Positroniemissiotietokonetomografia

Koko kehon aineenvaihdunnan PET-TT FDG-merkkiaineella

PET-TT-tutkimuksella voidaan paikantaa esimerkiksi syöpäkasvaimia ja niiden etäpesäkkeitä sekä tulehduspesäkkeitä. Tutkimuksessa käytettävä radioaktiivinen merkkiaine hakeutuu elimistössä sokeria käyttäviin kudoksiin. Sokerin otto kudoksiin on poikkeavaa useissa sairauksissa.

PET-TT-kuvauksessa tietokonekerroskuvia käytetään muun muassa merkkiainekertymien paikantamisessa ja kertymien merkitsevyyden arvoinnissa. Tarvittaessa TT-osuus voidaan tehdä varjoainetehosteisena.

PET-TT-tutkimukseen valmistautuminen

Raskasta fyysistä rasitusta on vältettävä 24 tuntia ennen tutkimusta.

Ennen tutkimusta potilaan on paastottava vähintään kuusi tuntia, insuliinia käyttävien diabeetikkojen osalta noin neljän tunnin paasto on riittävä. Vettä saa juoda, mutta ei muita juomia. Lääkkeet voit ottaa normaalisti veden kanssa, mutta ne eivät saa sisältää sokeria eli glukoosia tai fruktoosia.

Pistettävää insuliinia käyttävät diabeetikot syövät aamiaisen ja pistävät insuliinia neljä tuntia ennen tutkimusaikaa. Jos diabetekseen on käytössä metformiinilääkitys, täytyy se jättää kuvauspäivänä ottamatta. Muut suun kautta otettavat diabeteslääkkeet voi ottaa normaaliin tapaan.

Tutkimuspäivän aamuna ei saa pureskella purukumia eikä ottaa nesteenpoistolääkettä.

Tutkimusta varten kannattaa varata aikaa kolme tuntia ja mukaan voi ottaa saattajan. Emme kuitenkaan suosittele pienten lasten mukaan ottamista.

Pyydämme myös välttämään hajusteiden käyttöä.

Tutkimuksen kulku

Potilas saapuu kutsussa mainittuna ajankohtana ja ilmoittautuu Radius-rakennuksen R-röntgeniin. Potilas ohjataan odotustilaan, josta hoitaja kutsuu tutkimukseen.

Odotustilasta potilas ohjataan lepohuoneeseen. Lepo ennen tutkimusta on oleellinen lihasten merkkiaineenoton vähentämiseksi. Lepohuoneessa laitamme kanyylin kyynärvarren laskimoon

Annamme tutkimusaineen injektiona laskimosuoneen puolen tunnin levon jälkeen. Kuvaus alkaa noin tunti tutkimusaineen annon jälkeen.

Teemme kuvauksen PET-TT-laitteella ja se kestää puolesta tunnista tuntiin. Kuvauksen aikana täytyy olla selinmakuulla ja liikkumatta. Kuvattavalta alueelta on poistettava kaikki metallinen, kuten korut, hakaset, soljet ja hammasproteesi.

Tutkimusaine ei vaikuta vointiin, ja poistua saa tutkimuksen jälkeen.

Huomioitavaa

Tutkimuksen tulosta voidaan pitää luotettavana vain, jos veren sokeripitoisuus on merkkiainepistoksen aikana lähellä normaalitasoa.

Muita PET-TT-tutkimuksia ovat esimerkiksi aivojen aineenvaihdunnan, eturauhasen aineenvaihdunnan, luuston aineenvaihdunnan, sydänlihassarkoidoosin, sydänlihaksen viabiliteetin ja somatostatiinireseptoreiden PET-TT. Kaikkiin näihin tutkimuksiin on omat tutkimuskohtaiset potilasohjeensa, jotka potilas saa kutsukirjeen mukana.

Tutkimuksen jälkeen

Erikoislääkäri tulkitsee kuvat ja antaa lausunnon. Kuvat ja lausunnon toimitamme lähettäneelle tai hoidosta vastaavalle lääkärille, joka kertoo tuloksista edelleen potilaalle.

Turvallisuusnäkökohdat

Raskaana olevalle tutkimusta ei tehdä.

Ei imetystaukoa.

Annettava aktiivisuus ja sädeannos

  • Tutkimusaineen annostelu on painon mukaista, 4,6 MBq/kg.
  • Aikuisille annettava aktiivisuus PET-kuvauksessa on noin 322 MBq, jonka efektiivinen sädeannos on noin 6,1 mSv. TT:n aiheuttama efektiivinen annos natiivikuvauksessa on noin 2,2 mSv. PET-TT:n sädeannos yhteensä on siis noin 8,3 mSv.
  • Mikäli tutkimus tehdään varjoainetehosteisena, TT:n efektiivinen annos on noin 5,8 mSv. Tällöin kokonaisannos on noin 11,9 mSv.