Luun mineraalitiheysmittaus

Luuntiheysmittauksen avulla voidaan ennustaa murtumariskiä. Yleisimmät osteoporoottiset murtumat ovat nikamien luhistumamurtumat, lonkkamurtumat ja rannemurtumat. Luuntiheys saavuttaa huippunsa 20–30 vuoden iässä ja alkaa naisilla laskea melko nopeasti kuukautisten loppumisen jälkeen. Miehillä iänmukainen lasku on hitaampaa.

Yleisimmin mitataan lannerangan ja lonkkien alue. Tarvittaessa mittaus voidaan tehdä myös ranteesta tai koko kehon alueelta. Luun mineraalitiheysmittaus perustuu matalaenergisen röntgensäteilyn käyttöön.

Mineraalitiheysmittaukseen valmistautuminen

Luun mineraalitiheysmittaus voidaan tehdä aikaisintaan viikon kuluttua ruokatorven tai suoliston alueen röntgenvarjoainetutkimuksesta. Isotooppitutkimuksen jälkeen mittaus voidaan tehdä kahden päivän kuluttua.

Tutkimuspäivänä saa syödä, juoda ja ottaa lääkkeet normaalisti.

Mittausta ennen voi ottaa särkylääkettä, jos selällään makaaminen aiheuttaa kipua.

Mittausta varten kannattaa varata aikaa noin 30 minuuttia ja mukaan voi ottaa saattajan. Emme kuitenkaan suosittele pienten lasten mukaan ottamista.

Pyydämme välttämään hajusteiden käyttöä.

Tutkimuksen kulku

Potilas saapuu kutsussa mainittuna ajankohtana ja ilmoittautuu kliinisen fysiologian ja isotooppilaboratorion ilmoittautumisessa. Potilas ohjataan odotustilaan, josta hoitaja kutsuu tutkimukseen.

Teemme mittauksen matalaenergiseen röntgensäteilyyn perustuvalla DEXA-laitteella. Mittauksessa potilas makaa selällään tutkimuspöydällä. Mitattavalla alueella ei saa olla vartalokoruja, nappeja, hakasia, vetoketjuja tms.

Mittaus ei vaikuta vointiin.

Tutkimuksen jälkeen

Kuvat ja lausunnon toimitamme lähettäneelle tai hoidosta vastaavalle lääkärille, joka kertoo tuloksista edelleen potilaalle.

Turvallisuusnäkökohdat

Raskaana olevalle tutkimusta ei tehdä.

Ei imetystaukoa.

Annettava aktiivisuus ja sädeannos

Luun mineraalitiheysmittaus perustuu röntgensäteilyn käyttöön. Potilaalle aiheutuva keskimääräinen efektiivinen sädeannos on noin 0,01 mSv.