Lisäkilpirauhasen laaja gammakuvaus

Tutkimuksella selvitetään lisäkilpirauhasten toimintaa. Esimerkiksi lisäkilpirauhasen hyvänlaatuinen rauhaskasvain eli adenooma tai liikakasvuiset lisäkilpirauhaset voidaan osoittaa kuvauksen avulla.

Lisäkilpirauhasen laajassa gammakuvauksessa käytetään kaksoisisotooppimenetelmää. Tutkimusaineina käytetään kahta eri isotooppia, jotka annetaan potilaalle injektioina kahden tunnin välein. Kuvauskertoja on kaksi ja kuvaukset alkavat välittömästi, kun potilas on saanut molemmat tutkimusaineet.

Tutkimus tehdään SPECT-TT-laitteella.

Lisäkilpirauhasen gammakuvaukseen valmistautuminen

Tutkimusta ei voi tehdä potilaalle, joilla on litiumlääkitys, koska litium saattaa vaikuttaa jodin kertymiseen kilpirauhasessa. Thyroxin-lääkityksessä on pidettävä kolmen viikon tauko.

Tutkimuspäivänä saa syödä, juoda ja ottaa muut lääkkeet normaalisti.

Tutkimusta varten kannattaa varata aikaa noin viisi tuntia ja mukaan voi ottaa saattajan. Emme kuitenkaan suosittele pienten lasten mukaan ottamista.

Pyydämme välttämään hajusteiden käyttöä.

Tutkimuksen kulku

Potilas saapuu kutsussa mainittuna ajankohtana ja ilmoittautuu kliinisen fysiologian ja isotooppilaboratorion ilmoittautumisessa. Potilas ohjataan odotustilaan, josta hoitaja kutsuu tutkimukseen.

Annamme kaksi tutkimusaineinjektiota eli lievästi radioaktiivista tutkimusainetta kyynärvarren laskimoon. Tutkimusaineinjektioiden väli on kaksi tuntia ja tällöin voi poistua isotooppilaboratoriosta.

Potilasta kuvataan kaksi kertaa: 10 minuutin ja kahden tunnin kuluttua jälkimmäisestä tutkimusaineinjektiosta. Potilas on tutkimuksessa selinmakuulla ja kuvaus kestävää noin 30 minuuttia kerrallaan. Kuvauslaite liikkuu hitaasti kaulan ja rintakehän ympäri. Kuvausten välillä voi poistua isotooppilaboratoriosta.

Tutkimusaine ei vaikuta vointiin, ja potilas voi lähteä heti tutkimuksen jälkeen isotooppilaboratoriosta.

Tutkimuksen jälkeen

Kuvat ja lausunnon toimitamme lähettäneelle tai hoidosta vastaavalle lääkärille, joka kertoo tuloksista edelleen potilaalle.

Turvallisuusnäkohdat

Raskaana olevalle tutkimusta ei tehdä.

Imetys on lopetettava kokonaan.

Annettava aktiivisuus ja sädeannos

  • Aikuisille annettavat aktiivisuudet ovat 123-I-injektioneste 20 MBq ja 99mTc-Sestamibi 740 MBq.
  • Aikuisen efektiivinen sädeannos on noin 11,1 mSv.
  • TT:n aiheuttama efektiivinen sädeannos on 10 minuutin ja kahden tunnin kuvausvaiheista yhteensä noin 2,4 mSv.