta. Pienelle lapselle kannattaa varata mukaan tutti, maito- tai mehupullo, joku lohduttava pieni lelu, ja vaippaikäiselle kuiva vaippa. Vanhempi voi harkintansa mukaan kertoa lapselle tutkimuksesta etukäteen.

Tutkimuksen kulku

Potilas saapuu kutsussa mainittuna ajankohtana ja ilmoittautuu kliinisen fysiologian ja isotooppilaboratorion ilmoittautumisessa. Potilas ohjataan odotustilaan, josta hoitaja käy kutsumassa tutkimukseen.

Tutkimus tapahtuu lääkärin valvonnassa ja potilas on tutkimuksen ajan makuulla kyljellään. Mittausväline on ohut mittauskatetri, joka viedään peräsuoleen muutaman senttimetrin syvyyteen. Tutkimus on kivuton ja kestää noin tunnin.

Tutkimuksen jälkeen

Kliinisen fysiologian lääkäri laatii tutkimuksesta lausunnon mittaustulosten perusteella. Potilas saa tutkimustuloksen häntä hoitavalta lääkäriltä.