Glomerulusten suodatusnopeuden mittaus

Tutkimuksella selvitetään munuaisten toimintakykyä ja lääkeaineiden käytön vaikutusta munuaistoimintaan. GFR-mittauksessa määritetään munuaistoimintaa kuvaava munuaiskerässuodos.

GFR-mittaukseen valmistautuminen

Vuorokausi ennen tutkimusta täytyy välttää voimakasta fyysistä rasitusta ja saunomista. Kahvia, teetä, kolajuomia tai alkoholia ei saa juoda kymmeneen tuntiin ennen tutkimusta.

Tutkimuspäivänä saa syödä normaalisti. Puoli tuntia ennen tutkimusta on juotava vähintään puoli litraa nestettä. WC:ssä saa käydä normaalisti.

Tutkimus kestää vähintään kolme tuntia ja mukaan voi ottaa saattajan. Emme kuitenkaan suosittele pienten lasten mukaan ottamista.

Pyydämme välttämään hajusteiden käyttöä.

Tutkimuksen kulku

Potilas saapuu kutsussa mainittuna ajankohtana ja ilmoittautuu kliinisen fysiologian ja isotooppilaboratorion ilmoittautumisessa. Potilas ohjataan odotustilaan, josta hoitaja kutsuu tutkimukseen.

Tutkimusta varten tarvitaan potilaan pituus- ja painotiedot. Potilaan täytyy olla normaalissa nestetilassa ja juoda puoli tuntia ennen tutkimusta noin 0,5 litraa nestettä.

Tutkimus aloitetaan antamalla tutkimusaineinjektio eli lievästi radioaktiivinen tutkimusaine kyynärvarren laskimoon.

Otamme verinäytteet 90 minuutin ja kolmen tunnin kuluttua tutkimusaineen antamisesta. Välillä voi poistua isotooppilaboratoriosta. Tutkimuksen aikana on hyvä juoda 2 dl tunnissa.

Tutkimusaine ei vaikuta vointiin ja potilas voi poistua tutkimuksen jälkeen isotooppilaboratoriosta.

GFR-mittaus lapselle

Lapselle tehtävän GFR-mittauksen kulku eroaa siten, että kanyylin laskimosuoneen laittaa lääkäri lastentautien poliklinikalla tai lastenosastolla. Hoitajalta voi pyytää puuduterasvaa, jotta pistäminen ei sattuisi.

Tämän jälkeen annamme isotooppilaboratoriossa radioaktiivisen tutkimusaineen kanyylin kautta. Verinäytteet 90 minuutin ja kolmen tunnin kuluttua tutkimusaineen antamisesta otetaan lastentautien poliklinikan laboratoriossa.

Tutkimuksen jälkeen

Vastauksen toimitamme lähettäneelle tai hoidosta vastaavalle lääkärille, joka kertoo tuloksista edelleen potilaalle.

Turvallisuusnäkökohdat

Tutkimusta ei tehdä raskaana olevalle.

Ei imetystaukoa.

Annettava aktiivisuus ja sädeannos

  • Aikuisille sekä lapsille annettava aktiivisuus on 1,5–2 MBq.
  • Efektiivinen sädeannos on aikuisille ja yli 5-vuotiaille alle 0,01 mSv, alle 5-vuotiaille alle 0,02 mSv.