Keuhkoperfuusion ja keuhkoventilaation gammakuvaus

Keuhkojen gammakuvauksella paikallistetaan muutokset keuhkoverenkierrossa ja keuhkotuuletuksessa. Tärkein syy keuhkoverenkierron häiriöön on keuhkoveritulppa. Tutkimus sisältää kaksi vaihetta: perfuusiokuvauksella saadaan tietoa verenkierrosta ja ventilaatiokuvauksella keuhkotuuletuksesta..

Keuhkojen perfuusiokuvauksella osoitetaan muutoksia keuhkoverenkierrossa. Tärkein syy keuhkoverenkierron häiriöön on keuhkoveritulppa. Myös keuhkosyöpä voi aiheuttaa verenkiertoon muutoksia. Muidenkin keuhkokudossairauksien aiheuttamia muutoksia voidaan selvittää.

Kun kyseessä on keuhkoveritulppa, keuhkojen ventilaatiokuvauksella pyritään osoittamaan keuhkotuuletuksen säilyminen alueissa, joissa ei ole verenkiertoa. Myös kroonisessa ahtauttavassa keuhkosairaudessa eli COPD:ssä voidaan ventilaatiokuvauksella saada hyödyllistä tietoa.

Keuhkojen gammakuvaukseen valmistautuminen

Tutkimuspäivänä saa syödä, juoda ja ottaa lääkkeet normaalisti..

Tutkimukseen kannattaa varata aikaa noin tunti ja mukaan voi ottaa saattajan. Emme kuitenkaan suosittele pienten lasten mukaan ottamista.

Pyydämme välttämään hajusteiden käyttöä.

Tutkimuksen kulku

Potilas saapuu kutsussa mainittuna ajankohtana ja ilmoittautuu kliinisen fysiologian ja isotooppilaboratorion ilmoittautumisessa. Potilas ohjataan odotustilaan, josta hoitaja kutsuu tutkimukseen.

Ensimmäisessä vaiheessa kuvataan keuhkotuuletusta. Potilas hengittää radioaktiivista tutkimusainetta, joka jakautuu keuhkoihin alueellisen keuhkotuuletuksen mukaisesti. Potilas on tutkimuksen ajan selinmakuulla ja kuvaus kestää noin 15 minuuttia. Gammakamera kiertää hitaasti potilaan rintakehän ympäri.

Toisessa vaiheessa kuvataan keuhkoverenkiertoa. Annamme radioaktiivista tutkimusainetta injektiona kyynärvarren laskimoon. Tutkimusainehiukkaset jakautuvat keuhkoihin alueellisen verenkierron mukaisesti. Potilas on tutkimuksen ajan selinmakuulla ja kuvaus kestää noin 10 minuuttia. Kuvaus tapahtuu kuten ensimmäisessä vaiheessa.

Tutkimuksen jälkeen

Kuvat ja lausunnon toimitamme lähettäneelle tai hoidosta vastaavalle lääkärille, joka kertoo tuloksista edelleen potilaalle.

Turvallisuusnäkökohdat

Tutkimusta ei tehdä raskaana olevalle.

Imetystauko 12 tuntia

Annettava aktiivisuus ja sädeannos

  • Aikuisille annettava aktiivisuus on yhteensä noin 200 MBq.
  • Aikuisen efektiivinen sädeannos on yhteensä noin 1,8 mSv, kun ventilaatio tehdään ensin.
  • Aikuisen efektiivinen sädeannos on yhteensä noin 2,0 mSv, kun perfuusio tehdään ensin.