Verenpaineen pitkäaikaisrekisteröinti

Verenpaineen pitkäaikaisrekisteröinnillä voidaan arvioida vuorokauden keskimääräinen verenpaine, päivän ja yön verenpaine, sekä erilaisten olosuhteiden vaikutusta paineen vaihteluihin.

Normaalioloissa eli kotona, töissä ja vapaa-ajalla tapahtuva verenpaineen pitkäaikaisrekisteröinti tehdään usein henkilöille, joilla epäillään niin sanottua valkotakkihypertensiota, tai joiden verenpaine vaihtelee huomattavasti mittaustilanteesta toiseen.

Verenpaineen pitkäaikaisrekisteröintiin valmistautuminen

Lääkitystä koskevat tiedot ovat tärkeitä, joten mukaan on otettava luettelo tai lääkekortti käytössä olevista lääkkeistä. Säännöllistä lääkitystä voi jatkaa normaalisti, ellei tutkimukseen lähettävä lääkäri ole toisin määrännyt.

Tutkimukseen tullessa kannattaa käyttää väljää vaatetusta ylävartalolla ja välttää hajusteiden käyttöä. Rekisteröintilaitteen asennusta varten on varattava yksi tunti ja seuraavana päivänä sen poistamista varten puoli tuntia.

Tutkimusta ei voi tehdä äkillistä hengitystie-, suolisto- tai muuta infektiota sairastavalle. Sairastuessa on otettava yhteyttä tutkimukseen lähettäneeseen poliklinikkaan tai osastoon viimeistään tutkimusta edeltävänä päivänä.

Tutkimuksen kulku

Potilas saapuu kutsussa mainittuna ajankohtana ja ilmoittautuu kliinisen fysiologian ja isotooppilaboratorion ilmoittautumisessa. Potilas ohjataan odotustilaan, josta hoitaja käy kutsumassa tutkimukseen.

Tutkimus on samanlainen kuin tavallinen verenpaineen kertamittaus, mittauskertoja on vain useita. Rekisteröintilaite on pieni vyötäröllä mukana kannettava laite, joka ei haittaa normaalia elämää. Laitetta ei kuitenkaan saa kastella.

Verenpainemansetti kiinnitetään olkavarteen ja rekisteröintilaite ohjelmoidaan mittaamaan verenpaine valveilla ollessa 15 minuutin ja yöaikaan 30 minuutin välein. Mittausvaiheen aikana käsivarsi on pidettävä rentona ja liikkumattomana.

Rekisteröintivuorokauden täytyy vastata tavanomaista vuorokautta. Oireista ja toimista pidetään päiväkirjaa.

Rekisteröintilaite poistetaan seuraavana päivänä kliinisen fysiologian laboratoriossa.

Tutkimuksen jälkeen

Kliinisen fysiologian lääkäri laatii tutkimuksesta lausunnon mittaustulosten perusteella. Potilas saa tutkimustuloksen häntä hoitavalta lääkäriltä.